Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Birgit skrivet 24 jul-08 kl 15:35

Titel: Körsbärsvin
Skrivet av: Birgit skrivet 24 jul-08 kl 15:35
Är det någon som har ett recept på körsbärsvin? Proportioner m.m. Har massor av smaskiga svarta körsbär och jag kan inte äta upp allt.
Titel: SV: Körsbärsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 24 jul-08 kl 15:47
Allt hänger på vad för vin du vill ha, hur sura bären är mm.

Vill du ha ett starkt vin, safta körsbären, krossa en del kärnor och lägg i saften.
Är bären mycket sura,(och du vill ha starkt vin), tillsätt 4 kg socker.

Låt det jäsa i 25 liters jäshink, med ett starkvinsjäst, helst av sherrytyp.

Försök jäsa vid låg temperatur lång tid.

Eftersöta om det behövs.

När vinet klarnat och hamnat på flaskor, bör det lagras i allafall ett år.




Ett annat enkelt sätt är att helt enkelt jäsa saften med vinjäst,vinet blir svagare.
Titel: SV: Körsbärsvin
Skrivet av: Birgit skrivet 25 jul-08 kl 10:02
Tack skytten, men måste man ha så mycket socker? Jag tänker mig mer ett matvin. Typ rödvin. Har ganska söta bär i sig, inga "surkart".
Titel: SV: Körsbärsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 25 jul-08 kl 10:23
Gör då som jag alternativt beskrev, eller ta mindre socker, vin ska ju egentligen vara frukt och bär med det socker det har.
Titel: SV: Körsbärsvin
Skrivet av: Birgit skrivet 25 jul-08 kl 13:18
Tack, läste lite för fort :-[  Men hur mycket körsbär är det beräknat till satsen?
Titel: SV: Körsbärsvin
Skrivet av: Skytten skrivet 25 jul-08 kl 14:30
Du sätter vin på så mycket råsaft du får fram, eller vad som får plats i vinhinken.
Blir bäst med endast råsaft och jäst.

Lägg i lite krossade kärnor för att få lite mandelsmak