Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: LILL-BONDEN skrivet 21 jul-08 kl 14:21
-
använder man ju en del. hur förvandlar man vanliga tomater, till det?
-
Krossa tomater låter inte svårt, men om man vill ha jämnstora bitar kanske man kan använda strimlaren i en matberedare, gissar jag.
-
nej inte så svårt kanske. hörde från nåt håll att man ska skålla dom ock ta väck skinnet för bästa resultat?
-
Konservera dem hela och krossa när de skall användas.
-
Smält tomaterna i vanlig tjockbottnad kastrull på mkt. svag värme/mosa grovt med gaffel och frys dem avsvalnade i ex. mjölkpaket eller 3 dl. från gräddfil/matlagningsgrädde.
MVH I-K
-
Om du inte vill skålla och skala så kan du mixa dem i en matberedare så att de blir till en puré. Har du inte ont av skalen så låter du dem vara kvar.
Vill du ha mer smak så kan du låte tomaterna/purén koka ihop en stund.
I år blev det inga tomater hos mig och det känns lite tråkigt att köpa dem. Men jag har inget val. Jag ska konservera dem genom inkokning. Måste få tag på en del glasburkar först.
-
Smält tomaterna i vanlig tjockbottnad kastrull på mkt. svag värme/mosa grovt med gaffel och frys dem avsvalnade i ex. mjölkpaket eller 3 dl. från gräddfil/matlagningsgrädde.
MVH I-K
det var smart att frysa i tetrapack. bara skölja ur ordentligt. det ska jag prova.
-
Jag bor i Kroatien och min svärfars tomatodling ger fantastiska tomater i massor. Alla tipsen fungerar bra, men har man inte tid att ta sig an en stor tomatskörd genast, innan den blir dalig, gar det faktiskt att frysa tomaterna hela, med skal och allt och ploppa ner dem direkt i grytan, lata värmen tina dem och mosa sönder dem med en sked. Det där med att skalla tomaterna i kokande vatten är här nere ett okänt krangel. Man skalar tomaterna med kniv. Det gar det ocksa.
-
Våra tomater (frön) denna säsong kommer från ön Tilos/Grekland och jag kan tänka mig att de påminner om dina på Krk i Kroatien!? Vi passerade er på väg till Pag. Visst !?
Vi åt tomaterna som de var med lite grovsalt på och torkade efter intag fröna på hushållspapper. Sådde i kruka i mars/april, satte ut dem i växthuset i juni och nu skördar vi de som inte sköldpaddorna håller fest på.
Jag kryddar med olivolja från Peleponessos och basilika från Kolbäck ;-) och använder både i grytor och som soppa förstärkt med lök/vitlök och lite citron...........
Mmm hela köket doftar "mitt internationella kök" Finns det fler som minns detta underbara TVprogram? // I-K
-
.....
Mmm hela köket doftar "mitt internationella kök" Finns det fler som minns detta underbara TVprogram? // I-K
Tyvärr inte men jag kan rekomendera "Solens Mat" från Italien, några avsnitt går fortfarande att se på svt.se
Solens Mat (http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=18936&from=program_ao)
-
använder man ju en del. hur förvandlar man vanliga tomater, till det?
Man skållar och hackar och lägger dem med lite salt på glas som man ställer i stora konserveringsgrytan, sen hermetiserar man dem i 100 grader i en timme.
Men det är bättre att koka ihop dem lite innan, om man har möjlighet. Det är mycket vatten i svenska tomater.
-
Men det är bättre att koka ihop dem lite innan, om man har möjlighet. Det är mycket vatten i svenska tomater.
Jag fryser mina tomater och när de tinar kan jag hälla av mängder av vatten och slipper på så sätt reduceringskoka.
Återstoden av tomaterna kokar jag ihop med massor av hackad lök+hackad vitlök som jag först fräst upp i lite olivolja och tillsätter kryddor (gurkmeja,koriander,peppar,chilipulver). Sedan fryser jag alltihop igen i lagoma förpackningar och har som bas till soppor, pastasåser etc.
-
krossade tomater= kör tomater i matberendaren.