Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Vitis skrivet 20 jul-08 kl 16:49

Titel: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 20 jul-08 kl 16:49
Kanske fel forumavdelning, Anders får flytta tråden isf.

Rödbetslandet har fullkomligt överrumplat mig. Drog upp två av de större idag, den ena vägde 1,1kg, den andra 1,5kg ...

Ett snabbt överslag ger vid handen att jag har minst 2-300 kg rödbetor i landet !  :o

Dom är väldigt goda fortfarande men det är definitivt hög tid att dra upp dem. Vad kan jag göra med dem, källaren håll 13-14 grader så här års, går det att lagra dem vid den temperaturen eller kommer dom att förstöras ?

Vadför blir dom så fruktansvärt stora ? Sorten heter "Regala" från Lindbloms Frö, ska visserligen vara högavkastande men ... Lerjord/åkermark med lite (3-4cm) kompostjord ovanpå att så i. Har tillsatt kanske 2kg pelleterad hönsgödsel på 30m2.

Nä, nu ska jag laga middag. Kanske nåt med rödbetor ...  ::)

Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Skågedalen skrivet 20 jul-08 kl 17:34
ohh va kul.. mina rödbetor blev få och små.. sådde visserligen sent men kålrötterna, salladen och räddisorna har ju stor bladväxt...

Gör inläggning.. och koka och ät massor nu med smält smör.. Mumms... :D
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 20 jul-08 kl 18:14
........

Gör inläggning.. och koka och ät massor nu med smält smör.. Mumms... :D

Tack ! Och tack för tipsen ! Men 300 kg ...  :-X

Rödbetsvin kommer det att bli några rejäla damejanner ...

Vi så en omgång till nu (det är viktigt att inte lära av sina misstag  ;)) så har vi kanske såna vi kan äta i höst och lagra i vinter när källaren är kall.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Skågedalen skrivet 20 jul-08 kl 18:26
kan ni inte sälja lite då? :)
 

eller göra chips?

Rödbets-chips
1. Skala de färska rödbetorna.
2. Skär tunna skivor med potatisskalare
eller en vass kniv.
3. Värm olja i en gryta och fritera chipsen
knapriga i omgångar.
4. Låt rinna av på hushållspapper.

Eller lite Borsjtj...

1. Skala 5 rödbetor, 1 gul lök och 1 morot.
2. Finstrimla detta samt 200 gram vitkål i
   en matberedare.
3. Fräs detta i en gryta i 2 msk matfett
4. Häll på 1 liter grönsaksbuljong och 1 la-
    gerblad, 1 msk vinäger och 1 krm peppar.
5. Sjud under lock i ca 20 minuter.
6. Servera med gräddfil och riven pepparrot.

Men det är ju tur att rödbetor är himla nyttigt iaf... :D även fast det ser ut som man har gått sönder inombords när man går på toa dagen efter ;)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Anders S skrivet 20 jul-08 kl 18:29
Kanske fel forumavdelning, Anders får flytta tråden isf.

Rödbetslandet har fullkomligt överrumplat mig. Drog upp två av de större idag, den ena vägde 1,1kg, den andra 1,5kg ...

Ett snabbt överslag ger vid handen att jag har minst 2-300 kg rödbetor i landet !  :o

Dom är väldigt goda fortfarande men det är definitivt hög tid att dra upp dem. Vad kan jag göra med dem, källaren håll 13-14 grader så här års, går det att lagra dem vid den temperaturen eller kommer dom att förstöras ?

Vadför blir dom så fruktansvärt stora ? Sorten heter "Regala" från Lindbloms Frö, ska visserligen vara högavkastande men ... Lerjord/åkermark med lite (3-4cm) kompostjord ovanpå att så i. Har tillsatt kanske 2kg pelleterad hönsgödsel på 30m2.

Nä, nu ska jag laga middag. Kanske nåt med rödbetor ...  ::)

Hej
Menar du mig? Jag är inte moderator här. Finns ingen överhuvud taget. Dessutom passar väl tråden här?

