Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Moraggarn skrivet 08 jul-08 kl 16:16
-
Skulle vilja ha lite tips på vad man kan göra för nåt gott av inälvsmat,förutom rökt hjärta och tunga.Nåt gott av älglever tex?
-
Älgleverpastej
500 g älglever
10 g torkad svamp
2 dl grädde
200 g fläskfärs
2 ägg
½ msk salt
drygt ½ tsk
svartpeppar
2 tsk mejram
½ dl vetemjöl
6-8 ansjovisfiléer
1 stor gul lök
150 g bacon
50 g smör
Skär köttet i lagom stora bitar för att köras i matberedare
eller malas i köttkvarn.
Om köttkvarn används så mal först grovt och sedan ett par ggr
med den fina hålskivan.
Smula ner den torkade svampen i grädden och låt svälla
en stund.
Lägg fläskfärsen i en bunke. Tillsätt äggen,
kryddorna och mjölet. Blanda väl.
Hacka ansjovisfiléer, lök och bacon fint. Rör nu ner dem malda levern,
ansjovis, lök, bacon, svamp och grädde i färsröran.
Smält smöret, låt svalna lite och blanda sedan ner i
smeten.
Avsmaka rått eller att du steker en bit, så att du är
nöjd med kryddningen.
Smörj en 1½ liters form. Häll i smeten. Täck med folie
och ställ i vattenbad. Grädda pastejen i 175 grader, ca 1
½ tim. Ta bort foliet i slutet. Lossa den färdiga pastejen
med en kniv runt kanterna.
Svalna och stjälp sedan upp den.
-
Killingpölsa? ;D Smakade väl "så där" fast det beror nog på vad jag tycker om pölsa vad den än innehåller :-[
-
Levergryta är väl så klassiskt så det kanske är dumt att föreslå? Men jag brukar steka svamp för sig, lök för sig å lever i små bitar för sig. Blanda ihop allt och ha i grädde. Salt å peppar. Serveras som vanligt med ris å gele. Brukar göra samma procedur med hjärtat.
Apropå det; Vad tusan är lungmos?? ??? Låter skitäckligt... :P
-
Lungmos = pölsa. För det är i stort sett precis vad det är det.
-
Men lungmos låter mycket äckligare... :P
-
Och ännu äckligare att koka själv ;D
-
Pölsan ätes i fastan, den räknas som fisk. 8)
-
Och ännu äckligare att koka själv ;D
:-X :-X :P :P !!!
-
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
-
Bästa receptet på pölsa kan fås av Torgny Lindgren.
Pölsan har metafysiska numinimösa dimensioner, får entusiasten att flyga högt.
-
Och jag har ätit PÖLSA!!!! :o :o LUNGMOS!!! :o Är det månne slöseri att gå och kräkas så här många år efteråt.....? ::)
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...
-
Det värsta är att pölsa är så in i hoppsan gott! Skulle vilja kunna göra egen, men...
Ha! Burkpölsa minns jag som gott (evigt länge sen, kanske 20 år sen), så för några år sen gjorde jag min egen efter recept (obs, jag är inte alls så dålig på matlagning), men bläää, det var inte gott. Funderar på att köpa "saure Lüngerl" (lungor) på burk, men hittills har jag inte vågat. Det finns massor av mysko inälvsrecept. Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.
-
Helmut Kohl gillar visst komage mest av allt.
Nä, det var grismage han gillar över allt: Pfälzer Saumagen (http://de.wikipedia.org/wiki/Pf%C3%A4lzer_Saumagen)
Och maginnehållet användas inte vid tillverkningen ;)
-
Min syster brukar göra gryta av typen kalops på hjärta, köpa billigt och göra en stor sats...
Jättebra att frysa in....
-
Ett grishjärta ska man tillsammans med några kompisar ta med sig ut i vildmarken, trä ett ljus i och tända, sen ska man åkalla andarna, och sedan äta av det rått.
En rit jag genomgick som 14-åring.