Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: andcar skrivet 21 jul-08 kl 10:39
-
Jag är nybliven biodlare och har haft två avläggare sedan slutet av juni.
Varje gång jag varit på besök i kupan har rökpusten slocknat i förtid. Jag får fart på den och kan ge pust när jag öppnar kupan, men sedan är den oanvändbar. Kanske är den bara vid liv så länge tidningspappret brinner. Senast ansträngde jag mig extra och eldade på med mycket tidningspapper för att få eld på träbitarna innan jag stängde den, och den funkade bättre än nånsin, men det betyder ju inte så mycket... Snart var den slocknad igen.
På biföreningen använde de tändvätska för att tända pusten senast jag var där. Kändes inte helt rätt... Har ni några andra tips på pustteknik?!
/Andreas
-
Jag tycker också att det är svårt, men jag fick ett tips som jag kan dela med mig av.. :) Ta ut det du skall tända ur pusten och tänd i botten, när det tagit sig så lägger du på material ovanpå.
Tändvätska låter inget vidare...
-
När jag använde rökpusten så hade jag samma problem.
Brukade pusta några gånger i flustret.
Väntade sedan 5-10 minuter innan jag lyfte på locket. Då hade pusten slocknat.
Nu har jag slutat använda rök. Om man jobbbar långsamt och försiktigt så verkar mina bin inte bry sig om att jag är där och rotar.
Jag skaffade mitt första samhälle i maj.
-
Mmm, det verkar ju funka utan pust. Jag har nog rätt snälla bin, men ibland skulle rökpusten vara bra att ha om man vill flytta på bin som sitter i vägen, t ex när jag vill ta bort vildbyggen. Jag har testat att duscha dem med vatten, men de bryr sig knappt... När jag inte får dem att flytta på sig är risken att jag råkar klämma ihjäl nåt bi och då blir kompisarna sura. Jag känner mig rätt klumpig med handskarna, så jag får väl ta av mig dem om jag inte får fart på pusten. Gäller bara att känna sig avslappnad vid det.
/Andreas
-
Jag kör med handskar. Brukar borsta bort dom försiktigt med handen.
-
Några saker att elda enligt "proffsen":
- äggkartong
- myrstack
- tretex
Att tända eld på trästycken känns dömt att misslyckas.
ES
-
Kompletterar med torv.
På bikursen förra året pratade de även om nån trädsvamp, vet dock inte vilken ???
-
håller med föregående talare ... allihopa. det ÄR svårt att hålla liv i pusten.
det bästa är faktiskt att ha snälla bin. om man vill flytta dem kan man blåsa lite luft (med munnen alltså) så flyttar de för det mesta på sig ganska snällt. ;D
-
Farsan använde alltid material från innanruttna granar, av typen ljus lösröta.
Påminner om treetex i färg och konsistens.
-
håller med föregående talare ... allihopa. det ÄR svårt att hålla liv i pusten.
det bästa är faktiskt att ha snälla bin. om man vill flytta dem kan man blåsa lite luft (med munnen alltså) så flyttar de för det mesta på sig ganska snällt. ;D
Jo, den metoden har jag använt... :) Fast en gång skulle jag blåsa av ett bi från en flusterbegränsare, som jag just tagit bort, med flusteröppningen bakom. Jag råkade blåsa rätt in i kupan och bina blev som galna. Jag hade just ätit wok och de gillade nog inte kryddningen! :D Det är enda gången jag fått ett ordentligt bistick hittills...
/Andreas
-
Kompletterar med torv.
På bikursen förra året pratade de även om nån trädsvamp, vet dock inte vilken ???
Låter som björkticka. Samma som man kan ha för att "lagra" glöd. Även kallat fnöske.
ES
-
Hej!
Det värkar att du inte har fått bra svar. Det är best att börja med äggpapper, låt den ta ordentligt. Sedan skall du fila på med pellets som man använder i värme pannan. 2 kg =20 kr som räcker mycket länge.Då kan du i lugnt och ro titta och njuta minst en timme.
