Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Marita42 skrivet 06 jul-08 kl 14:08

Titel: Smaksättning
Skrivet av: Marita42 skrivet 06 jul-08 kl 14:08
Hejsan
Jag tänkte smaksätta en del av min honung, men vet inte riktigt till vilcken smak,
Skulle vara kul att ta en annan smak en den vanliga.
Kanske Tuttifrutti ;)
Lägg en röst på den ni skulle välja att ha.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 06 jul-08 kl 20:33
Jag har också funderat på smaksättning men hur gör man? ???
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Marita42 skrivet 07 jul-08 kl 13:21
Hejsan
Som jag har hört de av min bitillsynningsman, ska man blanda i smaken när man håller på att röra om i den stora behållaren innan man tappar upp de på burkar.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 07 jul-08 kl 17:49
Ok, men hur gör man själva smaken? Är det som en saft?
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Bibi skrivet 07 jul-08 kl 18:26
Jag använder eteriska oljor.
www.crearome.se
Sen får man pröva sig fram
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 07 jul-08 kl 21:53
Har tänkt blanda i Eucalyptusolja och ha honungen vid förkylning. vilket förhållande? Hur mycket honung respektive olja?
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 08 jul-08 kl 00:46
Här finns en måttrekommendation
http://www.crearome.se/default.asp?ArticleID=229432&CategoryID=8283&ArticleOutputTemplateID=180&ArticleStateID=2
Men bäst är att prova med lite först och öka på mängden försiktigt, oljorna är starka i smaken.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Dunderhonung skrivet 08 jul-08 kl 23:12
Hej!
JAg tycker det är synd att förstöra honungen på detta sättet, de smaksatta honungssorter jag ätit har inte varit till belåtenhet... men det är ju upp till var och en...
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Frances skrivet 08 jul-08 kl 23:39
Jag har en burk med chokladhonung i skåpet, mycket smarrigt när man är AKUT godissugen  :)
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 08 jul-08 kl 23:52
Hej!
JAg tycker det är synd att förstöra honungen på detta sättet, de smaksatta honungssorter jag ätit har inte varit till belåtenhet... men det är ju upp till var och en...
Håller med dig fullständigt...varför förstöra något så fulländat??? (Skulle möjligen vara att man behövde trixa lite med rapshonungen då ;))
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Lars Pers Maria skrivet 09 jul-08 kl 00:07
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 09 jul-08 kl 10:10
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.
Bra argument. Skulle kanske ta och blanda till några småburkar och ha till försäljningen i alla fall.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Lars i skogen skrivet 09 jul-08 kl 16:47
Jag tycker också att det är att fördärva honungen men jag kan förlika mig med eukalyptus eftersom jag vet att det hjälper vid förkylning. det skulle bara vara för eget bruk.

Såg dock idag i en liten mataffär att de tog 65 kr för130 g smaksatt. Det är ju inte fy skam. En eucalyptushonung på 150 g kostade 95 kr.

Jag blir närmast provocerad av sådana priser... Kanske för att jag själv inte får ut lika mycket? ::)

Personligen tycker jag att smaksättning med eteriska oljor verkar ge ganska tråkiga produkter. Dessutom en form av lurendrej, det är ju i själva verket ingen eucalyptus alls i den honungen, och detsamma gäller de andra smakerna. Det är just smaker, inget innehåll... Och så är det tråkigt att många producenter verkar slarva med märkningen, enligt livsmedelsverket ska det klart och tydligt anges vilka ingredienser honungen innehåller.

Tråkigt att så få producenter inte vågar experimentera med riktiga, högkvalitativa råvaror. DET tycker jag du ska göra Marita!
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 09 jul-08 kl 21:22
Jag blir närmast provocerad av sådana priser... Kanske för att jag själv inte får ut lika mycket? ::)

Personligen tycker jag att smaksättning med eteriska oljor verkar ge ganska tråkiga produkter. Dessutom en form av lurendrej, det är ju i själva verket ingen eucalyptus alls i den honungen, och detsamma gäller de andra smakerna. Det är just smaker, inget innehåll... Och så är det tråkigt att många producenter verkar slarva med märkningen, enligt livsmedelsverket ska det klart och tydligt anges vilka ingredienser honungen innehåller.

Tråkigt att så få producenter inte vågar experimentera med riktiga, högkvalitativa råvaror. DET tycker jag du ska göra Marita!

