Alternativ.nu
Övriga ämnen => Redskap, verktyg och maskiner => Ämnet startat av: louise skrivet 03 jul-08 kl 21:00
-
Matarkabeln är 50 meter och orkar inte leda nån el verkar det som. Full fart där jag har anslutit den till aggregatet men i andre änden är det noll el.
Den är helt ny eftersom den gamla kabeln hade halva styrkan el intill aggregatet och noll i änden vid stängslet.
Trodde allt skulle lösa sig med en ny kabel, men icke. V
Vaad ska jag göra?
-
Vad är det för slags kabel du har använt? Om du ohmmäter mellan ändarna av den, har du kontakt då?
Kan det ha blivit överslag till jord någonstans mitt på? Hur har du jordtaget till stängselapparaten ordnat?
-
Stängselprovare, 169 kr på Jula.
-
bytte till vanlig stängseltråd och har bytt alla plasttrådar som jag hade delar av den långa tråden som går ner till hagen. Gjorde ingen skillnad. Samma problem åt andra hållet till en annan hage. Jag skyller på aggregatet nu, kan det vara rätt? Efter 20-50 meter är elen död i båda hagarna.
-
Om det är fel på elstängselapparaten borde du ju inte ha någon spänning närmast den heller.
Men är jordningen bra? Jag antar att du har någon slags stängselprovare, stängselvoltmeter eller liknande, prova att koppla den mellan jordskruven på stängselapparaten och något jordat som inte har med den att göra (t ex skruvmejsel nerstucken i marken minst 10 m från jordspettet, eller någon vattenledning eller elnätets skyddsjord), då ska du inte få särskilt mycket spänning, max 1 kV.
Vad är det för stängselapparat? Har den någon slags indikering för utspänning eller jordfel?
-
Vad är det för aggregat, matarledning och hur har du jordat aggregatet? Att det skulle vara avbrott både i den nya och gamla matarlednigen låter inte så sannolikt. Skulle gissa på dålig jordning.
-
Jag vill minnas att kondensatorer är en antingen/eller-komponent. Har du rätt spänning när du mäter mellan dom okopplade polerna fungerar aggregatet.
Då är delet någon annanstans.
Antingen jordar matartråden någonstans eller så är jordspettet inte tillräckligt bra.
Gå en runda och kontrollera alla isolatorer , är dom gamla, du använder knappar eller billiga skuvisolatorer med järnkärna kan du få överslag.
Jordningen kollar du genom att lägga ner 15 meter av matartråden på backen. Sedan mäter du spänningen mellan jord på aggregatet och jorden(marken) en bit ifrån jordspettet. Här skall du helst inte ha någon spänning alls och definitivt inte över 300 volt. Har du det är det bara att banka ner fler spett. Som en nödlösning kan du vattna ordentligt runt jordspettet för att öka ledningsförmågan.
-
Som en nödlösning kan du vattna ordentligt runt jordspettet för att öka ledningsförmågan.
Häl ner ett kilo salt också, så håller vattnet längre och förbättrar ytterliga ledningsförmågan.
-
vadå billiga skruvisolatorer? De är ju standard, vad har folk annars?
Ska prova era knep efter jobbet ikväll. Men min stängseltestare visar inte lägre än 1000 volt, måste jag ha en sån mätare som elektriker har för att kolla jorden?
Byracka, vad är det för kondensatorer du pratar om?
-
Kondensator är en komponent som i detta fall laddas upp med spänningen för att sedan skicka ut all el på samma gång.
Precis som med allt finns det bra isolatorer och väldigt billiga med bristfällig funktion.
Har du provat jordningen med din mätare?
Har du dålig jord kan du ha mer än 1000 V i jorden.
Det finns stängeltestare som mäter från 300 V
Annars kan du prova att spotta i nävarna och hålla i jordanslutningen och en ledare som du med en skruvmejsel satt i marken.
-
Hur ska man veta vilka isolatorer man ska ha då?
-
Kan man anta att du redan har kontollerat jordningen?
Skruvisolatorer med järnkärna är emellanåt bristfälliga, vill man ha dessa skall man köpa namnsorter av en tillverkare/distrubutör som vågar sätta ut sitt namn på produkten.
-
nej, min mätare mäter ju inte så lågt. vet inte om jag ska förska hitta en ny idag.
Men namn har väl alal på sina produkter, eller menar du tryckt på varje isolator?
