Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: MikaelaL skrivet 30 jun-05 kl 02:09

Titel: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: MikaelaL skrivet 30 jun-05 kl 02:09
Ghee är smör som blivit kokat. Då smöret hettas upp så separeras mjölkpartiklarna från fettet, och det gör ghee vänligare mot kroppen än vanligt smör. Det har en nötaktig smak, och passar utmärkt både på mackan och till matlagning. Och det är lätt att tillreda.

Du tar osaltat smör, gjort på komjölk, och lägger det i en gryta. Hetta upp tills det börjar koka, och sänk värmen något. Det ska fortsätta att koka ordentligt. Det kommer bildas skum på ytan, använd en sked för att ta av det, detta slängs då det svalnat. Du vet att gheen är färdig när bubblorna blir sexkantiga istället för runda. Det kommer även finnas som vitt slem på botten, detta är också mjölk och ska inte användas. Låt gheen svalna i ungefär 5 minuter och häll det sedan på en keramik eller glas skål. Gheen håller i veckor i normal rumstemperatur förutsatt att det inte kommer i kontakt med vatten.

Tänk på att ghee är fett, och att om du använder det så bör du dra ner på annat fett intag.

Ghee tycker jag gör all mat godare, och det smakar kalas gott på knäckebröd.

Kram
Titel: Re:Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: Manne skrivet 04 okt-05 kl 12:12
Provat !! ;D

Kalasgott !! Tack för tipset !!
Titel: Re:Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: Gruff skrivet 06 okt-05 kl 13:41
Tilläggas bör kanske, att ghee är det goda matfettet man använder i indisk matlagning. Då man skummat och skiktat bort det som finns i mjölken, bränns det inte och lämnar ingen bitter bismak när man fräser kryddorna i curryblandningen man valt.

Orkar man inte med hemkok, så finns det färdigt i asiatiska livsmedelsaffärer.
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: fleskjohan skrivet 21 mar-09 kl 13:34
Annars kan man ställa in smöret i en kastrull i ugnen, på 80 grader i 1,5 timme. Smöret har då skiktat sig. Man tar bort slagget som flutit upp till ytan, häller den klara vätskan i en behållare och slår ut bottenskiktet.
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: Mata skrivet 25 mar-09 kl 10:45
Ännu mer tillägg  :)....

Gör man ghi på rätt sätt håller det i rumstemperatur i stort sett hur länge som helst. Man ska inte sluta koka för tidigt, bottenskrapet som består av proteiner mest ska helst inte bara vara vitt, utan karamellisera lite och alltså anta en ljusbrun färg (det gör ghin mycket godare och hållbarare och värmetåligare). Men man ska förstås inte bränna den.
(Franskt "klarnat smör"görs på detta sätt att man smälter och separerar den gula vätskan från det vita skummet och vita bottenskrapet, men indiskt ghi görs alltså genom att ytterligare koka smöret på låg temperatur tills bottenskrapet hårdnar något och mörknar något. Allt vatten avdunstar vilket är viktigt för att det ska bli hållbart. Då härsknar inte ghin. Denna ghi kan upphettas till 190 grader utan att brännas vid.
Ghi går alltså att fritera i till skillnad från smör som ju bränns vid högre temperaturer.

I Indien kokar man ibland ghin med olika kryddor när man vill ha lite smak på den, tex currylöv, en bit färsk ingefära, peppakorn eller gröna chillier.

Den färdigköpta ghin smakar sällan särskilt bra. Den norska är helt okej och den som Arla säljer till restauranger. Men den har inte den goda nöt-kola-smaken som hemgjord har. Men de som är tillverkade i mellanöstern smakar inte så gott alls. Dessutom innehåller de någon skum ingrediens (var länge sen jag läste på en sån förpackning, men det var något i stil med "butilhyxoproposylkoxs"...).
En del av dessa mellanöstern-ghier är inte heller alls gjorda av smör utan av vegetabiliska oljor.

Bäst är att använda osaltat smör, men det funkar med saltat, det sjunker då till botten och blandas med bottenskrapet. Bottenskrapet ska man inte slänga. Det kan man blanda i lite här och var i matlagningen. Men det har en kort hållbarhet på 2-3 dagar.

Intressant det där med sexkantiga bubblor! Det måste jag ha kollen på nästa gång.
Ghi anses ju för övrigt enligt ayurveda vara mkt nyttigt och ger en utstrålning och hälsa. Genom denna process tar man även bort kolesterolet som ju anses onyttigt eller hur det nu är med den saken... I Indien har man kallat ghi flytande guld.
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: bärplockerskan skrivet 30 mar-13 kl 15:44
Jag har just provat att göra ghee. Ska den lukta som knäck när den är färdig eller kan det vara så att den fortfarande innehåller mjölksocker? Bottensatsen blev lite ljusbrun.
Jag gjorde den på krav-grädde från affären, körde i mixern tills det blev smör, hällde av mjölken, kokade smöret, skummade.
Har köpt en burk ekologisk ghee tidigare och den luktade inte så här.
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: Hallstrom skrivet 03 apr-13 kl 03:36
Jag gjorde ghi för några veckor sen.
Resultatet luktar väldigt starkt av knäck och smörkola.
Jag har knappt använt det alls för att det får maten att smaka så konstigt.
För hög värme kanske? Eller värmt för länge..
Vad ska det vara för konsistens på den färdiga produkten?
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: christinag skrivet 11 apr-13 kl 23:00
Det skall inte vara brunt. För hett? Det ser i färdigt skick ut precis som skirat smör när det stelnat. Alltså gult och ogenomskinligt. Det luktar och smakar litet nötaktigt, det är ju 100% fett efteråt när vattnet kokat bort, men såå starkt annorlunda tycker jag inte att smaken är. Då har du kanske haft för hett eller något. Det ska vara mums  :)

MvH
Christina G
Titel: SV: Ghee - bra alternativ till smör
Skrivet av: christinag skrivet 11 apr-13 kl 23:32
Här är bild på färsktillverkad ghee att jämföra med:
http://www.aayisrecipes.com/wp-content/photos/ghee6.jpg (http://www.aayisrecipes.com/wp-content/photos/ghee6.jpg)