Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Doris och Börje skrivet 17 jul-08 kl 23:04
-
Min saft av rabarber jäste! Har aldrig hänt innan!
Ställde ner glasflaskorna i jordkällaren och flaskorna var topp-fyllda.
Idag tog jag upp en flaska och skulle ta ett glas saft. Det hade jäst och blivit kolsyra i. Inte så mycket som i mousserande vin men nästan!
Smaken var god, men frågan är: Vad gör jag nu?
Kan det bli drickbart om jag sparar "saften/vinet? Eller vad tror ni?
Kan ju spara och se vad som händer, det går ju alltid att hälla ut sen.
-
Risken finns ju flaskorna exploderar om jäsningen fortsätter.
Hur gjorde du? låter ju intressant. Har det stått i jordkällaren hela tiden? Smakar det alkohol om saten? Är det någon bottensatts i flaskorna?
-
Jag får väl hoppas att de inte exploderar!
Jodå, de har stått i jordkällaren hela tiden.
Nä någon alkohol smakar det inte, utan en mild vin-smak. Smakar.....gott.... :D
Lite bottensats finns i botten.
Jag kommer att låta saften vara och se vad som händer.
Som tur är frös jag den mesta saften och sparade bara tre flaskor i jordkällaren eftersom jag inte hade fler plastflaskor att frysa i.
-
Läste i min bokom hemkonservering, att det bör vara max 12 grader i jordkällaren, för attdet ska funka bra. Kanske har någon annan erfarenhet av detta. Har i alla fall gjort rabarbervin ett antal år. Det är gott, blir fort drickvänligt, och jag är glatt överraskad över detta. Eftersom jag är lagom lat, (eller praktisk, för den som vill...) brukar jag slå upp i 2 l plastflaskor, och skruva på korkan, men bara NÄSTAN helt. Späd ut den, med kokt avsvalnat vatten, och tillsätt mera socker så fixar sig resten. Mousera mera genom att tillsätta (mera) russin!
Good Luck
LillaMor