Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Annalunda skrivet 22 jul-08 kl 15:49

Titel: Recept på cider?
Skrivet av: Annalunda skrivet 22 jul-08 kl 15:49
Jag undrar om det finns någon som har ett ciderrecept att dela med sig av. Det är ju snart äppelsäsong och vi har ganska mycket frukt att ta reda på. Så ett recept på äppelcider skulle göra min dag :-)
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Våmhuskullan skrivet 22 jul-08 kl 19:51
http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/ciderSV.html
välbeprövat här hemma och godkänt av alla som smakat  ;)
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kabo skrivet 24 jul-08 kl 17:40
Mal, eller finfördela äpplena på annat sätt, pudra över askorbinsyran och töm över det kokande vattnet. Allt i ett jäskärl som rymmer minst 25 l.
Stampa mosa och rör hejvilt. Skalen och kärnorna ger cidern karaktär och en smula kärvhet.
Om man köper måste man vara säker på att inga konserveringsmedel finns i men annars fungerar det lika bra.
Blanda allt, sätt på lock och jäsrör. Det brukar börja bubbla efter ett dygn. Det kan stå i rumstemperatur.
Låt jäsa en vecka eller tills det är mer än två minuter mellan bubblorna.
Sila bort äppelgojset med en vanlig saftsil och häll tillbaka mäsken i det nu diskade jäskärlet.
Ta lite av mäsken i en kastrull och lös upp sockret. Töm i mäsken och rör. Sätt tillbaka lock och jäsrör och ställ svalt, ca 15° är bra, låt det jäsa till det är 5 minuter mellan bubblorna.
Öm möjligt ställ kärlet ännu kallare 2-3 dygn, gärna nere mot fryspunkten men det är bättre att det får stå lite varmare och stilla än att man kånkar runt det och vispar runt bottensatsen.
Använd en hävert för att tappa om cidern och var frikostig med att lämna bottensats.

Dags för kolsyrning.
Patentkorks flaskor är perfekt men vanliga ölflaskor med kronkapsyl går också bra.
Ställ flaskorna i rumstemperatur 2-3 dygn och kolla att det börjar jäsa/pysa. När det gör det ställ kallt och vänta obehagligt länge. Efter ca 1/2 år är det gott och efter ett år är det gudomligt.
Häll hela flaska i ett svep i glaset eller använd en tillbringare till servering. Bottensats i naturlig cider går inte att undvika helt.

Glömde säga att det blir "onödigt" starkt. ca 12% Minska på sockret om man vill ha svagare cider. 1/2 kg socker ger en cider på ca 5 %
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: drake3 skrivet 16 aug-08 kl 20:57
Har prövat gjort cider med lyckat resultat. Receptet hittade jag i världens bästa bok:
Självhushållning av Seymore(fel stavning).
Först när jag testade cidern smakade det jäst, men den fick stå tre månader till och
den blev kanon, både god och så det hettade på kinderna :-[
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: roger skrivet 17 aug-08 kl 18:26
Är det lagligt att göra egen alkohol haltigt cider? Har tidigare gjort eget öl men det bruka står på burken att det är olagligt att tillsätta socker.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Rafiki skrivet 23 aug-08 kl 19:27
Är det lagligt att göra egen alkohol haltigt cider? Har tidigare gjort eget öl men det bruka står på burken att det är olagligt att tillsätta socker.


Här en länk till lagstiftning:
Alkohollag (http://www.notisum.se/Rnp/SLS/lag/19941738.htm)

Dvs, det är tillåtet att göra öl, starköl och vin i hemmet för eget bruk, vinet får inte blir starkare än 22% och ska vara gjort på druvor eller druvmust, bär, frukt eller andra växtdelar. Man får inte destillera.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: amason skrivet 24 aug-08 kl 14:00
Är det samma proptortioner om man vill göra päroncider?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Pethra skrivet 19 okt-08 kl 10:20
Någon som vet en
bra bok som innehåller ciderrecept och som finns att köpa på nätet?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 15 aug-09 kl 09:15
[url]http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/ciderSV.html[/url]
välbeprövat här hemma och godkänt av alla som smakat  ;)

Hittade en gammal tråd i ämnet och såg också detta recept på nätet, men det står inget om eventuell alkoholhalt??
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Radar skrivet 15 aug-09 kl 11:42
I början av beskrivningen står det:
 Alkoholhalten beror av flera variabler, men den brukar blir så pass stark att slutprodukten lämpligen spädes med neutralt mineralvatten.
Om jag förstått beredningen rätt, verkar det vara bara äpplenas eget fruktsocker som ska jäsa ut. I punkt 9-10 ska tydligen musten värmas och sockret lösas upp i den. Det innebär att jästen dör och sockret bara är till för att ge en mycket söt cider. Mer om det lite senare.