Har du några tips på vad man hittar sådana recept/idéer? Jag skulle gärna pröva med smaksättningar även om jag håller med om att originalet är det bästa.. Jag gör ju "ogräs"-marmelader och skulle gärna vilja fortsätta med samma tema för honungen.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: wictor skrivet 09 jul-08 kl 22:38
Man kan säga vad man vill om att hitta på nya grejer med honungen.
En del gillar det inte alls, de vill bara sälja "honung". Inget fel i det alls...
En del andra vill ha lite mer betalt för sin honungsproduktion, det är ju trots allt många timmar som plöjs ner i verksamheten. Dessa börjar då ägna sig åt lite olika verksamheter, vaxljus, salvor, medikamenter baserade på propolis och så vidare. Inget fel i det alls...
Och några tycker att man kan ta mer betalt för en smaksatt honung. Inget fel i det alls...

För några århundraden sedan så fanns det i stort sett ett enda "the" till salu, det som Ostindiska kompaniet tog med sig hem från Indien och Ceylon.
För ett enda århundrade sedan så fanns det i stort sett en enda sorts ketchup, försåld av familjen Heinz.
Under samma århundrade så såldes det parallellt dock TVÅ sorters frukostflingor, den ena rekommenderad av den kristen/hälsokostinriktade rörelsen Kellogg´s, baserad på majs, den andra såldes av den kristen/hälsokostinriktade rörelsen Quaker´s och baserad på havre.
För bara något årtionde sedan så fanns det enbart Fazers "dumlekola" att köpa, med chokladsmak.
Nu finns det "dumlekola" med de mest skiftande smaker.

Om nu någon tror att den totala försäljningen av the, frukostflingor, godis, minskat eller är totalt lika stor - bara för att antalet varianter som finns att tillgå på marknaden ökat - så vill jag påpeka att denna uppfattning är felaktig.

Det säljs idag mer the, när vi har fler smaker att tillgå.
Det säljs idag MER ketchup sedan konsumenterna fick fler varianter att välja mellan.
Det säljs nuförtiden kopiösa mängder frukostflingor, av mångahanda fabrikat och med mångahanda smaker. Detta kanhända beror på att det finns mer för konsumenten att välja mellan.
Och Fazers totalförsäljning har ju inte stagnerat enbart för att de har fler varianter av dumlekola till salu, snarare tvärtom. Och priset har ju inte gått ner utan tvärtom upp.

OM vi vill sälja honung för ett pris som snarare stiger än sjunker, då måste vi inse att olika konsumenter har olika preferensramar avseende smak, utseende, förpackning, upplevelse och så vidare.

DÅ kanske vi måste inse att vissa kunder är villiga att betala 3-4 gånger mer för exakt samma produkt bara den är förpackad i en upplevelsemässig mer exklusiv förpackning. Vill vi då betala EN krona mer för en mycket mindre glasburk men med vacker etikett, om vi kan sälja densamma för 50 kronor mer?
Eller är vi beredda att hälla i lite citronolja i honungen (för 10:- per 500 kilo honung) om vi vet att det finns ett antal kunder därute som vill ha honung med citronsmak, och är beredd att betala dubbelt så mycket för den smaksatta? Att förtjänsten ökar med 100% är väl inte intressant för alla producenter, men kanske för en del?

Varför köpa köttbullar när det finns fin färs till salu? Varför köpa potatissallad när man enkelt kan göra det själv? Eller framför allt, varför finns det pulvermos? Varför ...
Varför köpa limpa när det finns såväl mjöl som jäst till salu? Varför köpa korv, det kan man väl enkelt göra själv? För att inte tala om Yoghurt, det är ju hur enkelt som helst att göra själv, och om kunden så vill kan han väl själv smaksätta den hemproducerade Yoghurten med lite självplockade bär.

För det är väl så den moderne kunden/konsumenten agerar? Eller...?

Ger vi kunden det som kunden vill ha?

Butikerna är fyllda av produkter som smarta marknadsförare säljer.

Varför skall vi honungsproducenter stå i skamvrån om vi vill sälja - dels vår härliga originalhonung, men även honungsbaserade produkter? Kunderna köper, är det då inte bättre att låta efterfrågan styra utbudet? Prova än det ena, än det andra, och så ser man efter ett tag vad som säljer riktigt bra - satsa då på det.
Kom dock ihåg att man inte kan sitta på en trebent pall om två ben är avsågade, bättre att ha flera ben så ramlar man inte ikull lika lätt...

