Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Frances skrivet 19 jul-08 kl 11:29
-
Det skulle göra mig glad!
Är det möjligt? Finns det att köpa? Kan man göra själv?
Tills vidare får matlagningsyoghurten från Valio duga..men..det vore ju så gott.................. :P
-
Fungerar det inte att ta strö enzym över maten på tallriken efter matlagning?
-
tjock härlig yoghurt med flytande honung o pinjenötter... Kan det funka? *drägglar*
-
tjock härlig yoghurt med flytande honung o pinjenötter... Kan det funka? *drägglar*
Åååh det är min favorit dessert, solrosfrö funkar också, men ååååh *saglar*
men då brukar jag antingen strö enzym över yogurten eller ta 2 piller efteråt. Tänk på att ta fullfet yogurt och inte lätt-alternativet, det innehåller mer laktos.
-
Precis, enzym är bra för att njuta av laktospackade produkter, men jag som inte har så svår intolerans tål fet yoghurt även utan.
-
Jag är väldigt känslig för laktos men klarar faktiskt turkisk yoghurt till mat! Fast kanske inte som en efterrätt, då hade jag nog tagit en tablett innan... :)
-
tänkte med tanke på vad man tål eller inte med laktos så har jag hittat en tabell som jag tycker är ganska lättöverskådlig om man inte orkar jaga exakta värden, men vill ha ungefär-värden:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14430&epslanguage=SV
blev så glad när jag såg att fetaost innehöll väldigt lite laktos :)
-
Syrad mjölk, som fil och yoghurt innehåller, rätt jäst, ingen laktos. Bakterierna äter laktosen, och vissa konverterar den till alkohol.
I länder där laktosintolerans på vuxna personer är det normala, där sticker man ut som laktostolerant, där konsumerar vuxna jäst mjölk.
-
Kan du ge dig fan på att det innehåller laktos! Vad är det jag ligger på toalettgolvet i flera timmar i kramp av då?
Det där har jag hört förr och tror vad jag vill på......
-
Det har då varit laktos i filen/yoghurten, men det ska det inte göra, vi har länge syrat mjölk som flera laktosintoleranta inte har problem med.
-
Har tyvärr samma erfarenhet som Frances. Skulle aldrig våga mig på att äta varken fil eller yoghurt, förutom turkisk yoghurt då som iaf funkar i små mängder (har inte vågat prova så mycket åt gången).
Det är väldigt stor variation på vad man klarar som laktosintolerant. Jag blir vrålsjuk i flera timmar av en halv pannkaka gjord på vanlig mjölk medan min dotter får magknip i en kvart.
-
Då provar jag gärna din syrade mjölk Skytten :)
-
Det har då varit laktos i filen/yoghurten, men det ska det inte göra, vi har länge syrat mjölk som flera laktosintoleranta inte har problem med.
hur jäser, syrar man mjölk?
-
Mjölksyrejäsande mikroorganismer finns tydligen överallt, jag ställer bara en skål med värmd mjölk i rumstemperatur, och den blir nästan aldrig "blåsur", har man lite över sen tidigare är det lätt att ympa på, och det är säkrare. Det tar ett drygt dygn.
Köper du någon sort (med levande kultur) som du vet går bra att intaga, så kan du ympa med lite av den.
Youghurt kräver högre temp än fil.
Det påstås att det går bäst med mjölk med låg fetthalt och/eller homonigiserad mjölk, det har jag aldrig använt.
Det finns tom gräddfil överst :).
Jag har inte kollat med noggrann test om det är slutjäst med laktosen, men de som har intolerans säger att det inte är problematiskt alls.
-
De flesta som har intolerans har det inte för mikromängder, skulle så vara fallet att man har mycket hög laktosintolerans, kanske det är riskabelt att göra filen på vanlig mjölk.
Laktosfri mjölk, har spjälkat laktosen med tillsatt laktas till monosakarider, och den innehåller monosakarider, smakar sötare än vanlig sötmjölk.
Denna mjölk borde även mikroorganismerna gilla och producera syran, samt göra av med sötman.