-
Strunt i isolatorerna så länge, tror inte det är problemet.. du har nog dålig jorning bara, det är hopplöst när det är för torrt, ställ spettet i en svacka som är fuktigare, eller vattna ordentligt runt spettet och se om det gör nån skillnad..
-
Det är inte bra i längden att hälla ut salt runt jordspettet, då rostar det bort ganska snart.
Bättre då att slå ner fler jordspett, eller att leta på något bättre ställe att slå ner dem på.
Tänk på att inte sätta dem för nära varandra, om marken har dålig ledningsförmåga gör 10 spett i en klunga med bara några decimeter mellan varandra inte mer nytta än ett enda spett. Det är bra om man kan ha flera meter mellan jordspetten.
Blanda inte jordspett av olika material eller med olika ytbehandling (t ex koppar + galvat stål). Då kommer de "mindre ädla" jordspetten att korrodera bort snabbt.
Om man inte har någon stängselmätare som kan indikera lägre än 1 kV så får man nöja sig med att känna själv på spänningen istället.
-
Men Lollo :D, blev det inte klart med nattens diskussion :P..
Har du köpt ny matarledning el tänkte du bara ?
-
Jomen alla tips och alla källor måste användas cowboy!
När jag samlat kraft om en stund ska jag:
- sätta upp nåra stiolpar så att tråden inte ligger på stenmuren
- greja till jrodspetten så som fridolf säger, klångt emellan. jag har också lsät att det måste vara långt emllan såetten, men frances trodee ju inte det.
vattnar just nu. ska mäta om en stund om det gjorde skillnad.
-
hm.. Det kan inte vara så att det är för torrt för stängseltestarens jordning å det därför ser ut som om det inte är nån el?
Första vattningen gjorde ingen skillnad. Slangen var på 2+-30 minuter i morse och lika länge nu. Kör vattning nr tre, det var helt torrt kring spetten trots att jag vattnat nyss.
-
Kan du prova att jorda stängselprovaren i t ex en vattenledning eller i elnätets skyddsjord?
-
Här står lite tips ang felsökning, jordning mm:
http://www.mamut.net/bmsab/default.htm (http://www.mamut.net/bmsab/default.htm)
-
Jo slå ner järnspettet där bredvid du mäter strömmen !
-
nu är det mellan 2500 och 4000 volt å jag flyttade fåren. Har två på rymmen, en har jag lyckats binda fast i ett träd.
Det är väl alltså inget fel på stängslet, mer än så kan jag kanske inte få i tråden med ett aggregat på 5 joule, eller? Enligt instruktionen ska det obelastat göra 9900 volt. Vad räknas som obelastat?
Det lutar nu åt att köpa ett nytt på 8,9 joule. Rekommendationer till vad jag ska ha?
Har inte flyttat runt jordspetten alls. Mätte elen i jordkabeln och den är under 600 volt, det är det lägsta min mätare kan mäta.
-
Du provade jorden efter du lagt ner en ledare minst femton meter på marken?
Ett obelastat aggregat är ett aggregat som inte jordas genom överslag eller djurkontakt.
Har du 9KV i aggregatet när du mäter mellan polerna utan jord eller ledning inkopplad?
Om du har det är det bara att leta upp var matarledningen får jordkontakt. En matarledning utrullad över stengärdsgården är en utmärkt ställe att börja.
Ledningen till ett elstängsel skall alltid gå i isolerade hållare.
-
okej, översättning:
"agt ner en ledare
jordas genom överslag
9KV
mellan polerna
var matarledningen får jordkontakt (den har ingen jordkontakt, den är en del av stängslet)
-
Jag funderade på en sak...är det nödvändigt med den långa ledningen fram till stängslet? jag hade nog köpt ett par billiga förlängningssladdar istället, finns på ÖB eller jula eller nåt liknande.. och satt aggregatet jämte hagen.. Det är ju alltid bättre att få det så nära som möjligt..
Och sen har jag upptäckt att kvaliteten på trådar skiljer väldigt mycket, vi har en bit med såna där 11 mm vita band..där är nog 10 avbrott på 100 meter ::) Själv kopplar jag just nu in hagarna då och då..kör alltså en hage åt gången för att få nån kräm i det, så får man tro att djuren tror att det är ström jämt... ;)
-
menar du att även om det är samma sorts tråd så kan kvaliteten skilja?