Min uppfattning är att min goda honung kan säljas på de mest mångskiftande sätt, huvudsaken är att den säljs OCH att kunden blir nöjd och glad. En god affär kräver två parter, en glad säljare och en nöjd köpare.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Lars i skogen skrivet 10 jul-08 kl 21:47
Har du några tips på vad man hittar sådana recept/idéer? Jag skulle gärna pröva med smaksättningar även om jag håller med om att originalet är det bästa.. Jag gör ju "ogräs"-marmelader och skulle gärna vilja fortsätta med samma tema för honungen.

Jag vill inte avslöja mina hemligheter...  ;) Men våga prova dej fram!
Det enda som verkligen förstör honung är vatten, så håll dej till åtminstone hyggligt vattenfria tillsatser, eller kanske helst pulver. En refraktometer är guld i sådana här sammanhang!
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 10 jul-08 kl 22:10
Misstänkte väl det... ;) Jag har letat runt lite på nätet men det är dåligt med recept, så jag får väl experimetera mig fram..

Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Marita42 skrivet 11 jul-08 kl 16:47
Hejsan
Svar till Lars i skogen.
Jag har faktiskt inte tänkt på vad aromen innehåller, men efter din insändare ska jag ring och höra mej för.
Jag vill inte ha några gifter jag inte kan stå för, jag håller med om att det ska stå på ettiketten exakt vad honungen innehåller
Jag köpte en eterisk olja från Uppsala biprudukter (han säljer för Biredskapsfabriken) och jag frågade faktist inte vad den innehållde.
Nu har jag varit  ute och dom säljer den som smaktillsts för honung och dom är 100 procent ren olja utan andra tillsatser.
Din isändare var bra fick mej att tänka :)
Och frågan omvad jag ska ta för den smaksatta har jag inte ens tänkt på. Min son älskade den med Eucalyptus ,därför kom jag och tänka på smak.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: ersam skrivet 13 jul-08 kl 10:29
Köpte asdyra små burkar med diverse olika smaker såsom rosen, blåbär etc och de hade dessutom väldigt pastelliknande färger. Det stod bara Svensk honung, odlarens namn samt Svenskt mathantverk.

Nu till frågan: Mig veterligen måste en tillsats anges på innehållsdeklarationen - eller finns det gränser om det är väldigt lite? Eller är detta honung från extremt riktat drag som blir så här i smaken och färgen?

ES
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 13 jul-08 kl 10:44
Det är inte bara så att det ska finnas en innehållsförteckning. Honung får, enligt lag, inte innehålla några tillsatser! SBR fick på tafsen för sin rinnande honung som de försökte lansera som svensk flytande honung. Eftersom man tillsatt fruktos (en sockerart som är naturligt förekommande i honung) så fick det inte heta honung. Jag kommer inte ihåg vad de kallar det för nuförtiden. "Sötningsmedel med flytande honung" kanske.
Poängen är att oavsett om det finns miljarder olika teer, eller 100-tals olika slags flingor så får du inte enligt svensk lag kalla dina produkter för honung. Punkt slut.
Sedan är det ju en annan sak att det sker ...  ;D ... ville bara att du skulle veta. Tror inte att någon bryr sig om du säljer rimligt lite, men börjar du sälja en gross till livsmedelshandlarna så bör du nog se upp.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 13 jul-08 kl 11:30
Ansluter mig till uppfattningen att honung skall smaka honung. De smaksatta honungsprodukter jag provat har uppriktigt sagt varit rätt äckliga.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Rosten skrivet 13 jul-08 kl 21:54
Ansluter mig till uppfattningen att honung skall smaka honung. De smaksatta honungsprodukter jag provat har uppriktigt sagt varit rätt äckliga.

Endera så har du smakat dåligt smaksatt honung eller också lider du av "det var bättre förr" ;)
Vi brukar köpa smaksatt honung. Oftast med pepparmynta och eukalyptus eller citron.
Så fort jag har fått fart på min egen bigård så kommer vi också att sälja smaksatt honung.
Det är ju betydligt bättre vinst än vad det är med "orginalhonungen"
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 13 jul-08 kl 22:38
En annan teori är att smaken är som baken. Vi köpte två burkar från Mörkö Honung, en med citron- och en med chokladsmak. Jag tyckte de smakade förstörd honung båda två.

