Alternativ.nu
Djur => Kaniner => Ämnet startat av: Mårten Swärd skrivet 06 aug-08 kl 22:30
-
Hur är bestämmelserna för slakt och ev. försäljning av kaninkött?
Jag misstänker att det är som med all annan livsmedelshantering att det är i princip omöjligt att ha en småskalig försäljning hemma på gården.. Men innan jag kastar in handuken så tänkte jag höra ifall det är någon som vet vad som gäller?
-
du måste ha en godkänd slakterilokal och en godkänd slakteriverksamhet... Kommunerna är kontrollanter av kaninslakterier, så din lokala livsmedelsinspektör är den som bestämmer över dig:)
-
I dag är det Livsmedelsverket som "basar"
-
Nej det är kommunerna som inspekterar små kaninslakterier. Under.. vad det nu var för mängd kött, tror 10.000 slaktkroppar.
-
Ledsen Lollo men du bör uppdatera dig.
-
Livsmedelsverket men det är fortfarande enklare reglar om man slaktar upp till 10k djur. Detta gäller fjäderfä och hardjur.
-
Jaja. Livsmedelsverket förnekar detta själva när jag ringer iallafall.
-
Kolla slakterihandboken som skrevs förre året, båda personer från slv som medverkade i den borde vara väl insatta.
-
Du har så rätt Lollo. De har dålig ordning på vad de ska göra. Tog säkert 15 minuter för dem att hitta sina egna åtaganden gällande slakterier. ;D
Ändringen beror på att kommunerna hade ganska stor variation gällande dessa regler. Nu är de lika över hela landet.
Bra eller dåligt? Tja, det kan ju bero på var man bor... 8)
-
Man kan inte begära att myndigheterna skall kunna sina egna regler, de ändras ju stup i ett.