Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Raser => Ämnet startat av: LillaEva skrivet 02 jul-08 kl 08:32

Titel: bresse = underbara höns
Skrivet av: LillaEva skrivet 02 jul-08 kl 08:32
Jag skulle vilja införskaffa höns av köttras för att få goda kycklingar. Går det att få tag på Bresse, Chapon eller Coquelet i Sverige? Bresse ska ju vara fantastikt goda och det skulle vara kul att ha.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: yezzika skrivet 05 jul-08 kl 01:23
Jag kan tyvärr inte franska, men nån annan kanske kan ;)
Har för mig att jag sett något program om dessa höns på BBC FOOD.
Bresse
http://www.bresse.info/volailledebresse/poulet_bresse_images.html
http://www.feathersite.com/Poultry/CGA/Bresse/BRKBresse.html

Chapon, är det en variant av bresse? ???
http://www.chaponbressan.fr/volbresse.htm

Om jag fattar det hela rätt efter lite googlande så är Coquelet detsamma som tuppkyckling.
Tror poulette var hönkyckling.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: LillaEva skrivet 06 jul-08 kl 16:47
Jag har läst på allt jag hittat och det verkar som Bresse är mer som ett varumärke. Rasen är troligen någon slags hybrid som endast säljs till kommersiell produktion. Dessutom förstår jag det som att ett av kraven för att kallas Bresse är att den produceras i Bresse, verkar jobbigt  ;)
Chapon är en kastrerad tupp där man även tar bort kammen och sånt vill jag inte hålla på med, Coquelet är en väligt ung/liten kyckling. Så dum jag känner mig som trodde det var raser  :-[
Blir till att införskaffa Maraner och föda upp på olika foder/olika åldrar och se vad som blir godast! Eller har ni några förslag på riktiga raser som fungerar bra som köttdjur?
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Skytten skrivet 08 jul-08 kl 15:33
Kapunen är en kastrerad tupp, och sådana saker gör vi inte, man tar inte bort kammen, den minskar av sig själv.

Jag tar tuppar som kommer från de höns jag har, de växer givetvis långsammare, men för husbehovet är det bra, och alla kan gå på sina ben.

När jag som barn var med i 4H (lite mer lantbruksinriktat på den tiden) hade jag  tuppar, jag köpte 100 st för en femma, och hade samlat spillsäd och agnar året innan, värprasens tuppkycklingar fick leva, de såldes för en femöring daggamla.

Dessa var vanliga (vanliga på den tiden) vit leghorn och dessa kycklingar växte upp till mycket goda ungtuppar.




Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: hönsgalen skrivet 24 maj-10 kl 13:43
hittade den här gamla tråden när jag sökte på bresse
anledningn till att jag sökte är att jag köpt 40 ägg
från frankrike.
skulle vara kul om nån mer har dom
så man kan byta ägg i framtiden för att undvika inavel
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: JBF skrivet 24 maj-10 kl 21:00
Det finns nån utanför Vaggeryd i Småland som med jämna mellanrum annonserar ut Bressekycklingar. Sök på blocket.se på jönköpings län så bör du hitta. Fanns en annons för ett par veckor sen.

//JBF
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: chickadee skrivet 25 maj-10 kl 10:46
här är länk till deras hemsida

http://buebi.webs.com/storahns.htm (http://buebi.webs.com/storahns.htm)

Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: hönsgalen skrivet 25 maj-10 kl 12:14
aha ok
dom har dom svarta
mina är om vita
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 31 maj-10 kl 12:45
Bresse är en fransk ras men för att slaktkroppen ska få sägas som "Bresse" finns det regler omkring produktionen. Djuren ska gå ute på en bestämt minimi yta, fodras på ett speciellt sätt, slaktas vid en speciell ålder och framförallt födas upp i Regionen Bresse!

Samma sak som Champagne. Man kan producera drycken på många håll i världen men bara om den är producerad i Champagne enligt alla konstens regler får den heta Champagne.