Man kan mjölksyra. Riktig borscht (eller hur det nu stavas) ska göras åtminstone delvis på syrade rödbetor. Dock inte så bra hållbarhet på syrade rötbetor. Blir bättre om man blandar i morötter och kålrötter. Se Annelies Schönecks bok om mjölksyrning. Men det är troligen inte realistiskt att syra de mängderna. Om ni inte säljer förstås. Och har lämplig utrustning. Då kan det vara en idé.

Kan ni inte sälja dem färska annars?

Vad gäller den lyckade odlingen, så grattis! Min erfarenhet av betor är att de är nyckfulla. Jag kan inte odla dem längre. Har nog odlat bort nåt ut marken. Bor? Men när de går bra kan de gå himla bra.

Dock tycker jag 3-4 cm kompost är mycket! Och därtill hönsgödsel.

Anders
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Skågedalen skrivet 20 jul-08 kl 18:33
hmm kan det vara bristen på gödsel som gör att mina plantor inte kommer upp? slängde på en massa stallgödsel som jag fräste ner men ser ju nu att det är mest i överkanten på landet och minst längst ner..
kan man nu när rödbetorna börja kolla upp lägga på mer "mock" från hönshuset eller blir det galet?

Kanske ska försöka att sätta en påse till eller vad tror ni?
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 20 jul-08 kl 22:39
Hej
Menar du mig?.........

Jo ...  :-[ blandade in ditt namn bland rubrikerna och trodde väl att du var moderator här också ...

Vi säljer lite färska men det är inte så kul att sälja knippen där varje beta väger 1,5kg !  ::)

Vi äter också rödbetor morgon, middag och kväll. Idag gjorde jag en långpanna med klyftor av rödbeta, massa bortgallrade smålökar (steklökar), massa hela vitlöksklyftor, färsk timjan och rosmarin, sen bara lite olivolja och havssalt på det. In i ugnen, rör runt några gånger så är det klart efter en timme eller så.

Youghurtsås med mycket färsk mynta i till det !

Mums mums !

Vi har en tung lerjord, jag vill bygga upp den och få den mer lättbarbetad. Därför dessa stora mängder kompost (okänt näringsinnehåll), kör ut så mycket jag orkar. Många saker verkar dock växa bra direkt i leran.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vurre skrivet 20 jul-08 kl 23:40
Fan vad avis jag blir! Det mesta av våra betor har tvestjärna ätit upp, de djävlarna.

Just den sorten har jag ingen erfarenhet av, men jag brukar låta betorna stå kvar i landet länge och ta efter hand. För egen konsumtion är de ofta helt OK länge, även om de är stora.

Mjölksyrade rödbetor är en bra idé. Vi har också konserverat, det blir inte alltid bra men det mesta är användbart. Till rödbetsvin tror jag att du kan låta dem stå kvar ett tag, men det är bara som jag tror.

Sen är det väl inte just på betorna man ska lägga gödseln... nitrit eller nitrat eller vad det heter. Och det verkar ju inte behövas heller, efter vad du berättar. Vi gödslar kålen och majsen, inte betor eller sallad.

Jag vill slå ett slag för vitbetor, det är vår favvis just nu. Inte ett mål utan vitbetor. De är minst lika goda som de röda och toristarna här vill ha de röda, så vi äter de vita själva.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: kobbe skrivet 21 jul-08 kl 08:05
Prova tärnade rödbetor som får koka långsamt i creme fraische, salt och basilika. Gott!

Angående lagring så skrumpnar dom nog rätt fort i 13-14 grader, bättre ha kvar dom i landet då. Tror det är som med övriga rotfrukter, nära nollan är nog bäst om de ska lagras i jordkällare.