Jag vet inte om det gör så stor skillnad att sätta aggregatet vid hagen. Så har jag ju till en annan hage, de tär väl tio meter dit, men det är ungefär samma styrka i det stängslet som i den som är långt bort.
Vet inte om jag hänger med på idén med en hage åt gången.. eller, du behöver flera hagar samtidigt alltså? Jag har bara två, en liten till grisarna å så fåren.
-
Prova att koppla bort stängslet helt från apparaten så att den går obelastat när du provar spänningen vid änden av matarkabeln. Är spänningen ok då så är det troligen så att stänglet är för dåligt isolerat nånstanns. Kolla så att det inte ligger emot för mycket gräs eller buskar eller ännu värre mot nåt av metall.
Är spänningen dålig vid änden av matarkabeln är det väl antingen dålig jord i apparaten eller en dålig apparat helt enkelt.
-
Slutet gott, allting gott.
Grisarna var största boven, aggregatet orkar inte båda hagarna tydligen. Köpte ett till så nu har de var sitt! Rymmartackan backade in i stängslet å de gilla hon inte, inte ens ett försök till rymning efter det!
-
nu är det mellan 2500 och 4000 volt å jag flyttade fåren. Har två på rymmen, en har jag lyckats binda fast i ett träd.
Det är väl alltså inget fel på stängslet, mer än så kan jag kanske inte få i tråden med ett aggregat på 5 joule, eller? Enligt instruktionen ska det obelastat göra 9900 volt. Vad räknas som obelastat?
Det lutar nu åt att köpa ett nytt på 8,9 joule. Rekommendationer till vad jag ska ha?
Har inte flyttat runt jordspetten alls. Mätte elen i jordkabeln och den är under 600 volt, det är det lägsta min mätare kan mäta.
Att stängselapparaten är obelastad betyder att man inte har något stängsel alls inkopplat till den, utan bara någon form av mätinstrument.
Enligt föreskrifterna får en stängselapparat lämna högst 10 kV (10000 V), vad man än kopplar in till den. Vanligtvis får man i praktiken ut den högsta spänningen när den är obelastad eller går med lätt kapacitiv last (kort stängsel på kanske något hundratal meter, som är perfekt isolerat).
Om man belastar apparaten med 500 ohm (det motsvarar en väl jordad människa eller ko), så får den lämna högst 5 kV (5000 V).
De flesta stängselapparater brukar ligga så nära de här två spänningsgränserna som tillverkaren vågar.
Vad den sedan lämnar för energi (antal joule) är en helt annan sak. Det finns också egentligen tre olika energier man talar om i stängselapparatsammanhang:
1) Laddenergi, dvs den energi som lagras upp i kondensatorn i apparaten inför varje puls. Den är lätt att beräkna för den som känner till apparatens konstruktion, och brukar ofta användas som "skrytvärde" i marknadsföringen. Men man kan aldrig få ut hela laddenergin utanför apparaten.
2) Maximal utenergi, det innebär den högsta energi som man kan få ut i varje puls från apparaten vid någon belastning. Som regel är detta värde mellan 50 och 70 % av laddenergin. Ju kraftigare stängselapparaten är desto tyngre last lämnar den max utenergi vid. En liten torrbatteridriven stängselapparat kanske ger max vid 1000-2000 ohms last, medan en kraftig nätansluten apparat har sitt maximum vid 200-300 ohms last.
3) Utenergi i 500 ohm. Den energin är intressant ur typprovningssynpunkt, och den har i alla fall tidigare varit begränsad till 5 J , eventuellt är det höjt till 8 J numera. Anledningen till att man har ett gränsvärde för utenergin är att man vill minska risken för att gnistor från elstängslet ska kunna starta gräsbränder.
-
nej, de rymde igen. vad fan ska jag göra? har nu vävt horisontella trådar i zick-zack på de ställen där de oftast går ut. Men det här håller ju inte i längden. Börjar misströsta att mina får funkar på el, jag kanske måste ge upp. Eller nån som hqar en lösning till att få dem att respektera 5000 volt? Eller ska jag skaffa ett starkare aggregat?
-
För får och grisar brukar man ibland rekommendera att sätta upp flera trådar, men lägga spänning på ungefär varannan och jorda ungefär varannan. Då ökar chansen att djuret får en ordentlig stöt även om marken är torr och isolerande just där djuret försöker gå ut. Det har funnits (och finns säkert fortfarande) en broschy från Alfa Laval som kallas stängselguide eller något sånt, där finns det förslag på lämpliga trådhöjder och kombinationer av jordade och spänningsförande trådar.
