Alternativ.nu

Djur => Kaniner => Ämnet startat av: AG skrivet 02 jul-08 kl 14:49

Titel: Slakt
Skrivet av: AG skrivet 02 jul-08 kl 14:49
Tyvärr så hade jag inte någon möjlighet att vara med på Vreta Kaningårdsslaktkurser nu i våras. Men jag undrar om det finns någon i Västra Götaland som skulle kunna visa mig hur man avlivar stora kaniner?
Har ju avlivat mellanstora kaniner förut (2,5-3,5 kg). Men nu sitter jag med ett gäng med större kaniner som jag inte vet om jag vill avliva själv.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 03 jul-08 kl 08:38
Principen är densamma, om du klubbar dem behöver du slå lite hårdare. Annars är bultpistol ett användbart alternativ till just större kaniner.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Gille skrivet 06 aug-08 kl 12:17
Här är en bra video om slakt av kanin också http://www.youtube.com/watch?v=IpwhOE74TMA&feature=related
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 06 aug-08 kl 12:54
Här är en bra video om slakt av kanin också [url]http://www.youtube.com/watch?v=IpwhOE74TMA&feature=related[/url]


Det är vildkanin, ska man sälja köttet till andra så kan man inte slakta tamkanin så.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Storky1 skrivet 06 aug-08 kl 13:33
Vilken fantastiskt informativ video

Det är vildkanin, ska man sälja köttet till andra så kan man inte slakta tamkanin så.
Varför inte? Nu har jag inte tänkt sälja utan bara äta själv.
Är det fel att flå och stycka så där som på videon?
Är det skillnad på hur man flår/styckar tamkanin och vildkanin?
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 06 aug-08 kl 13:48
Vilken fantastiskt informativ video
Varför inte? Nu har jag inte tänkt sälja utan bara äta själv.
Är det fel att flå och stycka så där som på videon?
Är det skillnad på hur man flår/styckar tamkanin och vildkanin?

Det finns inget som är rätt och fel om du ska äta det själv, då man gör det som är enklast. Har man ingenstans att hänga upp kaninen är det ett enkelt sätt men det blir svårt att sälja ett djur där man hackat av huvudet och benen på det viset. Samt skall kaninen ha en viss form när den paketeras och det får den genom att man viker benen och låter den hänga kallt 1 dygn.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: ninjan skrivet 06 aug-08 kl 13:56
Kikade på filmen, och hittade då även denna.. vill gärna höra komentarer på den. Ser ju otroligt enkelt ut. Men.. vad säger ni?

http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related (http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related)
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 06 aug-08 kl 14:23
Kikade på filmen, och hittade då även denna.. vill gärna höra komentarer på den. Ser ju otroligt enkelt ut. Men.. vad säger ni?

[url]http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related[/url])


Usch stackars djur. Det tycker inte jag är nåt humant sätt att avliva en kanin på. Ögonen är på väg ur skallen långt innan nacken är av.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: kaninkattohöns skrivet 07 aug-08 kl 15:07
nej, det ser inte humant ut.
mest humant sätt är nog en guillotin, som dom hade i Frankrike, med ett matskal med lite havre i på andra sidan ; fixerar huvudet, och sen kommer den tunga kniven uppifrån och kaninen märker ingenting när det håller på att äta...
men kanske skulle kaninen lukta blodet av hans föregångare..?

nej, det är bara att orka klubba till det där söta lilla huvudet, eller använder bultpistol...


Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 07 aug-08 kl 15:38
Förstår inte att folk kommer på så många olika sätt att ta livet av djur när det effektivaste (i kaninfallet) är att slå dem hårt i huvudet eller skjuta dem. PANG, över...
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Gille skrivet 07 aug-08 kl 20:46
Det är vildkanin, ska man sälja köttet till andra så kan man inte slakta tamkanin så.
Varför får man inte det? Nu är ju tamkanin o vildkanin samma sorts kanin o vi tänkte iallafall förfina vår metod för detta verkar bli långt mycket bättre än när det hängs. (för eget bruk altså)
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 07 aug-08 kl 21:26
Varför får man inte det? Nu är ju tamkanin o vildkanin samma sorts kanin o vi tänkte iallafall förfina vår metod för detta verkar bli långt mycket bättre än när det hängs. (för eget bruk altså)
Jag svarade på detta ovan:

Det finns inget som är rätt och fel om du ska äta det själv, då man gör det som är enklast. Har man ingenstans att hänga upp kaninen är det ett enkelt sätt men det blir svårt att sälja ett djur där man hackat av huvudet och benen på det viset. Samt skall kaninen ha en viss form när den paketeras och det får den genom att man viker benen och låter den hänga kallt 1 dygn.
[/i]
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Putte skrivet 08 aug-08 kl 02:14
Kikade på filmen, och hittade då även denna.. vill gärna höra komentarer på den. Ser ju otroligt enkelt ut. Men.. vad säger ni?

[url]http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related[/url] ([url]http://www.youtube.com/watch?v=A9uFuW_Xvn0&feature=related[/url])


Det är inte lagligt att göra på detta sättet i Sverige. Dessutom kommer det mesta av blodet att vara kvar i kaninen pga att hjärtat slutar pumpa. Det försämrar köttet ganska mycket. Vid bedövning med slag eller slaktpistol fortsätter hjärtat att slå ett tag av rena reflexer. Det gör att blodet kommer ur kaninen när man avblodar dem.

Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Gille skrivet 08 aug-08 kl 09:50
Citera
men det blir svårt att sälja ett djur där man hackat av huvudet och benen på det viset.
Nu är ju kriget över sedan länge och man behöver ej ha tassar eller huvud kvar för att identifiera. Av alla metoder jag sett var den här den proffsigaste, helt klart.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 08 aug-08 kl 10:21
Nu är ju kriget över sedan länge och man behöver ej ha tassar eller huvud kvar för att identifiera. Av alla metoder jag sett var den här den proffsigaste, helt klart.

Nja det har inte med det att göra utan det blir bensplitter vid nackkotorna och benytorna och det ser inte aptitligt ut, är ännu mindre behagligt att få dessa små vassa ben i munnen. Samt hängs kaninen med "vikta" fram och bakben för att få rätt form så att den dels blir lättare att stycka samt ser delarna aptitligare ut än tex ett utsträckt lårben. Plus att där han kapar benen sitter muskelfästena till lårmuskeln vilket gör att den drar ihop sig till en boll uppe vid höften. Det blir svårt att få ett sånt lår att se aptitligt ut på en resturangtallrik.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Angelika skrivet 08 aug-08 kl 14:16
hänger man dom med huvudet och alla fyra tassarna på ?

Jag har det ju bara för oss själva, men jag skär av tassarna, men vid armbåge/knä -tror jag  -iaf skär jag bara av senorna och musklorna, jag behöver ingen yxa, och huvudet skär jag ochså av men det går med ett kniv så jag har inga benflisor.

Mina är alltid ganska långa, behöver ha dom på en bakplåt... kom aldrig på tanken att jag kunde vika benen så att kroppen är inte så lång... :-[

 
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 08 aug-08 kl 18:44
hänger man dom med huvudet och alla fyra tassarna på ?
Nej, man klipper av dem med en vass sekatör.
Och huvudet låter man antingen sitta, flått. Eller så kapar man av det med kniv. Kräver lite kunskap om hur.

Citera
Jag har det ju bara för oss själva, men jag skär av tassarna, men vid armbåge/knä -tror jag  -iaf skär jag bara av senorna och musklorna, jag behöver ingen yxa, och huvudet skär jag ochså av men det går med ett kniv så jag har inga benflisor.

Mina är alltid ganska långa, behöver ha dom på en bakplåt... kom aldrig på tanken att jag kunde vika benen så att kroppen är inte så lång... :-[

Det är just därför fram och baktassar skall vikas in på ett speciellt sätt så att inte kaninen blir en meter lång vid hängning,men sånt lär man sig på slaktkursen hos Gösta.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Gösta skrivet 14 aug-08 kl 18:45
 >:( ??? :'( Förstår faktiskt inte resonemanget.
Det finns fyra godkända metoder att avliva en kanin på.
1. El. +pol i nosen och -pol i analen. Inget trevligt!
2. Kulvapen. Man skjuter helt enkelt kaninen. Måste då ske utomhus på grund av risken för rikorsetter. Inget bra alternativ!
3. Fjäderbelastad slaktmask. Sätts mot skallens topp. Effektiv när du är skicklig och kaninen sitter stilla. Oduglig på en nervös kanin.
4. Slag i huvudet med hårt föremål. Slaget skall ske framför öronen i linje med ögats bakkant.

Oberoende av metod skall avblodning påbörjas inom 60 sekunder. Detta sker genom att du skär av båda artärerna i halsen.

Till sist vill jag bara påminna om att i lagen står det att den som slaktar skall ha dokumenterad kunskap om djurslaget, annars utför du en brottslig handling. Gäller faktiskt även hemslakt.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Gille skrivet 15 aug-08 kl 12:06
Nja det har inte med det att göra utan det blir bensplitter vid nackkotorna och benytorna och det ser inte aptitligt ut, är ännu mindre behagligt att få dessa små vassa ben i munnen. Samt hängs kaninen med "vikta" fram och bakben för att få rätt form så att den dels blir lättare att stycka samt ser delarna aptitligare ut än tex ett utsträckt lårben. Plus att där han kapar benen sitter muskelfästena till lårmuskeln vilket gör att den drar ihop sig till en boll uppe vid höften. Det blir svårt att få ett sånt lår att se aptitligt ut på en resturangtallrik.
Ok, då förstår jag. Men hur kan en kock som tydligen är kunnig på sitt område, välje en metod som medför bensplitter?
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 15 aug-08 kl 20:46
Ok, då förstår jag. Men hur kan en kock som tydligen är kunnig på sitt område, välje en metod som medför bensplitter?
Fråga honom. Sen serverar han ju inte kaninen hel utan kokar loss köttet och gör en gryta på det. Men ska man servera kaninsadel eller kaninlår/vinge vill man ha en snygg snittyta på benen man serverar.
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kerstin Linnea skrivet 25 aug-08 kl 08:25
Jag tycker det såg lite slarvigt ut att använda köttyxa, det såg ut som att han högg bort frambenen helt..
Det är lite kött på dom med...Sen var det en hel del kött som slängdes bort vid rensandet när den var kokt....Sen tror jag att det är överloppsgärning att koka ungkaniner i 2,5 h...
Titel: SV: Slakt
Skrivet av: Kimma skrivet 25 aug-08 kl 09:02
Jag tycker det såg lite slarvigt ut att använda köttyxa, det såg ut som att han högg bort frambenen helt..
Det är lite kött på dom med...Sen var det en hel del kött som slängdes bort vid rensandet när den var kokt....Sen tror jag att det är överloppsgärning att koka ungkaniner i 2,5 h...
Instämmer, jag gjorde kaningryta igår och tog faktiskt tiden för hur lång tid det tog innan köttet släppte från benen, 1h 20min.