Funderar på om man kan slå av blasten utan att ta upp dom ur landet. Om man inte vill att dom ska bli större alltså.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vilse skrivet 21 jul-08 kl 08:19
aassaa kissar man saa haerligt roett efter att ha aetit roedbetor paa korsan o tvaersan  8) :-[ 8) :-[

fraan o med nu saa kommer det att finnas aen moderator aeven paa groensakstraadarna :)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 21 jul-08 kl 13:36
Yrian får baka en massa rödbetslimpor och choklad/rödbetskaka till kafét :)!
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 21 jul-08 kl 14:31
Yrian får baka en massa rödbetslimpor och choklad/rödbetskaka till kafét :)!

Tack för tipsen ! Jag skall vidarebefodra dem ut till bageriet !  :)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: hustigern skrivet 21 jul-08 kl 16:54
Rödbetssoppa (rysk/polsk version eller egenhändigt komponerad) går alldeles utmärkt att konservera och ta fram till vintern

/Anneli
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Anders S skrivet 22 jul-08 kl 09:52
Jo ...  :-[ blandade in ditt namn bland rubrikerna och trodde väl att du var moderator här också ...

Men det är ju du som är moderator här!

Citera
Vi säljer lite färska men det är inte så kul att sälja knippen där varje beta väger 1,5kg !  ::)

Man hajjar... Det var ett tag sen jag stod på torget. Man skulle tro att konsumenterna skulle uppskatta stora fina grönsaker -men icke. Det är nästan så man tycker att vi har fått det för bra här, när folk inte vill uppskatta bra mat.

Citera
Vi har en tung lerjord, jag vill bygga upp den och få den mer lättbarbetad. Därför dessa stora mängder kompost (okänt näringsinnehåll), kör ut så mycket jag orkar. Många saker verkar dock växa bra direkt i leran.

Väldränerad lerjord i bra kultur är i sig en bra jord, om man hanterar den rätt. Men den kan förstås bli mångsidigare och framför allt lättare att bearbeta.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 22 jul-08 kl 11:07
Men det är ju du som är moderator här!

....

Jag blev det idag !  :)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 22 jul-08 kl 13:06
aassaa kissar man saa haerligt roett efter att ha aetit roedbetor paa korsan o tvaersan  8) :-[ 8) :-[

fraan o med nu saa kommer det att finnas aen moderator aeven paa groensakstraadarna :)

Nu får du passa dig !  ;)

/Vitis - moderator
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Appeltorp 12 skrivet 27 jul-08 kl 12:17
Vi kommer ner och hjälper dig bli av med lite i eftermiddag ;-)

Under tiden så har jag hittat ett bra engelskt recept på rödbetsvin som jag har översatt och balanserat något:

Till 25 liter rödbetsvin:

9 kg Rödbetor
3,5 kg Socker
8 Citroner (skal + saft)
1,8 kg Brunt socker (ljusbrunt)
1 pkt. jästnäring
1 pkt. vinjäst
(kanel)
(klöver)

Kör betorna i råsaftcentrifug. (eller tärna alltihopa), riv citronskalet
Koka upp betsaft med citronskalet i 7l. vatten, sänk värmen och låt puttra 20 min.
Ta av från spisen och blanda i 3,5kg socker, citronsaft och jästnäring. Häll över i jäshink och fyll upp med vatten till 25 liter.
Låt svalna, tillsätt jäst och fermentera mörkt och svalt i 3 veckor.
Flytta över till nytt jäskärl och kasta bottensatsen, tillsätt 1,8kg brunt socker, fyll ev. upp vatten nivån och fermentera tills det är torrt (30-45 dagar, använd ochle mätare)
Tappa över igen och lagra sex månader kallt och mörkt.
Tappa över på mörka flaskor och lagra 6-18 månader.

Vinet kommer att få den färg som saften har när man pressar den, så man kan färgjustera med t.ex. vitbetor.
Om man är nogrann med att ha mörka flaskor, så kommer den vackra färgen att bibehållas, men om man tappar över i genomskinligt glas så kommer vinet att bli brunt.

Den jordiga karaktären kommer med lagringen att försvinna och övergå i en frisk men fyllig smak.

