Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Marita42 skrivet 10 aug-08 kl 19:24
-
Hejsan
Jag söker ett recept på vad man kan göra med en sockerkaka som blivit för torr.
Jag har något minne av att man skivar upp och trycker ner bitarna i rån form häller över nån form av saft och lägger en tyngd ovanpå.Jag tror att det var ett gammalt engelskt recept på brödpudding.
Är de någon som kan det riktigta receptet
Eller vad man kan göra med torr sockerkaka?
Marita
-
Gör savarin! Hur gott som helst!
Dränk in sockerkakan hel, eller om du skivar den först, med sockerlag eller fruktspad gärna med någon sprit i. Te x rom. Servera med vispad grädde! Fruktcocktail från burk är gott att använda!
-
Hej Marita!
jag har hört att man gör brödpudding av torrt vitt bröd som man slår en "custard" över (alltså mjölk/grädde +ägg som man sjuder under omröring till kräm konsisten) och sen gräddar i ugnen. (Nigella gjorde en brödpudding av gamla croissanter som såg divine ut.)
Vet inte hur det fungerar med sockerkaka. ???
-
Mitt recept på brödpudding finns här:
http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/01/om-matrester.html
Jag använder gammalt matbröd eller vetebröd. Tror inte det funkar riktigt med sockerkaka. Fast jag har sett något recept så som TS beskriver det. Det kallas för trifle på engelska. Jag googlade på det och det verkar finnas hur många recept som helst! Bara att prova :)
-
Du har säkert redan hittat något sätt att använda din sockerkaka nu, men så här gjorde jag och en kompis för längesedan;
Du behöver
en gammal/torr sockerkaka (rulltårta funkar också och blir väldigt snyggt)
ett paket jello (finns ofta bland de exotiska matvarorna i affären)
två skålar, en större och en som är 2-4 cm mindre i diameter
Skiva sockerkakan och klä in den stora skålen på insidan med den.
Sätt den mindre skålen på sockerkakan.
Blanda till Jellon enligt instruktionen på paketet och häll den mellan skålarna så att sockerkakan suger upp den. fyll så högt du kan.
Ställ skålarna i kylen för att stelna.
När skalet är stelt kan du fylla jello-skålen med mer jello, glass, marängsviss eller annat gott, vänd hela paketet upp och ner på ett snyggt fat innan servering.
Jello är i princip färgad och smaksatt gelatin.
-
Ett annat tips som funkar med torra eller trasiga sockerkakor:
Mosa sönder sockerkakan.
2 msk kakao
1/2 dl arrakspunsch (eller punschessens blandat med vatten om man inte vill använda alkohol)
50 g smält smör
Gegga ihop och rulla bollar eller pinnar. Ställ i kylen och doppa dem sedan i smält choklad.
Eller använd "smeten" som botten till en cheesecake
-
Kaffe med dopp, kan man äta skorpor kan man väl äta en torr sockerkaka.
Att det kladdar lite i koppen gör väl inget, man har sin tesked (ja jag har tesked i kaffekoppen).
-
Hejsan
Tack för alla bra svar, det är nog som ni tror (jag har nog blandat ihopp sockerkaka och torrt bröd).
Det jag letede efter är nog det som ChristinaR skrev om. Den ska jag göra nån gång i veckan.
Jag brukar äta torr sockerkaka som ja doppar i mjölk Kalasgott :)
MVH