Dom i Småland som har Bresse har köpt avelsäggen från en som har både svarta och vita (de hade vita tidigare)
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: hönsgalen skrivet 31 maj-10 kl 12:52
hejsan
ok kanske ska kontakta dom då
jo jag vet att det är mycket regler för att
dom ska få kallas bresse
men jag var ute efter en ras med lit mer
kött på benen och dom lär ju smaka bra även
om dom är uppfödda här
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 31 maj-10 kl 13:46
jo jag vet att det är mycket regler för att
dom ska få kallas bresse
men jag var ute efter en ras med lit mer
kött på benen och dom lär ju smaka bra även
om dom är uppfödda här

Helt rätt. Har själv funderat på Bresse av just den anledningen  :D
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 05 jun-10 kl 22:55
var flera stycken bressar på blocket för ett tag sedan(tuppar och hönor), och även några tuppar i en annan annons(från samma uppfödare) han hade bott i USA och haft ett litet zoo där och tog med sig sina höns till sverige tydligen... han hade brakel m.m minns dock inte hans email eller hemsida ://
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Skytten skrivet 06 jun-10 kl 20:06
Även om man har rasen, får den väl inte kallas Bresse utanför Bresse, ett skyddat namn.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 07 jun-10 kl 09:34
Även om man har rasen, får den väl inte kallas Bresse utanför Bresse, ett skyddat namn.
Rasen heter Bresse, eller ibland Bresse Gauloises men för att slaktkroppen/köttet ska få säljas som Poulet de Bresse måste det vara uppfött i Bresse regionen och och födas upp enligt vissa riktlinjer.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: hönsgalen skrivet 18 jun-10 kl 23:00
det blidde 17 små bresse
så då borde jag väl få både hönor och tuppar
hoppas jag
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Buffe skrivet 28 jun-10 kl 18:23
Jag har precis inhandlat en höna och en tupp av rasen Bresse. Blev lite besviken på storleken. Jag trodde att dom skulle vara större. Å andra sidan är dom väldigt kompakta och väger nog mer en dom ser ut att göra.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Buffe skrivet 13 jul-10 kl 11:27
Jag måste bara skriva att jag är så himla nöjd med min Bresse höna. Hon lägger rikligt och äggen väger mellan 65-75g. ;D
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 13 jul-10 kl 12:55
Men vad väger hönorna? Och tupparna?
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Buffe skrivet 13 jul-10 kl 13:25
Enligt standarden väger hönan 2-2,5 och tuppen 2,5-3 kg.
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: hönsgalen skrivet 14 jul-10 kl 21:00
hejsan
jag är också jättenöjd med mina bresse kycklingar
dom växer så det knakar
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 20 aug-10 kl 16:23
Är bresse en kombinationsras? Isåfall hur mycket väger den vid slakt och hur många ägg/år? :) Finns den bara i vit och svart?
Titel: SV: Bresse?
Skrivet av: Buffe skrivet 22 aug-10 kl 19:25
Min höna var borta några dagar och jag trodde hon blivit tagen av räven ändatills jag hittade henne inne i en vägg liggandes på 13 ägg! :o
Jag har blivit väldigt förtjust i rasen och har nu ägg både från svarta och vita bresse i kläckaren. :D
Titel: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: Husihelvete skrivet 14 okt-10 kl 13:00
Jag går och funderar på vilken ras jag kommer välja när jag färdiställt mitt hönshus. Jag har läst på lite på nätet och kommit fram till att jag vill ha en ras som både kan ge ägg men också bra kött. Eftersom jag älskar att laga mat, gärna både avancerad och delikat, så jag har fastnat lite för rasen Bresse. Däremot kan jag inte hitta mycket information om denna ras, vare sig på svenska eller engelska. På franska har jag förstått att det står en del men det språket kan jag inte alls. Har någon här ett bra tips på var man kan läsa mer om rasen?
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: jag71 skrivet 14 okt-10 kl 13:04
Sök här på forumet. Vet att jag läst en del men kommer inte ihåg och vill inte strula till det. Känns som om det är bresse som inte är en ras utan ett sätt att föda upp djur i frankrike´eller nåt.
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: Husihelvete skrivet 14 okt-10 kl 16:17
För att få säljas som Bresse måste hönsen vara uppfödda enligt vissa kriterier, som inga höns skulle må dåligt av, och i eller kring staden Bresse. Lite som med Champagne. Däremot så är det också en ras, en ras som är känd för sitt goda kött. Min fråga är alltså var jag kan läsa mer om denna ras. Jag har sökt forumet men inte hittat särskillt djup information om rasen.
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: Daniel Sörensen skrivet 14 okt-10 kl 16:21
Citera
BRESSE:

Här är en beskrivning av Bresse-höns i Frankrike:

