Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Birgit skrivet 24 jul-08 kl 15:35
-
Är det någon som har ett recept på körsbärsvin? Proportioner m.m. Har massor av smaskiga svarta körsbär och jag kan inte äta upp allt.
-
Allt hänger på vad för vin du vill ha, hur sura bären är mm.
Vill du ha ett starkt vin, safta körsbären, krossa en del kärnor och lägg i saften.
Är bären mycket sura,(och du vill ha starkt vin), tillsätt 4 kg socker.
Låt det jäsa i 25 liters jäshink, med ett starkvinsjäst, helst av sherrytyp.
Försök jäsa vid låg temperatur lång tid.
Eftersöta om det behövs.
När vinet klarnat och hamnat på flaskor, bör det lagras i allafall ett år.
Ett annat enkelt sätt är att helt enkelt jäsa saften med vinjäst,vinet blir svagare.
-
Tack skytten, men måste man ha så mycket socker? Jag tänker mig mer ett matvin. Typ rödvin. Har ganska söta bär i sig, inga "surkart".
-
Gör då som jag alternativt beskrev, eller ta mindre socker, vin ska ju egentligen vara frukt och bär med det socker det har.
-
Tack, läste lite för fort :-[ Men hur mycket körsbär är det beräknat till satsen?
-
Du sätter vin på så mycket råsaft du får fram, eller vad som får plats i vinhinken.
Blir bäst med endast råsaft och jäst.
Lägg i lite krossade kärnor för att få lite mandelsmak