Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Gurkan4 skrivet 05 aug-08 kl 19:09
-
Är det någon som vet om man kan lägga in vanlig slanggurka (ättikslag) eller måste det vara inläggningsgurka (västeråsgurka)?
Och om man kan det är det någon som har något recept?
mvH
Ida
-
Hej Här är ett recept på pressgurka från ICA gott tycker jag.
Det håller inte så länge men man får göra i omgångar. Jag brukar förvara någon vecka i kylskåpet.
Ingredienser
1 färsk gurka
3 krm salt
2 msk ättika (12%)
1 dl vatten
2 msk socker
½ krm vitpeppar
2 msk hackad persilja
Gör så här
En riktig klassiker som förtjänar att komma till heders igen. Passar till köttbullar, grytor och stekt kött. Bland annat.
Skiva färsk gurka tunt med osthyvel (skala ev först). Blanda med salt i en vid skål. Lägg ett fat och en tyngd över i ca 30 minuter, häll av spadet.
Gör en lag av ättiksprit , vatten, socker, vitpeppar och hackad persilja. Rör tills sockret löst sig. Lägg gurkan i en burk och häll lagen över. Låt stå någon timme före servering.
-
Jga har nog aldrig ätit pressgurka men det lät verkligen mumsigt!
Tack!
-
Det var väldigt vanligt när jag var barn :) Lite "goäckligt" sådär ;) ;D
-
Pressgurka är ett måste till stekt sill !!
Minns också 'pressgurkan' från min barndom, 70-talet.
-
Pressgurka är ett måste till söndagsmiddagen! Ofta bestående av någon sorts stek med go go sås till och massa goda tillbehör, bl a pressgurka.
-
Pressgurka är ett måste till söndagsmiddagen! Ofta bestående av någon sorts stek med go go sås till och massa goda tillbehör, bl a pressgurka.
Du glömmer inte vinbärsgelén va ? :)
-
Du glömmer inte vinbärsgelén va ? :)
Ånej, den är given bland tillbehören! :D
-
Du glömmer inte vinbärsgelén va ? :)
Gud så mycket gelé jag har stjälpt i mig under uppväxtårens lopp ;D Kan bero på att just köttet inte var min favorit, så det blev mycket potatis, bröd, sås och gelé. Och pressgurka ;) Och ja, också min barndom infann sig på 70-talet, född -68 som jag är.
Som vegis+fisk-ätare numera, är gelé ingen stapelvara i hushållet precis... fast gott att göra sötsur sås på, även till "veg-kött".