Då är det här lite roligare:

http://biodlingsforetagarna.nu/morko_honung.htm

Fem olika honungssorter utan smaksättning.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Rosten skrivet 13 jul-08 kl 23:47
En annan teori är att smaken är som baken. Vi köpte två burkar från Mörkö Honung, en med citron- och en med chokladsmak. Jag tyckte de smakade förstörd honung båda två.

Då är det här lite roligare:

[url]http://biodlingsforetagarna.nu/morko_honung.htm[/url]

Fem olika honungssorter utan smaksättning.

Fast jag tycker att detta verkar vara ännu mera intressant. ;)

Kolla långt ner till höger. ;)
Presentförpackning 3x70gram   85:-/st
http://www.radehultsbigard.se/Smaksatt_honung.asp

Det är av dom som vi brukar köpa vår smaksatta honung.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Lars i skogen skrivet 14 jul-08 kl 11:33
Köpte asdyra små burkar med diverse olika smaker såsom rosen, blåbär etc och de hade dessutom väldigt pastelliknande färger. Det stod bara Svensk honung, odlarens namn samt Svenskt mathantverk.

Nu till frågan: Mig veterligen måste en tillsats anges på innehållsdeklarationen - eller finns det gränser om det är väldigt lite? Eller är detta honung från extremt riktat drag som blir så här i smaken och färgen?

ES

Jag har reagerat över just de burkarna. Naturligtvis handlar det om tillsatser, jag gissar att det är eteriska oljor, dessutom garanterat färgämne! Det finns mig veterligen inget drag alls på blåbär, och än mindre på smulton/vanilj som är en av deras andra smaker...   ::)

Precis som du tror måste alla tillsatser anges i en innehållsdeklaration, i storleksordning och oavsett mängd.
Babsan: Nej, det är fel. Honung får innehålla smaktillsatser och fortfarande säljas som honung, förutsatt att tillsatserna tydligt anges på förpackningen. I SBRs fall som du skrev om handlar det som sagt om fruktos och ingen smaktillsats, och då får det inte längre säljas som honung. SBR kallar sin produkt "Flytande för matlagning".

Svenskt mathantverk är ju stora och det är väl meningen att de ska stå för någon slags kvalite. Denna honung är dock en skitprodukt och det gör mig faktiskt förbannad att man försöker sälja sånt med referenser till hantverk och med hjälp av honungens goda rykte som ren naturprodukt. Ditt inlägg fick min ända ur vagnen så nu ska jag stöta på livsmedelsverket att kolla upp detta. Vi förlorar alla på att lågkvalitativ och felmärkt honung säljs!
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 14 jul-08 kl 12:54
En annan teori är att smaken är som baken. Vi köpte två burkar från Mörkö Honung, en med citron- och en med chokladsmak. Jag tyckte de smakade förstörd honung båda två.

Då är det här lite roligare:

[url]http://biodlingsforetagarna.nu/morko_honung.htm[/url]

Fem olika honungssorter utan smaksättning.


Precis. Eller snarare bina som bestämmer smaksättningen i samarbete med biodlarna genom kupor på lämpliga ställen.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Nässelhäxan - babsan skrivet 14 jul-08 kl 13:31
Du har naturligtvis rätt Lars i skogen. Jag gick in på Livsmedelsverkets hemsida och hittade där denna skrivning:

Honung får smaksättas med aromer

Det är tillåtet att smaksätta honung med aromämnen. Den bedömningen gör Livsmedelsverket i ett svar på en skrivelse från några honungsproducenter.

EU:s direktiv tillåter egentligen inte att aromämnen blandas i honung. Men enligt verkets bedömning är den blandprodukt som uppstår inte längre att betrakta som honung. (min markering)

Tydlig beteckning
I beteckningen på produkten måste klart och tydligt framgå att någon arom tillförts, till exempel "honung med pepparmyntsarom".
- Av en sådan beteckning framgår att man inte köper honungen som sådan, utan en blandprodukt där honung ingår, säger Anders Larsson, byrådirektör vid Livsmedelsverket.
Att man i beteckningen använder ordet "med" indikerar vilka proportioner som använts i produkten. Det vill säga att endast en liten mängd arom tillsatts i förhållande till mängden honung.