-
Men.. då får de alltså ingen stöt av jordtrådarna? blir det inte väldigt glest mellan de "farliga" trådarna då?
Å det du förslår verkar vara att få högre volt i tråden, har jag fattat rätt?
-
Jag skulle gissa han menar att det ger bättre effekt om varannan tråd är jordad,om marken är torr så jordar tråden bättre än under fötterna..då djuret rör i båda trådarna alltså ! 8)
-
Har du problem med får som rymmer och dålig ledningsförmåga i marken p.g.a. ex.vis tunt jordlager och ihållande torka kan du prova att stängsla med fyra trådar 20-40-65-90 cm, tråd två nerifrån skall vara kopplad till jorden på aggregatet. När du gjort detta kan du även mäta spänningen och få reda på om dina problem beror på torra marker/dålig jordning eller på att stängslet har jordkontakt någonstans.Det är viktigt att du stängslar ordentligt och sträcker trådarna med trådspännare:
(http://www.willab.se/WillabB2C/ItemImages/271360/P_271360.jpg)
eftersom trådarna annars kan vika undan eller trassla in sig i fåret när det försöker forcera stängslet.
För att återupprätta respekten för elstängslet rekommenderar jag att du matar med havre som du strör ut i en sträng vinkelrätt mot stängslet från insidan av hagen under stängslet och en bit utanför stängslet så att när fåren försöker komma åt all havre får dom sig en kyss.
-
Jag vill nog hålla mig till diskussion kring antalet volt, eftersom jag nu anser att det inte är dålig kräm i stängslet. är 5000 volt normalmängd för fårstängsel?
-
Jag vill nog hålla mig till diskussion kring antalet volt, eftersom jag nu anser att det inte är dålig kräm i stängslet. är 5000 volt normalmängd för fårstängsel?
http://www.alternativ.nu/smf/index.php?topic=44901.msg355907#msg355907
-
vad menar du, det där är ju mest ett svar på hur man får mycket volt. Men hur många volt brukar folk ha?
-
Normalt brukar man i Europa anse att 2 kV (2000 V) räcker för de flesta djur utom får och getter, för dem vill man gärna ha åtminstone 3 kV. I USA nöjer man sig med 1,5 kV.
5 kV SKA räcka gott och väl.
-
tack! Fler exempel nån?
-
Vanligen mellan 2 och 8 kV, beroende på väder, hur mycket "ogräs" som växer mot stängslet och naturligtvis stängsellängd per aggregat. Obelastade ger aggregaten runt 9kV
-
Bonden som äger de 400 får som springer runt min gård hävdar att "the more the merrier" (Han är australiensare) och menar på att har man marker som kan riskera att bli torra och dåligt ledande är det bättre att ta i för mycket från början. Han har tjuraggregat till fåren och jag tyckte han sa att det ger runt 11500volt. En ordentlig smäll med andra ord.
-
En stängselapparat får inte kunna lämna mer än 10 kV enligt IEC-föreskrifterna som är de som gäller i stort sett i hela världen nuförtiden.
Även i Australien har 10 kV-gränsen gällt sedan urminnes tider.
USA och Canada hade däremot ingen begränsning av tillåten spänning förr, men de flesta tillverkare höll sig ändå under 10 kV för att det inte skulle bli för mycket problem med överslag i isolatorer och liknande.
Det är också lättare att göra en stängselapparat tålig mot åska om inte dess egen utspänning är alltför hög.
-
En stängselapparat får inte kunna lämna mer än 10 kV enligt IEC-föreskrifterna som är de som gäller i stort sett i hela världen nuförtiden.
Även i Australien har 10 kV-gränsen gällt sedan urminnes tider.
USA och Canada hade däremot ingen begränsning av tillåten spänning förr, men de flesta tillverkare höll sig ändå under 10 kV för att det inte skulle bli för mycket problem med överslag i isolatorer och liknande.
Det är också lättare att göra en stängselapparat tålig mot åska om inte dess egen utspänning är alltför hög.
Det vill jag också minnas att jag hört. Och mig veterligen är lådan "nerskruvad" för annars skulle den ge 25 000 enligt gubben som installerar den. :-X
-
Låt mig misstänka att de där spänningsuppgifterna är "glädjesiffror"...
-
Skulle inte förvåna mig.