Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: bondelinda skrivet 25 jul-05 kl 22:00

Titel: bärlikör
Skrivet av: bondelinda skrivet 25 jul-05 kl 22:00
Vet att många avstår alkohol, men ni som inte gör det här kommer ett litet tips!

Ta en burk, fyll med jordgubbar eller andra bär, häll på ren sprit låt dra ett par veckor... sila av bären. Koka upp en sockerlag på 4 dl socker och 2 dl vatten. Låt kallna. Häll ihop lag och sprit. Låt stå ett par veckor så smaken satt sig ordentligt. Mums!
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: åsnan skrivet 17 feb-08 kl 17:55
Min svärmor har lärt mig att man skall ta en burk fylla med valfri frukt/bär och fylla på så att spriten precis täcker. sedan lägger du i en sokerbit om dagen tills lagom sötma uppstått. hon påstår att sockret hjälper till att dra ut smakerna ur frukten. vet inte om det stämmer, jag har bara gjort på hennes sättoch likören blir underbar.
jag har också lärt mig att binda ett snöre( som man hänger ut och fäster med locket) om vaniljstången så att det är lätt att hitta den, det är lätt att den tar över smaken om man inte testar varje dag när man gör tex. rabarberlikör. det går att göra små påsar med snöre i för andra kryddor så slipper man jaga dem som jag gjorde i början
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Edgar skrivet 17 feb-08 kl 18:11
Min älskade hustru skulle göra likör på björnbär.

Tittade i barskåpet, tog en flaska och hällde på bären. Likören blev inte njutbar, hon hade tagit OP Andersson i stället för cognac! Som det kan bli.

Edgar
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 18 feb-08 kl 15:39
Jag har jort flera likörer på bär och frukt men den godaste var med fina äpplen i skivor, kanelstång (lite),
vaniljstång och riktig sockerlag ;D....Prova alldrig det där med florsocker , den inehåller stärkelse som grumlar och blir inge bra.. >:(...Sen är slånbär en riktig :-*....
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: koko skrivet 18 feb-08 kl 17:26
Och hur länge fick den äppellikören stå och gona sig? :)
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Rafiki skrivet 19 feb-08 kl 08:28
Prova alldrig det där med florsocker , den inehåller stärkelse som grumlar och blir inge bra.. >:(...

De gjorde om innehållet i florsocker för ett antal år sedan, ja ganska många eftersom det var i min ungdom...typ 20-25 år sedan kanske... ??? Det är därför det nu blir grumligt precis som Kerstin Linnea skriver. Det är förklaringen till varför så många (gamla) likörrecept innehåller just florsocker - det funkade bra på den tiden  :)
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 10 mar-08 kl 11:21
Likören med äpple fick stå i några veckor tills likören hade blivit rejält färgad av kryddorna....
Det luktade riktigt gott redan då, men då sockerlagen tillsats och den fått stå ett tag till så var det en finlikör som man utan tvekan kan bjuda på till kaffekalaset.. ;D
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: koko skrivet 10 mar-08 kl 14:09
Gudars, måste prova.
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 31 mar-08 kl 21:59
gjorde i höstas en drös med olika likörer av smultron, hallon, jordgubbar, vinbär och olika blandningar mellan dessa. men jag tyckte alla var äckliga liksom och det var ju inge fel på likören sa de som verkligen gillade det! det var bara jag som inte gilla likör  ;D
Titel: SV: bärlikör
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 27 apr-08 kl 11:12
hej på er,

i fjöl gjorde jag precis så med aronia bär.... det blev ett mycket gott liquer som påminde om port vin.... definativt att rekommenderar en kall vinter kväll...... :P


mvh

Jonathan