Ingrediensförteckning krävs
Livsmedelsverkets bedömning för aromer gäller också om honung blandas med annan råvara som kakao, vitlök eller citronjuice. Beteckningen på produkten blir då till exempel "honung med kakao".
På alla dessa produkter måste det finnas en ingrediensförteckning där samtliga ingredienser anges i fallande skala.


Om jag förstått saken rätt så är verkets ursprungliga inställning att honung endast får innehålla honung. Inga tillsatser är tillåtna. Man har sedan modifierat sin inställning då man insett att man inte kan kriminalisera en stor del av biodlarna. Det är ju också uppenbart att många konsumenter föredrar smaksatt honung. Dock inte jag. Jag säljer min sommarhonung, hösthonung samt ibland ren ljunghonung. Jag gillar att njuta av den nyansskillnad som finns naturligt i honungen. Om andra vill äta smaksatt honung så får de naturligtvis göra det. Jag är inte rabiat. Men då får de handla av någon annan.  ;)
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Rosten skrivet 14 jul-08 kl 15:02
Men då får de handla av någon annan.  ;)
Det blir i så fall av mig i framtiden. ;)
Då smaksatt honung verkar gå som smör i solsken och man får bättre betalt för den.

På dom burkarna som vi köper så står det Honung med pepparmynta och eukalyptys
Det står också bigårdens namn, telefonnummer, bäst föredatum, samt innehållsförtäckning. (svensk honung smasatt med eterisk olja.)
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: planet4 skrivet 15 jul-08 kl 15:57
Har  någon koll på vad man hittar dessa oljor. Gärna i Göteborgsområdet.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 15 jul-08 kl 16:49
Har  någon koll på vad man hittar dessa oljor. Gärna i Göteborgsområdet.


Det brukar finnas ett basutbud i de flesta hälsokostaffärer, kolla bara så att det är äkta eteriska oljor och inte nåt konstgjort. Du kan också skicka efter från Alternaiv här på forumet http://www.alternativ.nu/smf/index.php?action=profile;u=4332 eller Crearome http://www.crearome.se/
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: javill skrivet 15 jul-08 kl 17:41
Var på skördefest på Öland ifjol och där var det några som bl a sålde smaksatt honung. Köpte en med smaken Fläder champagne. Inte dum alls tycker jag och de tog 70:- för en mindre burk och de gick åt som smör i solsken så visst finns det en marknad för smaksatt honung. Jag gillar honung i alla former.  :)

Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 01 aug-08 kl 16:29
Nu har jag gjort mitt livs första smaksatta honung.

Efter ympningen så hällde jag över 2 kilo honung i ett eget kärl och smaksatte med citrongräsolja.. Provade lite och det smakade helt ok! Barnen kom in och sa "det luktar te!".

Jag skulle gärna testa med pulver också (har lite olika varianter av saker som jag torkat... :)), men behöver jag då röra ut detta i nån olja först för att få det att blanda sig brai honungen? Eller skall jag ha med det i ympen kanske?

Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: ersam skrivet 01 aug-08 kl 23:05
Barnen kom in och sa "det luktar te!".

Perfekt! Bara röra ut honungen i vattnet och klart med te och honung...  ;)

ES
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Jamte skrivet 09 aug-08 kl 23:10
Skulle möjligen vara att man behövde trixa lite med rapshonungen då ;)
Kanske vore nåt för SBR...? och deras import honung... ::)
När varroan kom till Gotland, så hölls en kurs för tillsynsmän där. En av värdarna berättade om brakved. "Brakveden ger massor av honung, men den smakar skit", Rapskittet är inte heller så kul
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: ersam skrivet 11 aug-08 kl 11:06
Läste en bok som säger att för att kallas honung får inget tillsättas eller tas ifrån. Alltså smaksatt honung får inte kallas honung överhuvud taget inte ens "smaksatt honung". Stämmer detta? I så fall finns det många syndare därute!

ES
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: javill skrivet 11 aug-08 kl 13:17
Läste en bok som säger att för att kallas honung får inget tillsättas eller tas ifrån. Alltså smaksatt honung får inte kallas honung överhuvud taget inte ens "smaksatt honung". Stämmer detta? I så fall finns det många syndare därute!