Vi har då de två viktigaste variablerna till att börja med. Hur mycket fruktsocker innehåller äpplena, och eftersom ingen jäst tillsätts beror en hel del på vad vildjästen klarar av. Personligen är jag inte så förtjust i vildjäsningar. Jag tycker inte man har kontroll över proceduren.
Enligt en tabell på Vinboken on-line innehåller äpplen ca 60 g fruktsocker/kg. Hur mycket saft äpplen ger vet jag inte. Om man antar att 5 kg äpplen ger 1 liter saft. Detta + 4 liter vatten gör att 300 g fruktsocker ska jäsa i 5 liter vätska. Då ger mina teoretiska beräkningar ca 3% alkoholhalt.
Det anser jag inte vara värt att späda ut med mera vatten.

Så allt detta socker. Vatten klarar att lösa upp ca 500 g socker/liter. 300-400 g socker/liter saft blir på gränsen vad som går lösa upp. Det borde bli en ren sockerlag av detta. Det måste vara något fel i beskrivningen.

Om man i stället löser upp sockret i hett vatten som efter att det svalnat tillsätts i musten och låter det jäsa vidare får vi ett helt annat resultat.
300 g socker per liter must kan teoretiskt jäsa ut till ca 15% alkohol. 400g kan bli ca 20% utjäst.

Men eftersom jag har svårt att tänka mig att vildjäst överlever till mer än 13-14% skulle resten av sockret ge en mer angenäm restsötma och alkoholhalten gör att jag kan tänka mig att späda ut med vatten om det är cider jag vill dricka. Det beskrivna förfarandet ger heler inte något kolsyrebubbel i flaskorna.


Det var någon lite tidigare som frågade om proportionerna gäller även med päron.
Enligt tabellen jag nämnde innehåller päron ca 80 g fruktsocker/kg. Jag kan nog tänka mig att använda samma mängd päron som äpplen. Men man får nog lov att minska på sockret en aning.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 15 aug-09 kl 12:45
Tack för utförlig förklaring Radar!
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 28 aug-09 kl 21:34
Radar, om jag nu skulle göra en jäst-jäsning istället för vildjäsning,vilken jäst rekomenderar du då?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Radar skrivet 28 aug-09 kl 22:44
Champagnejäst brukar rekommenderas. Någon vitvinsjäst blir nog bra: Steinberger, Rudesheimer är två sorter. För cider bör det gå bra med någon öljäst också.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 28 aug-09 kl 22:45
Men inte turbojäst antar jag  ;D
Hmm.. champanjejäst, då får jag ge mig in till stan imorgon.  :-\
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 05 sep-09 kl 08:59
Nu är goda råd dyra. Min cider vill inte jäsa, så nåt fel har jag ju gjort.

Jag har gjort 2 satser enligt följande:

Sats1
2kg äpplen
4 lit vatten
askorbinsyra

fick stå i 4 dygn, tappades om, tillsatte 8lit fesljummet vatten, tillsatte champagnejäst


Sats2
5 liter äppelråsaft
4dl svarta vinbär
1/2 citron utan skal
 askorbinsyra

fick också stå 4 dygn, tappades om, tillsatte 10lit fesljummet vatten, tillsatte champagnejäst

Sats2 började omedelbart att jäsa, i 24 timmar sen stannade den.
Sats1 har inte börjat jäsa alls ???

Saknas det socker eller har jag haft i för mycket/för vamt vatten ???

Som jag förstår recepten skall sockret tillsättas efter sista omtappningen innan det går på flaskor,eller är jag ute och reser?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: lina-back skrivet 05 sep-09 kl 16:00
måste man göra sådana mängder?    känns så onödigt när man måste slänga...    eller har mängden med jäsningen att göra? att det kanske jäser bättre om man har större mängd?     
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 05 sep-09 kl 17:44
Nä man måste inte göra sånna mängder. Men jag ville ha det :)
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 13 sep-09 kl 15:34
[url]http://www.ninisworld.com/oddsends/recept/apples/ciderSV.html[/url]
välbeprövat här hemma och godkänt av alla som smakat  ;)


Det här receptet har jag suttit och lurat på. Det verkar så himla basic. Enkelt. Kan det funka med vildjäsning? Har inga fuktiga eller svala rum då jag bor i lägenhet..

Hur tappar ni denna dryck, på petflaska? Kan man förvara den så? Lite nojjig över trycket i kolsyrade drycker...
Kan man inte tillsätta jässtopp för att vara på den säkra sidan?

 Och om man ska göra cider av råsaft...
Saknar saftmaja och andra intrument för musteri men man kanske kan skapa en råsaft av att bara slå hett vatten över äpplena?
Har gjort cider av köpemust tidigare, använde äppeldryck, socker och vinjäst.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 14 sep-09 kl 12:21
Nä, nu har jag suttit och försökt läsa på om cider på äpplen. Undrar hur stark blir Bomans cider, den som endast vildjäses?

Hittat många recept på äppeldricka som ska jäsas lite utan någon jäst tillsatt, blir detta barndricka s.a.s?