Ett indiskt recept jag hittade har kanel och klöver i, kanske kunde vara intressant att testa. Proportionerna var inte helt bra, till 3,5 liter användes 3-5 små kanelstänger och 7nos. klöver (vad är en nos.)
Däremot kan jag tänka mig att lite te är en bra tillsats för att få upp taninerna.

Receptet ovan bör landa på OG 1.092 och beroende på hur torrt man jäser den ett FG mellan 1.005 och 1.023
Det skulle ge en alkoholhalt på mellan 9 och 11,5 vol%

Om man ska göra om receptet, så kan det vara bra att veta att rödbetor har en sockerhalt på 8%, vilket innebär potentiell SG 1.004

Jag återkommer om 20 månader med en smakbeskrivning ;-)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 27 jul-08 kl 13:37
Låter bra ! Men är det verkligen "klöver" ?? Vad står det i orginalreceptet ? Cloves = kryddnejlika ...

Vad nos. betyder vet jag inte men gissar på "st" ... alltså 7 st. kryddnejlikor.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Kabo skrivet 27 jul-08 kl 14:38
Har man gott om plats i frysen kan man råriva och frysa in i lämpliga portioner. Funkar inte som "grönsak" men utmärkt till rödbetsrårakor eller paté.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 27 jul-08 kl 18:09
Har man gott om plats i frysen kan man råriva och frysa in i lämpliga portioner. Funkar inte som "grönsak" men utmärkt till rödbetsrårakor eller paté.

Just nu kokar rödbetssoppa på spisen, borde funka med frysta betor till soppan i vinter. Tyvärr ingen frysbox (än, men kanske snart) men några påsar kan man klämma in i vanliga frysen.

Idag har jag just gett bort en rejäl laddning till en kompis som ska göra rödbetsvin av dem, jag ska prova det samma snart.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Anders S skrivet 27 jul-08 kl 20:50
Just nu kokar rödbetssoppa på spisen, borde funka med frysta betor till soppan i vinter. Tyvärr ingen frysbox (än, men kanske snart) men några påsar kan man klämma in i vanliga frysen.

Idag har jag just gett bort en rejäl laddning till en kompis som ska göra rödbetsvin av dem, jag ska prova det samma snart.

Har ni ingen jordkällare eller annan skaplig källare? Borde vara bättre än att frysa in dem.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 27 jul-08 kl 22:34
Har ni ingen jordkällare eller annan skaplig källare? Borde vara bättre än att frysa in dem.

Skaplig källare, ja, men den är varm nu när det är +31 i skuggan. 13-14 grader där nu, inget alternativ för rotfrukter förrän i oktober skulle jag tro.

Hur som helst så går betorna (och löken!) åt, sålde en kasse till en rysk tant idag som skulle koka borscht till sin gubbe och hans kompis här i byn. Appeltorp 12 och 13 var här idag och hämtade en laddning till vinbryggning.

Vårt soppakok gjorde slut på nåt kilo.

Har skaffat några kilo ekologisk vitkål så nu ska jag syra en laddning av rödbetor och kål. Kanske lite lök i ?
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Anders S skrivet 27 jul-08 kl 22:51
Skaplig källare, ja, men den är varm nu när det är +31 i skuggan. 13-14 grader där nu, inget alternativ för rotfrukter förrän i oktober skulle jag tro.

Hur som helst så går betorna (och löken!) åt, sålde en kasse till en rysk tant idag som skulle koka borscht till sin gubbe och hans kompis här i byn. Appeltorp 12 och 13 var här idag och hämtade en laddning till vinbryggning.

Vårt soppakok gjorde slut på nåt kilo.

Har skaffat några kilo ekologisk vitkål så nu ska jag syra en laddning av rödbetor och kål. Kanske lite lök i ?

Smakmässigt är jag inte övertygad om kombinationens fördelar.

