Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Moraggarn skrivet 08 jul-08 kl 16:16

Titel: Inälvsmat
Skrivet av: Moraggarn skrivet 08 jul-08 kl 16:16
Skulle vilja ha lite tips på vad man kan göra för nåt gott av inälvsmat,förutom rökt hjärta och tunga.Nåt gott av älglever tex?
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Skytten skrivet 08 jul-08 kl 16:36
Älgleverpastej

500 g älglever
10 g torkad svamp
2 dl grädde
200 g fläskfärs
2 ägg
½ msk salt
drygt ½ tsk
svartpeppar
2 tsk mejram
½ dl vetemjöl
6-8 ansjovisfiléer
1 stor gul lök
150 g bacon
50 g smör

Skär köttet i lagom stora bitar för att köras i matberedare
eller malas i köttkvarn.

Om köttkvarn används så mal först grovt och sedan ett par ggr
med den fina hålskivan.

Smula ner den torkade svampen i grädden och låt svälla
en stund.

Lägg fläskfärsen i en bunke. Tillsätt äggen,
kryddorna och mjölet. Blanda väl.

Hacka ansjovisfiléer, lök och bacon fint. Rör nu ner dem malda levern,
ansjovis, lök, bacon, svamp och grädde i färsröran.
Smält smöret, låt svalna lite och blanda sedan ner i
smeten.

Avsmaka rått eller att du steker en bit, så att du är
nöjd med kryddningen.

Smörj en 1½ liters form. Häll i smeten. Täck med folie
och ställ i vattenbad. Grädda pastejen i 175 grader, ca 1
½ tim. Ta bort foliet i slutet. Lossa den färdiga pastejen
med en kniv runt kanterna.
Svalna och stjälp sedan upp den.



Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Gruff skrivet 08 jul-08 kl 20:38
Killingpölsa?  ;D Smakade väl "så där" fast det beror nog på vad jag tycker om pölsa vad den än innehåller  :-[
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Gräbban skrivet 10 jul-08 kl 15:47
Levergryta är väl så klassiskt så det kanske är dumt att föreslå? Men jag brukar steka svamp för sig, lök för sig å lever i små bitar för sig. Blanda ihop allt och ha i grädde. Salt å peppar. Serveras som vanligt med ris å gele. Brukar göra samma procedur med hjärtat.
Apropå det; Vad tusan är lungmos?? ??? Låter skitäckligt... :P
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Gruff skrivet 10 jul-08 kl 22:40
Lungmos = pölsa. För det är i stort sett precis vad det är det.
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Nettus skrivet 11 jul-08 kl 12:26
Men lungmos låter mycket äckligare...  :P
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Gruff skrivet 11 jul-08 kl 22:06
Och ännu äckligare att koka själv  ;D
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Skytten skrivet 11 jul-08 kl 22:10
Pölsan ätes i fastan, den räknas som fisk. 8)
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Nettus skrivet 12 jul-08 kl 12:03
Och ännu äckligare att koka själv  ;D

 :-X :-X :P :P !!!
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Gräbban skrivet 12 jul-08 kl 17:58
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o  LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Skytten skrivet 12 jul-08 kl 18:02
Bästa receptet på pölsa kan fås av Torgny Lindgren.
Pölsan har metafysiska numinimösa dimensioner, får entusiasten att flyga högt.
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Nettus skrivet 13 jul-08 kl 13:34
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o  LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 13 jul-08 kl 14:11
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...

Ha! Burkpölsa minns jag som gott (evigt länge sen, kanske 20 år sen), så för några år sen gjorde jag min egen efter recept (obs, jag är inte alls så dålig på matlagning), men bläää, det var inte gott. Funderar på att köpa "saure Lüngerl" (lungor) på burk, men hittills har jag inte vågat. Det finns massor av mysko inälvsrecept. Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: jenses skrivet 13 jul-08 kl 17:10
Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.

Nä, det var grismage han gillar över allt: Pfälzer Saumagen (http://de.wikipedia.org/wiki/Pf%C3%A4lzer_Saumagen)
Och maginnehållet användas inte vid tillverkningen  ;)
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 29 aug-08 kl 16:36
Min syster brukar göra gryta av typen kalops på hjärta, köpa billigt och göra en stor sats...
Jättebra att frysa in....
Titel: SV: Inälvsmat
Skrivet av: Skytten skrivet 29 aug-08 kl 21:32
Ett grishjärta ska man tillsammans med några kompisar ta med sig ut i vildmarken, trä ett ljus i och tända, sen ska man åkalla andarna, och sedan äta av det rått.

En rit jag genomgick som 14-åring.