Lycka till!
-
Jag körde sist med gamla takspån, och det gick över förväntan. Jag tror en del av hemligheten är att låta det ta sig ordentligt innan man stänger. Men det är helt klart ett av det svårare momenten i biodlingen.....
//Janne, biägare sedan juni 2008 som också har dålig fart i pusten
-
Tänd pusten med varmluftspistol så brinner den bra sedan...
Jag brukar elda med "bôset" från vedbon.
//Mikael
-
Hej!
Jag tänder i äggkartong, och lägger i bitar av björkticka när det tagit sig. det ger en vit, ¨bolmig¨ rök. Mellan pustandet öppnar jag locket på pusten, så att det kommer in syre till elden... Och som bekant ingen rök utan eld, eller hur var det nu igen??! D. V. S. Jag använder mig aldrig av birök på burk, kemikalisk rök...
-
Min erfarenhet är att röken fungerar så länge man håller den ordentligt varm. Det räcker inte med att "bara" tända så det brinner. Det måste vara glöd i botten. Att knögla ner mer tidningspapper hjälper inte långt om det håller på att slockna.
Jag brukar först tända och låta det brinna med "öppen huv" i ca tio minuter. Därefter fyller jag på med fingertjocka granpinnar och stänger locket. Sen är det bara att vara uppmärksam och fylla på med fler pinnar när de gamla har förkolnats.
Jag läste någonstans att torkade apelsinskal skulle ryka bra men har inte provat själv.
-
Det värkar att du inte har fått bra svar. Det är best att börja med äggpapper, låt den ta ordentligt. Sedan skall du fila på med pellets som man använder i värme pannan. 2 kg =20 kr som räcker mycket länge.Då kan du i lugnt och ro titta och njuta minst en timme.
Vad är det för lyxpellets du eldar med? Antar att du måste bli ruinerad!
Pallvis kostar ca 2000 kr och det är drygt 50 säckar på en pall. En säck är ca 16 kg. Alltså 16 kg för 40 kr.
Du betalar väl inte för mycket!
ES
-
Jag använder pellets, det fungerar kanonbra och är billigt.
Lägger i några rejäla nävar i en gammal sil (diameter cirka 15 cm), eldar på endera med varmluftspistolen eller gasollåga, under och över, tills det brinner REJÄLT. Då ställer jag silen på en cementplatta en 5-10 minuter och under tiden fixar jag med det övriga jag behöver i kuporna.
Efter denna tid brinner det fint i silen, varvid jag häller över resultatet i pusten, den bör bli cirka halvfull.
Någon näve tobak ovanpå gör ingenting, skräptobak som säljs av LP:s biodlingar, den ryker fint och doftar härligt gott (OBS jag är ej rökare...)
Den på detta sätt tända pusten ryker 5-6 timmar.
Förr använde jag vanliga pellets från lantmanna, en liten säck kostade väl någon tjugolapp. Den var gjord av mest barrträ, varför den gav rätt mycket tjära.
Nu använder jag enbart pellets från lövträ, den glöder exakt lika bra men tjärar inte alls. Kostar kanske någon krona mer men det är det värt. LP:s säljer lövträpellets om ni inte får fatt på av er lokala pelletstillverkare.
Kostnaden för att hålla pusten rykande en sommar brukar för min del hamna på kanhända drägliga 30-50 kronor. Och så tycker jag att det är skönt att veta att den ryker hela dagen när jag jobbar, även med flera resor mellan utbigårdarna då jag hänger den på dragkroken på min arbetsbil så jag slipper röken inne i hytten.
-
treetex är ju suveränt om man får tag på de förstås
nu kör jag mest med äggkartong
fårticka funkar men det har jag aldrig
det bästa jag provat var torv som var pressad till briketter
några bitar grillkol i botten är också bra, vi vet ju hur många timmar grillen brinner sen vi har grillat färdigt
det gäller ju att hitta nåt som glöder länge och nåt som avger en måttligt giftig rök