Behöver man tillsätta jäst eller räcker det med tillsatt socker för att få en "vuxencider"??
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 30 sep-09 kl 10:04
Har missat ett viktigt inlägg av Radar här. Har satt en minisats på 2,5 kilo äpplen o 2 liter vatten för vildjäsning, för att testa. Kommer nog tillsätta en mindre sockerlag (avsvalnad till typ kroppstemp). Ska fundera på hur mycket socker...
Ett rent vildjäsningsexperiment!
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 30 sep-09 kl 11:55
Jag har testat ovanstående recept då den första misslyckades fatalt. Jag la 4kg klyftade äpplen i 8liter kokhet vatten och lät stå i ca 10 dagar tills det slutade jäsa. Sen smälte jag sockret och tillsatte citronsyra och blandade det med resterande cider, kolsyreproduktionen kom då igång omedelbart. Detta häldes på flaskor som fick stå öppna 3,5 dygn under en duk och sen korkades de igen. Detta är bara några dagar sen men cidern har en vackert ljusgul färg, luktade gott och det finns kolsyra i flaskorna.

Nu återstår bara att se hur det smakar om några månader. Återkommer då :)
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 30 sep-09 kl 13:01
Härligt!
Och körde du på "inte allt för rena jäskärl"? Känner mej tveksam...
Roligt att det kom i gång o vildjäsa i a fall. Mitt har förstås inte börjat än, bara en dag gammalt.

På vilket sätt misslyckades det första gången om man får fråga? Några toerier?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 30 sep-09 kl 15:01
Jag sköljde inte äpplena utan bara klyftade dem och sen hett vatten över. sen ner i en jästunna som jag noga rengjort. Dock glömde jag den mitt på köksbordet så den har blivit solbestrålad lite då och då genom fönstret :)
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 30 sep-09 kl 18:13
Okej.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 02 okt-09 kl 23:40
Näe, inga tecken på jäsning efter fyra dagar! Kanske har jag varit för renlig.
Blir det inget i morgon häller jag av äpplena och tillsätter lite vinjäst.
Lite trist, men inget får förfaras...
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Kimma skrivet 02 okt-09 kl 23:46
Det tog ett par dagar innan mitt började jäsa. Hur stor balja har du och hur många liter vatten?


Jag har provsmakat min cider och den var alldeles för söt  :-X
Det verkade inte vara mycket alkohol i den heller plus att den smakade jäst, must, unket, vet inte hur jag ska förklara.

jäser den fortfarande? Nån?
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 03 okt-09 kl 17:32
Jag har bara en pyttesats, 2 liter vatten och drygt 2 kg äpplen. Har gjort en mini-jäshink av en 5 liters hink som det varit mat i, från storhushåll. Monterat på ett jäsrör i plast.

Nä, ingen reaktion efter fyra dagar, inga tecken på vildjäsning, jästlukt eller så. Väntar ännu en dag! Kunde varit kul att få till en vildjäsning och jag kommer definitivt att försöka igen.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: koko skrivet 04 okt-09 kl 18:09
Äsch, jag har redan äppelvin på gång så jag struntade i att tilsätta jäst. I stället blev det, med socker tillsatt, en JÄTTEGOD "must". Mycket barnpopulär.
Så här ska jag göra äppelmust/saft i fortsättningen!
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Hassel-Rah skrivet 24 okt-09 kl 19:57
Vi har skaffat oss en mustpress nu i höst och har pressat säkert 60 liter must (päron och äpple) då det tog slut på flaskor fick jag hälla lite i damejanen :D Jag har bara tillsatt jäst (i päroncider vinjäst och i äppelcidern vanlig bakjäst). Ett rent experiment, ska bli mycket spännande att se hur det går. Får se om jag ska tillsätta lite socker sedan också, men jag vill inte göra vin. (Det vin jag har försökt göra tidigare råkar altid bli lite för sött)...   /H-R

Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Cyklisten skrivet 25 okt-09 kl 20:44
Vi har skaffat oss en mustpress nu i höst

Berätta mera, snälla. Vad är det för sort? Pris? Har ni en kross till den? Hur har det fungerat?

Jag har massor med äpplen men ingen press.
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Yrmff skrivet 26 okt-09 kl 13:26
om man vill ta det säkra före det osäkra så har humlegårdens ekolager "vildjäst"  ;)
dvs en jästcocktail som används till ex. lambic.
Vildjäsning i all ära....men det är inte kul att behöva häll ut nåt som man lagt såpass möe jobb på.
mvh
Titel: SV: Recept på cider?
Skrivet av: Hassel-Rah skrivet 30 okt-09 kl 17:16

Vi kollade runt lite på nätet och bestämde oss för en press från Italien som vi köpte hon NIMA (nimaab.se) man fyller på med 30 liter krossad frukt och sedan rinner det ut härlig god must (ja, ja man måste röra spaken fram och tillbaka också). Vi köpte också en manuell kross från samma ställe, de två tillsammans kostade knappt 5.500, så man måste ju göra några liter innan det går ihop sig... Men GUD SÅ GOTT DET BLIR!

Jag är mycket nöjd med krossen och pressen, känns som om de funkar bra och de har nog gett oss ca 80 liter must i höst, hälften päron och hälften äpple... Vi håller till utomhus och då är det bara och slabba och sedan spola av med vatenslangen.

Angående Cidern så verkar det bli med den som alla andra mina försök till hembrygder, en lite söt vätska med en del alkohol och mycket jästsmak...  :-\