Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Eko-Trädgård skrivet 31 jul-08 kl 22:28

Titel: ympning
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 31 jul-08 kl 22:28
hej är det någon som känner sig för att skriva hur man ympa houngen?

det sista batchen som jag slungade har blivit grov kornig... inget fel på det men ympat honung ser trevligare ut!!

tack

jonathan
Titel: SV: ympning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 31 jul-08 kl 23:56
Så här gör jag;
När honungen är nyslungad så tar jag 1-2 liter av den nyslungade och tillsätter 2-3 dl "gammal" god honung, rör samman detta mycket väl och ställer in i kylskåpet, med lock på, detta är ympen. Ympen rör jag sedan ordentligt ytterligare några gånger tills nästa dag( Resten av den nyslungade honungen får under tiden stå i sin tunna i rumstemperatur med locket på).

Nästa dag rör jag i ympen i resten av honungen och blandar mycket väl. Sedan ställer jag alltsammans svalt, jag har en källare som passar utmärkt för detta. Jag rör sedan en gång om dagen i en veckas tid och använder en elektrisk skruvdragare med en speciell krok/blandare för att göra det hela så lätt som möjligt. Jag rör ca 3-4 minuter per gång.

Efter en vecka tappar jag upp honungen på burk och den har då blivit lite fastare och lite ljusare. Sedan ställer jag burkarna att stå svalt.

"Receptet" gäller en sats om ca 30 kilo nyslungad honung.
Titel: SV: ympning
Skrivet av: mille skrivet 01 aug-08 kl 00:06
Här är en länk till ekobi-metoden. Honungen kristalliserar i stora kärl och sedan smälts den innan den tappas på burk:

http://www.biodlingsforetagarna.nu/files/gadden/kristallisation/E95_steg_for_%20steg.PDF
Titel: SV: ympning
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 01 aug-08 kl 11:23
tack för svaren:-)
Titel: SV: ympning
Skrivet av: Marcus_Manta skrivet 01 aug-08 kl 12:42
Har man ätit upp eller gett bort all honung från förra säsongen kan man starta ympen med bottensatsen i slungan. Jag får alltid någon deciliter kvar i botten som inte rinner ut av sig själv.
Titel: SV: ympning
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 01 aug-08 kl 15:04
jag tvättar slungan med högtryck efter varje användning..... gör inte ni det?

jonathan
Titel: SV: ympning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 01 aug-08 kl 15:42
jag tvättar slungan med högtryck efter varje användning..... gör inte ni det?

jonathan
Nej, inte under slungningsperioden i alla fall. Då får den stå med honungsresterna kvar. Jag har hört att det rekommenderas att honungen skall få vara kvar även efter sista slungningen och att man bara gör ren slungan före första slungningen eftersom honungen lär skydda mot mögel, korrosion m.m.
Titel: SV: ympning
Skrivet av: mille skrivet 01 aug-08 kl 16:23
Vi "brukar" skölja ur den med kallt vatten efter varje slungningsomgång (när alla honung är borta ur slungrummet) men det kanske man inte behöver? Det hade ju varit skönt att bara behöva tvätta ur den en gång...

Hur länge har du den stående med honungsresterna anette? Har du den i rumstemepertur eller svalt? Min står i rumstemperatur och den är just nu rätt så hög... :-\

Titel: SV: ympning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 01 aug-08 kl 17:26
Vi "brukar" skölja ur den med kallt vatten efter varje slungningsomgång (när alla honung är borta ur slungrummet) men det kanske man inte behöver? Det hade ju varit skönt att bara behöva tvätta ur den en gång...

Hur länge har du den stående med honungsresterna anette? Har du den i rumstemepertur eller svalt? Min står i rumstemperatur och den är just nu rätt så hög... :-\


Slungan står i köket, i "normal" rumstemperatur, men vi har ganska svalt i köket trots värmen ute. Man får anske passa så att honungen i slungan inte dragit åt sig vatten så att den börjat jäsa men annars är ju slungan stängd och varken insekter eller annat tar sig in i den.

Honungen från i fjol var kvar i slungan i våras och den hade varken jäst eller blivit förändrad i smaken och då stod den slungan ändå ute.
Titel: SV: ympning
Skrivet av: mille skrivet 01 aug-08 kl 20:31
Då stänger jag slungan och väntar med disken... :D