Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: ödetorpet skrivet 13 jul-08 kl 19:49
-
ok, nu har grisarna gått ute och gött sig i flera månader och börja komma upp i en bra vikt. Det dyker upp lite frågor om slakten som vi hoppas ni kan svara på.
Själva avlivningsbiten kan vi få bra hjälp med men vi vill ha lite mer kött på benen om vad som ska hända efteråt...
Hur länge ska grisen hänga? Ska den hänga alls eller bara tills blodet är ute och sen styckas?
Tar ni vara på blodet?
Vad kan och bör vi ta vara på?
Vh
Ödegården
-
Jag har hört att kött ska hänga 40 dygnsgrader dvs. är det 10 grader varmt så ska köttet hänga 4 dagar.
-
När det gäller gris så "vad jag har hört" så ska det inte hänga för att möras utan det skall hänga tills det har svalnat av ordentligt. Vilket gör att det blir lättare att stycka. Ett till två dygn i ett kallt utrymme. Vi hängde en gris förra veckan och han ficka häna ett dygn i ca 4-5 grader och köttet gick bra att stycka och var mört och gott.
Lycka till vid slakten.
-
Ett par dygn i alla fall , det vinner den på smakmässigt...