Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Storlyckans Anna skrivet 15 aug-08 kl 18:13

Titel: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 15 aug-08 kl 18:13
Jag behöver lite förslag och tips: har en tysk kokbok med recept på en ostkaka som ser smarrig ut.
Till fyllningen behövs 750 g kvarg med 20% fetthalt. Vad kan man ersätta det med?
I affären finns Kesella med 10% fetthalt och man kan ju göra egen kvarg av filmjölk också. Men vad blir det för fetthalt på den man gör själv? Blir det 3% om man använder vanlig fil?
Kan ju alltid köpa mycket Kesella och provbaka, men det kanske finns någon som har en annan idé :).
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Gruff skrivet 15 aug-08 kl 20:59
Nu är det väl nära på hädelse på detta forum att föreslå något så dumt. Men Lidl's kvarg då?
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 15 aug-08 kl 23:06
Nu är det väl nära på hädelse på detta forum att föreslå något så dumt. Men Lidl's kvarg då?

Jo den tanken slog mig å ;). Fast den är super-duper-light, tror det är 0.02% fett i den (eller kanske 0.2).
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Anso1971 skrivet 16 aug-08 kl 19:15
Blanda i grädde:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg

"den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde"

Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 16 aug-08 kl 23:14
Blanda i grädde:

[url]http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarg[/url]

"den önskade fetthalten uppnås genom tillsats av grädde"




Tack för tipset! Klurade lite på om man kunde göra så med bra resultat. men nu vet jag att det går :).
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 30 aug-08 kl 02:00
Jo *ahum * jag funderar på att bege mig till Lidl imorgon :-[, för att införskaffa deras 0,4% kvarg (den enda de har). Är det någon som skulle kunna våga sig på en gissning om hur mycket grädde man borde blanda i?
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: M8e skrivet 30 aug-08 kl 14:41
Om man blandar 50/50 så borde fetthalten bli nästan 20%.
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 30 aug-08 kl 14:46
Ok, tack! Jag får väl experimentera lite :)
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Anders S skrivet 06 sep-08 kl 13:50
Jag behöver lite förslag och tips: har en tysk kokbok med recept på en ostkaka som ser smarrig ut.
Till fyllningen behövs 750 g kvarg med 20% fetthalt. Vad kan man ersätta det med?
I affären finns Kesella med 10% fetthalt och man kan ju göra egen kvarg av filmjölk också. Men vad blir det för fetthalt på den man gör själv? Blir det 3% om man använder vanlig fil?
Kan ju alltid köpa mycket Kesella och provbaka, men det kanske finns någon som har en annan idé :).

Om du gör engen kvarg på 3% filmjölk så får du förstås högre fetthalt i kvargen. Det går ju bort en massa vassle som är praktiskt taget fettfri. Om du får t ex 250 g kvarg på en liter (1 kg) filmjölk så blir fetthalten 12%. (Det är 0,03*1 kg= 30 g fett i filen. Det blir i detta exempel 30/250=0,12=12% fetthalt i kvargen.).

Järna mejeri gör kvarg med 12% fetthalt. Den säljs i Järna samt kanske på enstaka andra ställen.

Jag undrar om fetthalten är så kinkig. Jag brukar inte ta recept sådär exakt. Men som sagt kan du fetta upp den med grädde.
Titel: SV: Vad ersätta 20% kvarg med?
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 07 sep-08 kl 14:17
Ja jag tänkte göra egen kvarg, använde Arla 10% Kesella när jag bakade första gången. Blev väldigt gott - men väldigt mycket fyllning med 750 g kvarg. När jag hade fyllt mitt pajskal så var det hälften kvar. Ska minska ner det till nästa gång.