Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: Xavier skrivet 16 jul-08 kl 23:51
-
Hej
Undrar ifall det finns någon viss gräns eller andra regler då det gäller slakt hemma. Har lite får, får att hålla hagar och skog öppet. Men som sagt man kan inte behålla alla lamm. Så vad går gränsen för att slakta hemma för husbehov, staten vill väl säga sitt?
-
Har varit på tapeten förr..
Jag tror vi kom fram till att reglerna var "rätt så" generösa..Men det bör vara rimligt att mängden kött går att konsumera i det egna hushållet.
Vill minnas att jag läste om ett äldre par som hade haft 700kg kött..Det är ju inte rimligt längre..
Hoppas någon kan ge ett tydligare svar !
-
Hemslakt för egen konsumtion är tillåtet, men det måste vara mängder som är rimliga att konsumera. Fast äter man lamm 3 ggr/dag 365 dagar/år blir det rätt många lamm och är man då fler i hushållet, så tror jag det är svårt att motbevisa det hela!
-
Gäster som äter hemma hos en hör också till hushållet och vi brukar ha många gäster. Vi hemslaktar cirkus 10 lamm och får varje år och ibland en nöt.
-
Ville bara höra efter, var rädd för att det fanns ett total förbud mot slkat hemma. Jag har bara får för att hålla marker öppna och efetrsom jag tycker att det bör finnas djur på en gård så de har mer eller mindre blivit husdjur i ordets riktigta bemärkelse. Därför känns det fruktansvärt tråkigt att behöva ringa till en slaktbil som ska släpa iväg med dem. Det rör sig om 6 bagglamm så det är definitivt för husbehov.
-
Helt rätt Xavier, tycker det borde jobbas mer på mobila slakterier och även små närslakterier för djurens skull :-\ Många av oss har för många djur för hemslakt!
-
Lite bifråga bara: Vad gör ni med slaktavfallet?
-
Hör med din sopåkare vad som gäller i din kommun, hos oss är det tillåtet att slänga det slaktavfall jag får från mina kaniner i "organiskt avfall". Skulle jag ha mer än tunnan rymmer vill de att jag sätter det brevid i en papperspåse.
-
Vi bränner slaktavfall eller lägger det i gödslet, beroende på tid och mängd. Visst borde man väl skura tarmar till charkuteriet, men det är alltför äckligt... Mage och tarmar blir gödsel, för det mesta, eller bränns ihop med skallar o dyl.
Hjärtan, lungor, njurar etc tar vi hand om, blir antingen kattmat eller buljong eller människomat. Lammballar är en delikatess, dem vakar vi noga över, likosm tungorna. Och lever. Fördelen med att sälja lammkött är att så få har upptäckt hur gott det är med lammlever.
-
Hmm..visst finns det en massa regler för det med. Man ska skicka till destruktion.. Men... ::)
-
Lite bifråga bara: Vad gör ni med slaktavfallet?
Räven o korparna gillar det....