En Bresse poulet måste vara minst fyra månader gammal, en Bresse poularde minst 5 månader gammal och en Bresse chapon minst 8 månader gammal. Bressekyckling liksom andra franska topkycklingar föds upp på ett sätt som är i princip otänkbart i Sverige. Inte bara får de gå ute och äta vad som finns i naturen utöver utvalt foder, men för de flesta franska topkycklingarna så är utomhusarealen varje kyckling har till förfogande minst 10 kvm. För Bressekycklingen är kraven rigorösa, inte bara skall fodret komma från regionen, kycklingen skall också växa upp på en utomhusgård som måste vara minst 10 kvm per kyckling och där det inte får finnas fler än 500 kycklingar per 5000 kvm. Kycklingarna har tillgång till hus där de kan vara när de inte springer omkring i sin inhägnad. Smaken och texturen på köttet är ojämförlig och det är faktiskt väl värt vad det kostar. Det vita köttet är vitt och köttet på benen är mörkt. Tillagar man dem på ett korrekt sätt finns inte en droppe av köttsaft som läckt från kycklingen när den är färdig. En svensk kyckling badar bokstavligen i vätska när den är tillagad och köttet är smaklöst segt och torrt. Jag tror aldrig det kommer att säljas svensk kyckling som är kvalitetsmässigt i närheten av fransk topkyckling.

KÄLLA: http://buebi.webs.com/storahns.htm (http://buebi.webs.com/storahns.htm)
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: esten skrivet 14 okt-10 kl 17:14
La Bresse er en foredlet landthöne i slekt med både italianer og spanske höner . Den blir brukt over store dellar av Frankrike . Distriktet Bresse ligger nord for Alperna og har samkvem med både Italia og Frankrike . Det är gjennom lang tid kjent for sitt fjörfehold , og har levert fjorfäslakt langt utover i Syd-Frankrike , Schweiz og Nord-Italia . Både i Paris og på andre markeder ble poulard av brese betald med höyeste pris . La Bresse har enkel kam og vite öreskiver , men kam og öreskiver er noe mindre og benene noe kortare enn hos italianer . Löpet er blåfarget . En har en svart , en kvit , en blå , og en gråspettet varite . Voksne dyr av den svarte variten skal veie 2,5 kg og 2,0 kg og av den kvite varitet 3,5 og 3,0 kg . At la Bresse med en ikke större kropp kan bli en så verdifull slakthöne kommer av at den är kjöttfull , den kan fetes på kort tid , har kvit kjöttfarge og gir et saert godt kjött . Den er heller ingen dårlig vaerper .
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: Husihelvete skrivet 14 okt-10 kl 20:46
Hur är de som äggläggare? Lägger de normalstora ägg? Större? Mindre? Hur många ägg per år? Är de ruvbenägna?
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: esten skrivet 14 okt-10 kl 20:51

De lägger vita ägg ca 60-65 gr och de är inte speciellt ruvvilliga , finns alltid undantag som bekräftar regeln .
Titel: SV: Rasen Bresse, informationssökande
Skrivet av: KP skrivet 15 okt-10 kl 07:33
Finns tydligen en ras som heter Blue foot chicken eller California blue foot. Samma sak, men utan att ha varit i närheten av Bresse.

Sen är det lite orättvist att jämföra den franska bressekycklingen med svensk broilerkyckling. Uppfödningen, fodret, tillväxttakten, allt skiljer ju sig åt. Bättre att jämföra med vanlig "hemkyckling" i så fall.
Titel: SV: svart+vit Bresse
Skrivet av: Buffe skrivet 13 feb-11 kl 21:02
Tack för svaren. Rasen är Bresse, den finns mig veterligen bara i svart och vitt. Jag har svarta och vita men tyvärr dog min svarta tupp, så jag funderar på om jag kan lägga på min vita tupp på dom svarta hönorna och ändå få färgrena djur. ???
Titel: SV: svart+vit Bresse
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 13 feb-11 kl 21:37
Som sagt vad det blir om man blandar svart och vitt beror på ras.

I fallet med Bresse så skulle jag tro att du får antingen svarta eller vita djur.  Jag skulle definitivt chansa att  sätta de svarta hönorna med en vit tupp i den rasen.

