Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 24 jul-08 kl 13:27

Titel: Bär i sockerlag
Skrivet av: Nettus skrivet 24 jul-08 kl 13:27
Jag skulle vilja lägga in körsbär och plommon i sockerlag, men hur gör man? Hur mycket socker i lagen, hur mycket lag till bären, koka hur länge... och så... Och hur hållbart blir det?
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Skytten skrivet 24 jul-08 kl 13:47
Ska du frysa dem sen eller...

Sockerlagen bör vara ganska tjock, det ska rimligen inte kunna jäsa, annars krävs dessutom konserverande medel..

http://matalskaren.taffel.se/tag/sockerlag/
Jag lägger plommonen i sprit, det håller sig väldigt länge, om man kan låta bli att tulla.

En kokt sockerlag brukar ha 680g socker och 320 g vatten.
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Nettus skrivet 25 jul-08 kl 14:52
Jag vill helst inte frysa in (kronisk platsbrist), men då får det väl bli med sprit... inte dumt, iofs... Det där med romkruka kanske är en idé, kom jag just på! Har du någon erfarenhet av det, Skytten?
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Skytten skrivet 25 jul-08 kl 15:31
Ja jag fixar en billig mörk rom från Tyskland, lägger plommonen i ett lerkrus och fyller på romen.
Försöker sen låta det stå til jul.

Plommonen är väldigt goda och starka.
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 25 jul-08 kl 16:07
Jag vill helst inte frysa in (kronisk platsbrist), men då får det väl bli med sprit... inte dumt, iofs... Det där med romkruka kanske är en idé, kom jag just på! Har du någon erfarenhet av det, Skytten?

Jag är ju inte Skytten, men helst ska det vara 54%ig rom enligt tyska husmödrar. Man börjar med jordgubbar och fyller på med rom och socker och de frukter/bär som mognar i trädgården. Har glömt proportionerna. Det är ingen vits att göra efterrätter som barnen inte kan äta. Tycker jag, men jag är ju inte så extremt godissugen av mig.
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Skytten skrivet 25 jul-08 kl 19:29
Håller fint med 40%, men visst kan man spetsa upp den, resurser är lätt att fixa.
Jag tycker det är bäst med mörk, ganska billig rom, fick en gång  melassrom från Indien, de brukade den till hästar i armén där när de var på hög höjd, den tyckte jag var utmärkt.
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: Nettus skrivet 26 jul-08 kl 12:10
Tack för svaren - båda två!  ;) Det blir nog till att inhandla lite rom!
Titel: SV: Bär i sockerlag
Skrivet av: ChristinaR skrivet 26 jul-08 kl 12:40
Jag kokar in bär med lite socker på glasburk och det håller sig minst ett år i källaren. Skrev om det på bloggen nyligen och eftersom jag är för lat för att skriva det en gång till så  hänvisar jag dit. Scrolla ner till krusbär

http://elins-tradgard.blogspot.com/2008/07/vra-br.html