Enbart rödbetor blir gott men inte så hållbart. Annelies Schöneck rekommenderar (som sagt?) tillsats av morötter eller kålrötter för bättre hållbarhet. Och troligen lök. Minns inget om kål. Har inte boken här.

En annan tänkbar ingrediens är ingefära (färsk, helst eko) = åt kimchihållet. Kanske funkar ihop med rödbetor, vitkål och ev lök? Aningen djärvt kanske...
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vurre skrivet 27 jul-08 kl 23:49
Man skulle kunna testa att hermetisera rödbetor i lättsaltat vatten. Även om det inte är kul att ställa konserveringsgrytan på spisen i värmen... Men jag har en polare som har konserverat rödbetor och de flesta burkarna blev bra.

Kanske inget man gör under högsommaren men har man tid och lust så kan det väl vara värt att testa.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: javill skrivet 06 aug-08 kl 07:01
En rödbetsfråga här i rödbetstråden. Är det något ämne i rödbetor som är tufft för njurarna? De få gånger jag provat ugnsbakade färska rödbetor har jag fått ont i njurarna så nu vågar jag inte prova mer. Inlagda går däremot utmärkt. Detta påminner mig om att jag ska be och få mormors (88 år) recept på inlagda rödbetor. Mycket goda och det gäller att fråga så länge hon har minnet i behåll.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vurre skrivet 06 aug-08 kl 10:50
En rödbetsfråga här i rödbetstråden. Är det något ämne i rödbetor som är tufft för njurarna? De få gånger jag provat ugnsbakade färska rödbetor har jag fått ont i njurarna så nu vågar jag inte prova mer. Inlagda går däremot utmärkt. Detta påminner mig om att jag ska be och få mormors (88 år) recept på inlagda rödbetor. Mycket goda och det gäller att fråga så länge hon har minnet i behåll.

Undrar om det inte finns nitrit eller nitrat eller nåt sånt i rödbetor? Vitbetor och gulbetor är skonsammare, har jag för mig. Man ska inte ge rödbetor till spädbarn tror jag mig ha hört, så nåt ämne är det som kan vara skadligt om man är känslig. Kolla dina njurvärden, det är inte normalt för en frisk person att reagera på rödbetor.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: javill skrivet 06 aug-08 kl 14:27
Undrar om det inte finns nitrit eller nitrat eller nåt sånt i rödbetor? Vitbetor och gulbetor är skonsammare, har jag för mig. Man ska inte ge rödbetor till spädbarn tror jag mig ha hört, så nåt ämne är det som kan vara skadligt om man är känslig. Kolla dina njurvärden, det är inte normalt för en frisk person att reagera på rödbetor.

Det är bara de färska sedemera ugnsbakade som jag reagerat på. Åt kanske väl många för de var så goda.  ::)  Inlagda går bra att äta i större mängd.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: mia@motvikt.com skrivet 12 aug-08 kl 01:09
Skaplig källare, ja, men den är varm nu när det är +31 i skuggan. 13-14 grader där nu, inget alternativ för rotfrukter förrän i oktober skulle jag tro.

1-klipp av blasten
2-lägg på ett ordentligt lager sand
3-inför vintern gamla höstlöv
4-om det blir jättekallt  lägg på säckväv eller annan markduksliknande material med stenar på så det inte blåser iväg.
vips! - en jordkällare på plats! bara att plocka goda betor efter hand
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: ChristinaR skrivet 19 aug-08 kl 13:46
[ choklad/rödbetskaka till kafét :)!

det går inte möjligtvis att få receptet  :-[ vi har också en hel del rödbetor!
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 19 aug-08 kl 22:55
det går inte möjligtvis att få receptet  :-[ vi har också en hel del rödbetor!

Men det är väl klart :). Har ett par olika recept, ska jag lägga dem här eller på Övrig mat-tavlan?
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 19 aug-08 kl 23:16
Men det är väl klart :). Har ett par olika recept, ska jag lägga dem här eller på Övrig mat-tavlan?

