Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: PellePutt skrivet 15 jul-08 kl 19:58
-
Jag funderar på prova på att jäsa och torka bär, tex blåbär, mm på samma sätt som man jäser russin.
Är det någon som har erfarenhet av detta?
Hur ska man jäsa bären?
Går det att göra detta med gott resultat hemma?
//SM
-
Russin är torkade druvor, de kan hinna jäsa, men det är inte alltid det man åstundar.
De flesta bär kan torkas, blåbär går riktigt fint(liknar russin).
Vill du först jäsa bären så låt de stå, men det är riskfullt pga att du inte vet vad som växer i bären, det kan tex vara svamp.
Köpta torkade frukter, bla fikon är svavlade för att förhindra jäsning.
Sedan kan man ju förståss jäsa frukt till vin.
-
Jag har torkat klarbär och moreller (surkörsbär). Vackra röda...och goda russin till min vintermusli.