Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: mitt ljuva hem skrivet 30 jun-08 kl 17:17
-
HEJ!
startar en tråd där jag tipsar om allt möjligt jag gör i matväg.
1dl cremefraiche
1/2dl majonnäs
1tsk fransk senap
salt
svartpeppar
socker
låt stå kallt före servering
-
hamburgare:
nötfärs 300g
vatten 2-3tsk
salt
peppar
stek i 1,5minut på varje sida.
ät med nybakat bröd.
-
Lövbiffgryta
100g lövbiff av innanlår
grönsaker
rödlök
potatis
-
gammeldags stekt lök!
skala och skiva löken
stek långsamt på svag värme
höll efter 10-15minuter på lite vatten,cirka 3msk.
smaksätt med salt,peppar.
-
Hur gör du majonäsen, det övriga är välkänt överallt!
-
Rotmos!
2st kålrot
2st morot
6st potatis
-
Hur gör du majonäsen, det övriga är välkänt överallt!
majjonäs? har aldrig gjort det,gör oftast bara kalla såser.
-
Majonäsen brukar vara kall.
-
Den som behöver lära sig att steka lök och hamburgare, köper sig antingen en bra baskokbok eller googlar. "Vår kokbok" är mitt tips. Där kan du även lära dig att göra majonnäs själv, så slipper du köpa.
-
Köpemajonnäs har inte mycket med den riktiga varan att göra. Läs innehållsförteckningen och förfasas! :o
Hemgjord däremot, med färska örter eller lite citron, mmmm ;D
-
Hemmagjord majonnäs
Lättare än man tror - både godare och sundare. Kan även den varieras efter önskemål.
Grundrecept:
2 äggulor
1½ dl kallpressad olja
2 tsk vinäger
ev. salt och vitpeppar.
Låt alla ingredienser vara rumstempererade.
Vispa ihop allt utom oljan.
Vispa sedan ner oljan droppvis så att det inte skär sig.
Smaksätt med de örter du tycker om.
Fransk senap passar också bra som smaksättare.
-
Tror du verkligen att det finns någon som inte har receptet? Och har du själv prövat på? Det verkligen intressanta är tipsen på vad man gör när det uppstår problem med majonnäsen.
-
Köpemajonnäs har inte mycket med den riktiga varan att göra. Läs innehållsförteckningen och förfasas! :o
Hemgjord däremot, med färska örter eller lite citron, mmmm ;D
Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen. Det visste jag inte. Alltid något. Å andra sidan föredrar jag potatissallad gjord varm med senapsvinägrett.
-
Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen.
Det finns väl inget i den som kan bli dåligt... bara en massa mysko konsistensgivare och sånt :P
-
Låt inte maten stå framme bara. Eller ställ känslig mat på is.
Sommatorparn, du kan vispa om majonäsen ifall den har skurit sig. Man tar en äggula och en skvätt vinäger till i en ny skål och strilar ner den misslyckade majon. Men, häller man lagom fort från början så händer aldrig det.
-
Har aldrig problem med skuren majonäs, det svåra är att peta ner den i tuben.
-
Har aldrig problem med skuren majonäs, det svåra är att peta ner den i tuben.
:)
-
Hemmagjort majonäs är got...men hemgjord Béarnaise är rena drömmen.
Jag brukar dock Béarnaise krydda en hollandaise..
150 g smör
3 äggulor
3 mak vatten el vin
Smält fett, låt svalna lite.
blanda äggulor o vatten/vin i en kastrull, sjud under frenetisk vispning tills äggulorna tjocknar.
tag av kastrullen från värmen tillsätt smält smör i en jämn stråle undre frenetisk vispning.
Smaksätt med dragon o citron el vinäger, salt o peppar.
Om det skär sig tillsätt en skvätt iskallt vatten
GUDAGOTT.
-
Men på radio kom de med information om en stor fördel med köpemajonnäs: nämligen att man inte behöver vara orolig om man bjuder på en bufférätt med köpt majonnäs, för den står sig länge i sommarvärmen. Det visste jag inte. Alltid något. Å andra sidan föredrar jag potatissallad gjord varm med senapsvinägrett.
Kan det vara för att köpemajonnöäsen innehåller pastöriserade äggulor?
Jag vet annars att majonnäs är typiskt sådant man aldrig ska äta när man reser i varma länder...salmonella kan komma på köpet. Min morsa fick en jobbig släng av det efter majonnäs i Budapest på 90-talet.
-
Kan det vara för att köpemajonnöäsen innehåller pastöriserade äggulor?
Jo, just det sa de på radio.
-
Har aldrig problem med skuren majonäs, det svåra är att peta ner den i tuben.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
Knepet är att skära upp tuben därbak. Diska noga. Sedan kan man slafsa in majonäsen bakifrån. Och slå tuben lätt mot ett underlag för att få bort luftbubblor. Sedan kan man vika och klämma ihop bakänden med två 1" träribbor som man skruvar ihop med ett par träskruvar. Ribborna fungerar även som "fot" åt den återfyllda tuben.
Men man kan ju också äta upp majonäsen. Och göra ny imorgon. Kanske allra enklast. Men annars håller sig ju den egna majonäsen utan vidare några dagar i kylskåpet.
A.
-
Förr så gjorde jag 10 liter i taget. Det var skoj! ;D
-
Jo när man lyst äggen, och det har gått något dåligt, blir det en massa ägg som måste tas hand om genast.
Hade en gång 35 gåsägg, som legat i ruvaren 9 dagar.
Gjorde majonäs och glass, detta var väldigt bra att kurera förstoppning med.
-
Jo när man lyst äggen, och det har gått något dåligt, blir det en massa ägg som måste tas hand om genast.
Hade en gång 35 gåsägg, som legat i ruvaren 9 dagar.
Gjorde majonäs och glass, detta var väldigt bra att kurera förstoppning med.
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D