I ditt fall lär det inte dyka upp så mycket andra färger då rasen bara förekommer i svart och vitt (Blått också kanske?? ) Det som kan hända är att du får djur som blir dåliga i färgen. Men dom värper och går att äta  ;) Man kan ju med andra ord gallra bort dem istället för att avla vidare på dem.
Titel: bresse = underbara höns
Skrivet av: hönsgalen skrivet 13 apr-11 kl 23:50
har verkligen blivit helsåld på rasen
visste ju att dom var väldigt bra köttdjur
och att dom värper väldigt bra (CA 300PER ÅR)

men vad jag inte visste och heller ej kunde gissa
var att du ruvade,men nu har en av mina hönor lagt sig
och hon vaktar sina ägg med stor övertygelse :o

nån annan som har bresse som ruvar???
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Buffe skrivet 17 apr-11 kl 19:10
Jag har också Bresse och älskar rasen. Min ena höna la sig på 13 ägg förra året och hon var en underbar mamma. :-*
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: kennetshöns skrivet 20 apr-11 kl 18:02
Är rasen en köttras alltså?
Låter ju som att det är super till allt i så fall
Växer det snabbt till slakt?

Vad kul att dom vill ruva
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 20 apr-11 kl 22:20
Tänk bara på att inte avla på ägg efter era ruvhönor om ni vill bibehålla den goda värpförmågan! En ruvande höna kommer definitivt inte upp i 300 ägg/år då minst 2 månader går bort till ruvning och kycklingvård. Sedan ska dom ju rugga också. Det brukar ta ca 1½ månad.....

Det innebär att en ruvhöna som ruvar 1 gång värper max 8½ månader. Enkel matte säger mig att om hon värper ett ägg om dagen den tiden så lyckas hon klämma ur sig max ca 250 ägg. Det är bara 80% av vad en icke ruvande höna ska prestera. Verkligheten är förmodligen att en ruvhöna värper ännu sämre på ett år...

Ska man bibehålla de goda produktionsegenskaperna är det jätteviktigt att inte avla på  djur som ruvar!
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: nittonhundranittiosex skrivet 21 apr-11 kl 08:29
Om man avlar på ruvande bressar så kommer inte alla djur att ruva. Om man dessutom får ruvande bressar så har man en perfekt hushållshöna
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Azoo-Lina skrivet 21 apr-11 kl 16:28
Om man avlar på ruvande bressar så kommer inte alla djur att ruva. Om man dessutom får ruvande bressar så har man en perfekt hushållshöna
Självklart kommer inte alla hönkycklingar efter en ruvande Bresse att ruva men chansen ökar...   Varför ska man avla fram ruvlusten på en produktionsras så att produktionsegenskaperna försämras?? Det finns redan en massa raser som värper lite lagom ruvar ibland och växer hyfsat fort. Är det inte bättre att skaffa en sådan ras då??

Det finns mycket att ta hänsyn till vid avel mer än utseende och typ...
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Buffe skrivet 23 apr-11 kl 11:47
De jag har talat med som har rasen säger att deras hönor  ruvar någon gång i bland. Så rasen är nog sådan. Bresse är i första hand en köttras även om den också är en mkt god äggläggare. Den är mkt tung för sin storlek och har stora fileer.
Tror det är svårt att avla bort ruvlusten eftersom den verkar finnas i många olika stammar, har häller inte sett någon rasbeskrivning där det står att det är ett fel att en Bresse ruvar.
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Ronny skrivet 23 apr-11 kl 17:44
Jag ställer mig också frågande till att en utpräglad köttras eller vad man vill kalla "la Bresse" skulle värpa väldigt bra (ca 300 ägg per år) och dessutom ha god ruvlust?

Jag vill påstå att det inte går att avla fram en stabil hönsras som har allt. "Man tjänar in på gungorna vad man förlorar på karusellen". Till de mer lyckade försöken genom tiderna hör väl de s.k kombinationsraserna PLR, Sussex och Wyandotte (stor).

Även om lantraserna inte är medvetet framavlade för speciella egenskaper så förenar de väldigt många goda egenskaper utan att vara specialiserade vare sig för kött- eller äggproduktion. Jag tror de är svårslagna i effektivitet om man jämför vad man får ut av dem i förhållande till vad man stoppar i dem.
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Majkan skrivet 25 apr-11 kl 07:21
Ja! Vi har också Bresse!
Kläckte dem på sensommaren förra året. Det blev bara en höna och tre tuppar. De föddes upp med oss som "föräldrar" så de är väldigt orädda och mycket nyfikna. När jag ska ut och gå min dagliga runda och de är ute i friheten, får jag smyga iväg så de inte ser mig... annars kommer de kutande efter!

