Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Moraggarn skrivet 05 jul-08 kl 21:20
-
Var för ett tag sen och besökte en fäbod där man bjöd på bla hemgjort smör,nu undrar jag om det är någon som vill dela med sig av sina kunskaper i detta ämne då jag blev mycket sugen på att testa detta.
-
I tredje klass lärde vi oss att göra smör i hembygdsundervisningen. Man tager vispgrädde och vispar tills det blir smör och vassle. Vasslen bort. Smöret tvättas i kallt vatten. Fast ännu bättre smör får man visst om grädden är lite sur från början.
-
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=431.0
Edgar
-
Går det att göra smör av getmjölk? I så fall hur?
-
Mjölken måste separeras. Men sen gör man som vanligt.
-
Inget jag tänker göra då...Får hålla mig till sockerkaka och tatziki!
Tack "Gruff", ta hand om de "mina" ordentligt ;D
-
Hej.
Jag hade turen eller oturen att få vara med och hjälpa till hos en bonde där mjölktanken hade fåt fnatt och rört hela natten. Det blev smör klumpar i mjölken. Bonden var klart olyklig för det kostar att slänga så mycket mjölk :'(. Vi var gladare ;D för vi fick smöret. Så min farmor tvätade smörklumparna i sin mat beredare slog på kalt vatten lät matberedaren gå någon minut byte vatten tills vattnet var klart. Då saltade hon efter smak.
Smakade gräddigare en köpt smör men ruskigt gott. :D
-
Inget jag tänker göra då...Får hålla mig till sockerkaka och tatziki!
Tack "Gruff", ta hand om de "mina" ordentligt ;D
Eller så snubblar du på en separator......
-
Var snubblar man på sådana då?
-
T ex här: http://www.blocket.se/li?ca=11_s&th=1&q=separator&cg=0&w=3 (http://www.blocket.se/li?ca=11_s&th=1&q=separator&cg=0&w=3)
-
TACK.
-
I två av annonserna ser jag även mjölksilar som kan vara intressanta att ta reda på.
-
Jag gör eget smör några gånger / halvår, det godaste som finns på nybakat bröd.
Blanda med några droppar olja så får du ett smör som inte blir stenhårt i kylskåpet.
-
Eller har det i en enebytta i jordkällaren på sommaren eller skafferiet på vintern.
-
har ingen jordkällare eller riktigt kall skafferi :'(
-
Då sänker man ner det i brunnen med ett snöre.
-
Hur lång hållbarhet, i kylskåp, kan man tänka sig på egengjort smör?
-
Det är för gott för att hinna bli så gammalt :-[
-
Fniss ;D börjar faktiskt märka det! Makade mig en bytta full i morse, och snart ser jag nog bottnen... helt vansinnigt gott på nybakat bröd!
-
Uttrycket "The fat of the land" är sannerligen inte gripet ur luften. :)
-
Hej snubblade på den här Smörklockan när jag skulle googla om krokodiler av alla saker.
https://www.vat19.com/dvds/butter-bell-butter-crock.cfm
Finns den att köpa i Sverige? Jag är för dum/rädd för att våga handla utrikes.
Begriper mig inte på valutor o annat.
-
19.95 dollar är 160.74 kronor, dagens kurs. Jag har bara sett liknade någon "enstaka" gång på loppis.
-
Vore kanske något för en svensk keramiker att försöka sig på?
-
DÄR, har du allt en tanke!! :)
-
Här är receptet på hur man gör en smörklocka.
http://www.expertvillage.com/video/117231_forming-clay-butter-bell.htm
Någon som känner sig sugen?
-
"Vore kanske något för en svensk keramiker att försöka sig på?"
Ingegerd Råman, keramik- och glaskonstnär. Har bl a gjort Nobelglasen. Hon har för länge sen gjort en smörbytta liknande den på bilderna fast lägre. Hittar ingen bild på nätet.
hennes tel nr är: Ingegerd Råman, tel: 08-6607559
enligt: http://www.scandinaviandesign.com/ingegerdRaman/0001.htm
Min morfar hade en sådan Råmansmörbytta en gång i tiden. Han dog och frun hade kvar byttan. När hon dog ville jag gärna ärva den men tji fick jag - fruns systrar skulle prompt ha den! Det är ju ett konsthantverk. Kanske man kan söka på antikfirmorna.
Eller göra själv som någon föreslog. Smart grej är det i alla fall!
-
Har man gammal grädde i kyskåpet kan man göra smör av skvätten. Kanske inte lika smarrigt som smör gjort på färsk och obehandlad grädde.
-
Här ramlade jag över en informativ smörsida.
http://www.webexhibits.org/butter/index.html