Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Mullvaden skrivet 07 jul-05 kl 22:36

Titel: mjölksyrekultur
Skrivet av: Mullvaden skrivet 07 jul-05 kl 22:36
jag har gjort guompa nu i veckan å jag funderar om det går att islolera mjölksyrebakterien som gör själva syrningen,vad jag ha förstått finns det olika sorters bakterier och det ska gå att renodla dem.tänkte att man skulle kunna renodla och frysa in till vintern.
någon som vet något om detta med mjölksyrekultur???
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: ulvtass skrivet 02 okt-05 kl 21:00
Hej!
Vad är guompa och hur tillverkas det? Var fick du tag i den mjölksyrakultur du använde när du tillverkade guompan?
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Mullvaden skrivet 04 okt-05 kl 11:58
man hackar själken på båskå (kvanne) i bitar å blandar med mjölk,efter ett par dagar tjocknar mjölken och luktar som gräddfil ungefär. nu har jag inte kollat i burken på någar månader så jag vet inte hur det ser ut nu. i alla fall så är det ju nån slgas syrningsprocess som har ägt rum.
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Manne skrivet 04 okt-05 kl 12:10
Låter spännande !! :o

Vad använder du mjölken till sedan ? ( gräddfil ?)
Du skriver att"du inte kollat burken på ett par månader"...
Hur förvarar du burken/mjölken ? hur länge går det att spara ?
Måste man konsumera allt i burken på en gång eller går det att ta lite i taget ?

Jag är jättenyfiken som du ser... ::)
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Mullvaden skrivet 05 okt-05 kl 13:06
när min far var liten,å lite senare åt man det här som fil ungefär,det innehåller jävulska mängder vitaminer.
jag förvarar det hela i en plastburk i kylen,tänkte se om det går. jag har fått berättat för mig att förr hade dom det i träkagggar som dom sänkte ner under vatten i en kallkälla,då höll det sig till nästa sommar.så jag tänkte se hur länge det håller.....

jag har bara ätit nån sked av det,smakade...särgeget....
ska väl försöka utveckla det hela nästa sommar och prova mer "vetenskapligt"
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Eulalia skrivet 05 okt-05 kl 13:14

Tja Mullvaden, här en till som är nyfiken på GUOMPA (vilket helkskönt namn!)  ;D
Jo du säger att man blandar i kvanne-bitar i mjölken, ska man plocka bort dem vid nåt stadium , när mjölken har tjocknat, eller ligger kvannen i hela processen?

Jag vill gärna göra detta, är det nåt mer man ska tänka på när man gör guompa?
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Eulalia skrivet 05 okt-05 kl 14:04
Var lite svårt att hitta info om guompa, alternativt gåmpoe

titta här
http://www.bioresurs.uu.se/myller/fjall/kvannelappsyra.htm


Mullvaden, känner du till juobmo också ?
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 05 okt-05 kl 17:05
I en norsk - sydsamisk ordlista øversætts gåmpoe med brunost!? ???   :-\

Jag har fått før mig att det är som tätmjølk (ni vet som man gør av tätørt) ungefær, eller?
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: ulvtass skrivet 07 okt-05 kl 20:51
För att återgå till själva mjölksyrakulturen. Du kan ju prova att blanda en skvätt goumpa med mjölk, så kommer mjölksyrakulturen att börja växa. Men jag tvivlar på att resultatet blir något som påminner om det ursprungliga. Kvannen lär ju tillföra en hel del smakämnen som inte följer med till den nya satsen. Lycka till!
Titel: Re:mjölksyrekultur
Skrivet av: Mullvaden skrivet 08 okt-05 kl 15:27
jo jag ska prova att blanda lite av det jag har i burken i ny mjölk å se vad som händer.

fröken fisk:jo det är ungefär som tätmjölk,gåmpoe är som sagt sydsamiska,guompa heter det på lulesamiska,samma sak bara olika språk.

eulalia:juobmo äro bekant ja,trevligt rätt. hade värsta iden om att man borde odla i plantage