ES

Vem enligt boken säger att det är så? Enligt babsan längre upp var det numera ok att tillsätta aromer enligt Livsmedelsverket.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: ersam skrivet 11 aug-08 kl 14:35
Vem enligt boken säger att det är så? Enligt babsan längre upp var det numera ok att tillsätta aromer enligt Livsmedelsverket.
Okej om det är som du skriver numera så kan uppgiften vara gammal. Eller så är det så att det är okej att tillsätta aromer men att det är något annat än honung?! Jag vet inte men är intresserad av fakta. Vad säger verket?

ES
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: javill skrivet 11 aug-08 kl 21:58
Okej om det är som du skriver numera så kan uppgiften vara gammal. Eller så är det så att det är okej att tillsätta aromer men att det är något annat än honung?! Jag vet inte men är intresserad av fakta. Vad säger verket?

ES

Citat av babsan tidigare i denna tråd,


Du har naturligtvis rätt Lars i skogen. Jag gick in på Livsmedelsverkets hemsida och hittade där denna skrivning:

Honung får smaksättas med aromer

Det är tillåtet att smaksätta honung med aromämnen. Den bedömningen gör Livsmedelsverket i ett svar på en skrivelse från några honungsproducenter.

EU:s direktiv tillåter egentligen inte att aromämnen blandas i honung. Men enligt verkets bedömning är den blandprodukt som uppstår inte längre att betrakta som honung. (min markering)

Tydlig beteckning
I beteckningen på produkten måste klart och tydligt framgå att någon arom tillförts, till exempel "honung med pepparmyntsarom".
- Av en sådan beteckning framgår att man inte köper honungen som sådan, utan en blandprodukt där honung ingår, säger Anders Larsson, byrådirektör vid Livsmedelsverket.
Att man i beteckningen använder ordet "med" indikerar vilka proportioner som använts i produkten. Det vill säga att endast en liten mängd arom tillsatts i förhållande till mängden honung.

Ingrediensförteckning krävs
Livsmedelsverkets bedömning för aromer gäller också om honung blandas med annan råvara som kakao, vitlök eller citronjuice. Beteckningen på produkten blir då till exempel "honung med kakao".
På alla dessa produkter måste det finnas en ingrediensförteckning där samtliga ingredienser anges i fallande skala.


Om jag förstått saken rätt så är verkets ursprungliga inställning att honung endast får innehålla honung. Inga tillsatser är tillåtna. Man har sedan modifierat sin inställning då man insett att man inte kan kriminalisera en stor del av biodlarna. Det är ju också uppenbart att många konsumenter föredrar smaksatt honung. Dock inte jag. Jag säljer min sommarhonung, hösthonung samt ibland ren ljunghonung. Jag gillar att njuta av den nyansskillnad som finns naturligt i honungen. Om andra vill äta smaksatt honung så får de naturligtvis göra det. Jag är inte rabiat. Men då får de handla av någon annan.  ;)
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Marita42 skrivet 03 sep-08 kl 19:16
Hejsan
Tack alla som har lagt sin röst på något.
Citron vann överlägsett.
Jag har inte bestämt om jag ska smaksätta min honung ännu. Slutskattade för 3 dagar sedan fick bara ca30 kg från 3 kupor så troligtvisst blir det bara ren honung jag har i år


mvh
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Georgisten skrivet 10 sep-08 kl 10:11
Tycker det är synd att inte jordgubbssmak var med i omröstningen. Vi har köpt några burkar sådan honung från Stegeborgs Naturprodukter och den god så in i ***! :)
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Roger H skrivet 12 sep-08 kl 13:00
Mille du skrev:
Citera
Jag skulle gärna testa med pulver också (har lite olika varianter av saker som jag torkat... ), men behöver jag då röra ut detta i nån olja först för att få det att blanda sig brai honungen? Eller skall jag ha med det i ympen kanske?

Har du kommit på något sätt att blanda ut torrsubstanser i honungen ännu?
Kommer du på det får du gjärna berätta hur man gör för bästa resultat.

//Roger
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 12 sep-08 kl 19:04
Mille du skrev:
Har du kommit på något sätt att blanda ut torrsubstanser i honungen ännu?
Kommer du på det får du gjärna berätta hur man gör för bästa resultat.

//Roger

Hej Roger,

Nej, jag har inte testat ännu eftersom jag har inte så mycket honung att experimentera med i år. Jag har gjort en smakssättning med eterisk olja, nästa steg blir att försöka göra med egen tillsats av t.ex. fläder.

