Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Edgar skrivet 03 jul-08 kl 17:04
-
Vi är lyckliga ägare till ett rånjärn, avsett att värmas på spisen.
Vi är olyckliga för att receptet på rån försvunnit på något mystiskt sätt.
Vi är lyckliga för att på detta forum kan man få svar!
Eller?
Edgar
-
Detta har jag nedskrivet, lite sötare rån.
Ingredienser Cirka 26 kakor
125 g smör
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
smaksätt gärna med konjak eller likör, 1 tsk.)
ägg+socker vispas pösigt.tillsätt resten och rör om.
smörj järnet och hetta upp det.
häll i smet och grädda rånet.
ta ur rånet och forma det, ex som en strut.
rån (inte söta)från huvudet menjag tror jag minns rätt.
4 dl mjölk (om jag nu minns rätt, testa att smeten känns lagom såsom våffelsmet ungefär)
2 dl vetemjöl (man kan byta 1 del vetemjöl mot grahamsmjöl)
2 ägg
50 g smör
0,5 tsk salt
vispa ägg och socker pösigt och tillsätt resten.
värm lagget och smöra. grädda rånet och lägg på galler för att svalna och bli sprött.
-
Recept no 1 är det jag alltibd bakar med!! Blir mycket fina rån...
Dock med ett litet tillägg: Kardemumma!
-
Här är ett lite äldre recept på vaniljrån. Jag har inte provat själv för jag har inget rånjärn.
225 g mjöl
100 g pudersocker (florsocker skulle jag tro)
3 äggulor
6 dl gräddmjölk
1 tsk vaniljsocker
Äggulorna och sockret vispas väl, mjöl och gräddmjölk tillsättas omväxlande och till sist en tsk. vaniljsocker. Smeten öses i ett tunt skikt på järnet och allteftersom kakorna tagas ut ur järnet, rullas de några varv omkring en tunn träpinne.
-
Mycket goda men sköra rullrån.
-
Hur ser ett rånjärn ut? Man blir ju sugen när man läser recepten, så jag ska kolla om det bland all bråte går att finna något. Nån som har en bild?
-
Det finns elektriska rånjärn numera. Jag "snavade" över ett i en affär för en tid sedan och slog till och har inte ångrat mig. Kruxet är att jag har för känsliga fingertoppar, när man ska rulla dem så är de så heta. Det fanns inte några recept med till det här järnet men jag har hittat flera på Internet. De blir bra om man böjer dem över ett glas också så man kan fylla med med något gott!
-
Bild: http://www.skeppshult.com/sv/product/0012/
/Anneli
-
Det finns elektriska rånjärn numera. Jag "snavade" över ett i en affär för en tid sedan och slog till och har inte ångrat mig. Kruxet är att jag har för känsliga fingertoppar, när man ska rulla dem så är de så heta. Det fanns inte några recept med till det här järnet men jag har hittat flera på Internet. De blir bra om man böjer dem över ett glas också så man kan fylla med med något gott!
Det är ganska enkelt att göra en rullpinne som man rullar rånen med istället för att bränna fingrarna. Min är tyvärr nerpackat i nån kartong eftersom jag inte har plats för rånjärnet där jag bor nu, så jag kan inte fota det, men det ser lite ut som en sån där gammeldags klädnypa i jätteformat, fast "nyporna" är helt särade... Oj, vad svårt det var att förklara i ord... Hmm... Man tar en rundstav, ca 1,5cm i diameter tror jag är lagom. Kanske 30 cm lång... Sen sågar man ur 2/4-delar av mitten på längden ca 20 cm in, så man har ett handtag med två ovala pinnar som sticker ut från det. Sen rundar man av dom två pinnarna lite längst ut oxå. När man sen har gräddat ett rån så pillar man in den ena av dom två ovala "stavarna" under rånet, och sen rullar man bara upp rånet på pinnen, låter det stelna litegrann och sen drar man ut pinnen ur rånet. Tadaa! ;D Det blir superfina rullrån och det går nästan inte att misslyckas! ;)
Om jag kommer ihåg det så ska jag fota mammas rullråns-pinne nån dag.
/Sara
-
Här har jag hittat på nätet, har provat ett av rånreceptet men det är så svårt att låta bli att bränna sig på fingrarna när man ska rulla stutar o rullar. Aj, aj.
EFTERÄTTS-RÅN
Glassrån
100 gr smör
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1½ dl vatten.
Smält fettet och låt svalna. Blanda socker, mjöl och vatten till en slät smet, tillsätt fettet och rör om. Använd rånjärn om du har som värms på båda sidor. Klicka på 1 msk fett och låt plattan stå på mellanvärme. Grädda guldgula. Rulla ihop dem eller ställ dem i ett glas så de får strutform.
Glass-strutar
100 gr smör 15 st
1 dl socker
1 2/3 dl vetemjöl
2 äggvitor
Smält fettet och låt svalna. Blanda mjöl och socker, tillsätt fettet och rör om. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned i smeten. Bred ut 1 msk smet på smorda, mjölade plåtar till tefatsstora rundlar. Grädda i 200º 6-7 min. Lossa kakorna direkt och forma till strutar.
Godrån
4 äggulor skalet av ½ citron
4 msk smält smör omkr. 200 gr vetemjöl
80 gr socker
1½ dl tjock grädde
Sockret och äggulorna rörs ljust och pösigt. Vispa grädden och blanda i tills med citronskalet. Rör i så mycket mjöl att det blir som en tjock välling. Ha sist i det avsvalnade smöret. Grädda till de är guldgula. Se Tunnrån.
-
Jag har oxå ett sådant el-järn jätte bra
gjorde fina glassstrutar till dotterns fördelsedag ;D