Vår höna lägger fina och stora ägg. Vi har lagt in bland annat Bresse ägg i kläckaren nyligen, så vi får hoppas på en eller två hönor till, resten tuppar... de är nämligen så goda också!
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Helena R skrivet 25 apr-11 kl 21:50
Är detta en egen ras eller är det en korsning för köttproduktion (likt värphybrid tänker jag)? Skulle man kunna få se lite bilder kanske? :P
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Majkan skrivet 26 apr-11 kl 08:42
Vet inte så mycket om den mer än att den kommer från Bresse i Frankrike. Namnet Bresse är skyddat, så om man slaktar dem får de inte kallas Bresse... bara i själva Bresse... däremot så länge de lever är de Bresse... konstigt men så har jag läst att det är.

De är vita med blå fötter, tunga och kompakta.
Våra ägg fick vi tag i via någon lantbrukssida, kvinnan som hade dem, hade i sin tur fått sina ägg från en som tagit med ägg från Bresse och fött upp här i Sverige.

Som sagt, det finns inget att klaga på dem! Goda, trevliga och värper bra och stora ägg!
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Buffe skrivet 27 apr-11 kl 15:40
Rasen heter enligt standarden La Bresse. Den är en så länge bara godkänd i vitt men jag har svarta som jag ska visa och hoppas få godkända till nästa år. Det är en ras och ingen hybrid.
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: hönsgalen skrivet 05 maj-11 kl 22:46
nu har min bresse höna ruvat fram sina kycklingar
8 st blev det
och hon verkar vara en väldigt god mor också
fortfarande total nöjd med mina bresse
och jag har provat MÅNGA raser
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Sirpa skrivet 06 maj-11 kl 21:10
och att dom värper väldigt bra (CA 300PER ÅR)

På en seriös Engelsk sida om La Bresse
står att dom kan värpa "180-220 eggs per year"
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: hönsgalen skrivet 07 maj-11 kl 02:51
ok ja jag vet inte än mina har inte värpt i ett år
än ,men det visar sig väl
mina har värpt ett ägg om dagen sen i februari
4 av 5 vill säja för en la sig ju att ruva
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: Sirpa skrivet 18 maj-11 kl 12:44
Rasen heter enligt standarden La Bresse. Den är en så länge bara godkänd i vitt men jag har svarta som jag ska visa och hoppas få godkända till nästa år.

Vad jag förstår så är den vita La Bresse Gauloise inte samma ras som den svarta Gauloise Noir....

La Bresse Gauloise.
(update May 2011.)
This Large Fowl really has it all as a dual purpose breed. It can provide a very good flock for the purpose of free range egg production, or a meat flock.It is typical of the continental light boned breeds, hardy, a little 'flighty' good forager, and a willingness to free range.

The Bresse traces it's origins to the Bresse region of France. The breed definition is legaly protected, hence the dual names.
Birds produced outside the Bresse region may only be called Gauloise.

The Gauloise is a very fast maturing bird. It can come into lay at 16 weeks or so, if given optimum growing conditions, and a spring hatch.The chicks are very fast. At 4 weeks they are nearly fully feathered, and at 4-5 weeks are generally of heat, even in the early spring and autumn.In summer, they can be outside at 4 weeks or so.

Bresse Noire or Gallic Black:
The Gauloise Noire is an ancient rare breed in France, with small populations scattered about.
The plumage is black with a bottle green sheen that is highlighted in the sun.The eggs are white/light cream in colour, and much smaller than the white Gauloise.

The breed has never been subject to commercial selection until recent times.In the last couple of years the Bresse Selection Centres have been expanding their breed numbers, and I believe this ancient breed is one of them. 

Due to the lack of commercial interest in France, the breed has been selected for it's utility purposes as a farm-yard fowl for generations.There are though some breeders selecting for show purposes.  The breed seems to have remained unspoilt, and supposedly retains its capacity to produce both meat and good egg numbers.
Titel: SV: bresse = underbara höns
Skrivet av: daks skrivet 22 okt-11 kl 22:04
Jag vill så gärna köpa befruktade ägg från bressehöns. Någon med tips?