Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: kossan skrivet 04 jul-08 kl 10:18
-
Ett litet tips:
När jag köper kött så lägger jag kött å marinad i påse och lägger sedan i frysen.
Sen när det är dags att grilla så tar jag fram min lilla marinadkött påse.
Köttet marineras under upptinandet :D
å gott blir det 8)
Anna ;)
-
Så smart - här grillas ofta och på kort varsel så det måste vi pröva! :)
-
Så smidigt!! Har du kanske tips på goda marinader också...?
-
Brukar att köpa färdiga grilloljor :)
Men piffar till det hela med xtra kryddor.
-
Såhär brukar jag göra tillsatsfri marinad:
Detta räcker till 5-600 gram kött
1 dl olja
2 matskedar soja
1/5 burk krossade tomater
5-6 blad färsk basilika
ev vitlöksklyfta
1krm salt
1 krm chili
2 krm paprikapulver
saft från en kvarts citron
svart och vitpeppar eller pepparmix efter behag
släng allting i mixern och voila! så har du en relativt tjock marinad som fäster bra på köttet, syran från tomat och citron gör att smaken snabbt dras in i köttet.
-
Det lät inte fel, Kimma! Och min basilika har kommit upp jättefint!
-
Det lät inte fel, Kimma! Och min basilika har kommit upp jättefint!
Skulle också vilja ha basilika växandes, älskar basilika!
-
Så ett frö.
-
Har inga
-
Skaffa!
-
Yes Mister! 8)
-
PM:a mig din adress, så skickar jag lite från italien idag när jag åker till stan.
-
Kanon! Tack :-*
-
Vart på grillfest i afton 8)
Fick avnjuta underbar hemma gjord pesto, mums :D grillmaten var oxå underbar :) :)
-
Jag brukar undvika salt i mina marinader eftersom det drar ut lite för mycket köttsaft ur köttet. Bättre att var och en får salta efter egen smak när köttet är färdiggrillat.
-
jag testade att glöggmarinera våra tuppar som vi slaktade i våras..
Dom fick ligga i överbliven vitglögg från i julas (starkvinsglöggen så klart) i ett dygn och sedan ner i frysen..
Ska bli spännande när vi väl får tid att ta upp dom...
-
Marinad förslag:
olja
balsamvinäger
kinesisk soya
ketchup
tai sweet chilisås
kryddor (tar vad man gillar)
ev.lök
(det är balsamvinäger, ketchup, ex. rödvin, äppelcidervinäger odyl. som gör köttet mörare)
glöm inte att låta köttet vila efter grillning, annars rinner köttsaften ur. Gäller främst nötkött men alla köttslag mår bra av att vila.
-
jag testade att glöggmarinera våra tuppar som vi slaktade i våras..
Dom fick ligga i överbliven vitglögg från i julas (starkvinsglöggen så klart) i ett dygn och sedan ner i frysen..
Ska bli spännande när vi väl får tid att ta upp dom...
Jultider.............................. ;D
Dom borde ätas i juletider ;)
-
Glögg är en kanonkrydda till julmaten. fast jag vet inte om just tupp passar. Men att marinera köttet med det får nog julbordet att dofta kulinariskt. Kanhända på revbensspjällen? Man hinner ju öva lite före jul.