Det får nog bli nästa år, i år har jag bara några kilo hösthonung kvar att slunga och den känns för dyrbar för att experimentera med... ;)

Jag delar gärna med mig av mina lyckade/misslyckade experiment nästa år! ;D
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: wictor skrivet 12 sep-08 kl 19:59
Skulle ju vara intressant att se hur man kan blanda ut torrsubstanser i honungen. Skulle ju i så fall vara enklare med en hel del smaksättning med örter som vi har hur mycket som helst av i naturen.

Annars är väl det vanliga att man använder aromatiska tinkturer...??
Det finns ju syntetiska aromer, men det förefaller nog lite främmande i honungssammanhang, den som smakat på skillnaden mellan Vannilinsocker och Vaniljsocker förstår nog vad jag menar... (om man nu har lite smaklökar och doftsinne i behåll...)

Skulle ju annars vara intressant att pressa växter (på samma sätt som man pressar t.ex rapsfrö) för att utvinna deras specifika arom, och den därav utvunna vätskan borde väl kunna extraheras, och det därav följande resultatet torde väl kunna kallas "naturligt"?

Jag för min del tror ju mindre på torkade "pulver" i honungen, jag tror nog mer på naturliga växtsafter och tinkturer. Ett pulver är ett pulver, ungefär som att blanda mjöl i honungen.
Ett pulver kan fungera i bröd, där "försvinner" det ju bland all annan råvara.
En flytande substans som är naturenlig och enbart utvunnen ur specifik växt vore väl det bästa?
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 12 sep-08 kl 22:06
Eteriska oljor är ju utvunna ur växter, men om jag förstått rätt så finns det inte många växter i Sverige som man kan utvinna eteriksa oljor ur. Kvanne är en sån växt, men jag vet inte om det finns nån mer?

Det verkar vara väldigt sparsamt med recept på hur man smaksätter honung, eller så letar jag på fel ställen? Jordgubbshonungen som Vargalyster beskriver låter ju spännande men hur gör man det? Det känns ju lurigt att blanda jordgubbsvätska i honungen, det känns som att risken för mögel är stor.
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: anette i bugared skrivet 12 sep-08 kl 22:55
Eteriska oljor är ju utvunna ur växter, men om jag förstått rätt så finns det inte många växter i Sverige som man kan utvinna eteriksa oljor ur. Kvanne är en sån växt, men jag vet inte om det finns nån mer?


Timjan, En, Myntor, Origano, Lavendel, Rölleka, Tagetes, Tall, Gran, Ros, Lind m.fl. är växter som växer här och som man utvinner eteriska oljor ur och av dem kan man väl tänka sig timjan, mynta, ros, lind och lavendel när det gäller smaksättning av honung.
Sedan, vad gäller tex jordgubbssmak, så finns det att inhandla från Crearome ( http://www.crearome.se/ ) som beskriver produkten så här;

Jordgubbsarom eko
Naturliga aromer framställda av ekologiskt odlade råvaror, kontrollerade av EcoCert. För doftsättning av hud- och hårvårdsprodukter samt smaksättning at karameller, desserter och dryck. Vattenlöslig.
Vetenskapligt namn:   Frangaria ananassa
Artikelnummer:   1652
Varugrupp:   Naturlig aroma


Så det är bara att beställa, blanda och ..Voila!!
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: Eko-Trädgård skrivet 13 sep-08 kl 07:52
för att göra en extract av torra växter finns det två metoder som lämpar sig till smaksättning av honung.

1, samlar alla örter blommor och plantor du tänka använda och stoppa de i en hink eller burk, täck de med sprit (helst sjukhussprit utan besk tillsatts) vodka går också bra. Låt stå ett par dagar. Sila vätskan genom en saftduk. Värm försiktigt till 80 grader tills det inte komma så mycket ånga längre. Då har man en alcohol fri extract som brukar vara hyfsat stark i smaken.

2, samma som ovan fast man ta vatten istället för sprit. Det är viktigt med detta vatten metod att avdunsta så mycket vätten som det bara går, det ska finnas ett slags sirap kvar när du är färdig.



enda näckdel är att de kan avfärga honungen.


mvh

Jonathan
Titel: SV: Smaksättning
Skrivet av: mille skrivet 13 sep-08 kl 08:44
Tack Jonathan o Anette!  :D