Både och för säkerhet skull, då hittar man det både här och på mattavlan om man söker där ist. ! Klipp o klistra !  :)

*nyfiken*
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 00:04
OK då börjar vi med recept nr 1, (recepten är urklipp så jag har ingen aning om var de kommer ifrån).

Rödbets- & chokladkaka (10-12 bitar)

3 ägg
2 dl strösocker
200 g mörk choklad
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 dl kakao
2-3 färska rödbetor (ca 200g)

Sätt ugnen på 175grader.
Vispa ägg+socker pösigt.
Smält chokladen tillsammans med smöret och rör ner i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao, rör ner.
Skala och riv rödbetorna, vänd ned i smeten.
Smörj och bröa en sockerkaksform, häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen, 40-50 minuter.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 00:30
Rödbetskaka 2 (8-10 bitar)

100g smör
4ägg
2 dl socker
2 små rödbetor
2 msk kakaopulver
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

glasyr:
50g ost av Philadelphiatyp
30g smör
1 tsk honung
2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala+riv rödbetorna.
Smält smöret på svag värme.
Vispa ägg+socke rtill det blir riktigt fluffigt. Blanda i smöret, rödbetorna och kakaon. Rör om väl.
Blanda mjöl och bakpulver, rör ned i smeten.
Smörj+bröa en sockerkaksform (helst ganska hög). Häll i smeten och grädda mitt i ugnen i 45 minuter. Se till att kakan har lossnat från kanterna när den tas ur ugnen. Låt den svalna.

Blanda ost, smör och honung - sikta ner florsockret. Bred glasyren över kakan.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 00:54
Om det är någon som vet vad 160 grader i en varmluftsugn motsvarar i en "vanlig" ugn har jag ett recept jag inte själv prövat men som låter jättesmarrigt!
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: javill skrivet 20 aug-08 kl 09:12
Om det är någon som vet vad 160 grader i en varmluftsugn motsvarar i en "vanlig" ugn har jag ett recept jag inte själv prövat men som låter jättesmarrigt!

Brukar det inte skilja en 20-25 grader i recepten mellan vanlig ugn och varmluftsugn? Den högre värmen för vanlig ugn. Så 160 grader i en varmluftsugn borde vara en 180 grader i en vanlig ugn.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 10:50
Brukar det inte skilja en 20-25 grader i recepten mellan vanlig ugn och varmluftsugn? Den högre värmen för vanlig ugn. Så 160 grader i en varmluftsugn borde vara en 180 grader i en vanlig ugn.

OK, det var den uppgift jag hittade också, men jag var inte säker. Tack! Recept kommer senare idag :)
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 17:03
OK recept nr 3, har jag inte bakat själv men det låter som ngt för hösten -i alla fall tycker jag att apelsin och kanel hör den kallare årstiden till.

Observera att ugnstemperaturen i originalreceptet är för varmluftsugn, 160 grader. Med vanlig ugn borde detta motsvara en sådär 180-185 grader :).

Rödbets-chokladkaka med karamelliserad rödbeta och apelsin (8 personer)

100g mörk choklad
100 g rödbeta
4 ägg
75 g mjukt smör
50 g rårörssocker
75 g vetemjöl
1/2 tsk kanel

Till sirapen
150g rödbeta
1 apelsin (helst ekologisk då skalet ska användas)
250g rårörssocker
2,5 dl vatten
1 kanelstång

Smält hackad choklad i vattenbad/mikrovågsugn.
Skala och riv 100g rödbetor fint.
Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna styva med en elvisp.
Vispa socker och smör mjukt, tillsätt äggulorna - en åt gången.
Tillsätt rödbeta, mjöl och smält choklad och rör snabbt ihop det.
Nu ska äggvitan försiktigt vändas ned i smeten, börja med en tredjedel av vitan och sedan resten.
Häll i en smord springform, ca 23 centimeter i diameter.
Baka i ca 180 grader, tills en teststicka är torr. Låt den svalna lite innan den lossas ur formen.

Sirap:
Skala 150 g rödbeta och strimla den med hjälp av potatisskalare.
Skär apelsinen (med skal) i mycket tunna skivor.
Koka upp vatten med socker och kanelstång, rör tills sockret lösts upp.
Lägg i apelsinskivor + rödbetsstrimlor och låt puttra (utan lock) i 35-45 minuter.
Karamellen ska vara tjock och sirapsaktig, rödbetor och apelsinskal ska vara mjuka.


Servera kakan med karamell och lättvispad grädde!
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 20 aug-08 kl 17:18
Medan vi ändå är inne på rödbetor så måste jag rekommendera detta goa recept som kommer från ett sånt där receptblad från Coop:

Rödbetsrisotto

6 dl kokta rödbetor, skalade och tärnade
4 msk olivolja
1 stor röd lök, hackad
2 klyftor vitlök, krossade
4 dl risottoris
1.3 dl grönsaksbuljong
4 tsk dill, grovhackad
2 msk pepparrot, riven
50 pinjenöttetter, rostade

Gör en vanlig risotto av oljan, löken, vitlöken, riset och buljongen (eller gör efter ert vanliga recept, med tillsatt vitlök).
När risotton är klar rör man bara ner rödbetstärningarna, dill och pepparrot. Salta/peppra och värm upp.
Strö över rostade nötter och ät!

Jag tycker att det blir ännu godare med lite parmesan på toppen ;), och (de dyra) pinjenötterna byts ut mot vad man har hemma. Pumpafrön blir jättegott - och fint mot den rosa risotton.

Jag gillar verkligen rödbetor, även om jag inte har några egenodlade. I affären kostar en liten knippa 25:-. Kan ni som har för många möjligen teleportera hit några kilo
 ???
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: mia@motvikt.com skrivet 24 aug-08 kl 20:54

Jag gillar verkligen rödbetor, även om jag inte har några egenodlade. I affären kostar en liten knippa 25:-. Kan ni som har för många möjligen teleportera hit några kilo
 ???

Om du bor nära Linköping (läste "Östergötland" på din profil) så är det bondens marknad där en dag i veckan under och efter skördetid. Kommer inte ihåg vilken, lördag eller söndag... någon som vet? Där borde du få tag på fina rödbetor.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 24 aug-08 kl 21:14
Om du bor nära Linköping (läste "Östergötland" på din profil) så är det bondens marknad där en dag i veckan under och efter skördetid. Kommer inte ihåg vilken, lördag eller söndag... någon som vet? Där borde du få tag på fina rödbetor.

Jo jag vet, tror det är lördagar. Fast tåget till Linköping kostar 110 kr :( Annars är det ett bra tips, tack!
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Skytten skrivet 24 aug-08 kl 22:02
Fick inte så värst mycket rödbetor i år, ska sätta två pallars djup nästa år. Och så har det varit skyfall.  Det som mest minskade skörden var att någon varelse hade uppifrån gnagat i sig upp till halva rödbetan på många ställen.
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Storlyckans Anna skrivet 25 aug-08 kl 15:11
Det som mest minskade skörden var att någon varelse hade uppifrån gnagat i sig upp till halva rödbetan på många ställen.

Det var inte jag !
Titel: SV: Rödbetor ... massor !
Skrivet av: Vitis skrivet 26 aug-08 kl 00:23
Fick inte så värst mycket rödbetor i år, ska sätta två pallars djup nästa år. Och så har det varit skyfall.  Det som mest minskade skörden var att någon varelse hade uppifrån gnagat i sig upp till halva rödbetan på många ställen.

Det var inte jag heller ... har så jag klarar mig själv.  :)

Har du nån ide om vem som varit framme ?? Kanin ? Fälthare ? När vi hade koloni i Malmö käkade kaninerna upp rubbet om dom fick chansen.

Vi hade fått mer utbyte av den odlingen om vi sett grönsakerna som bete och ätit kaninerna ist.  ::)