Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Dunderhonung skrivet 28 jun-08 kl 17:11
-
Hur nöjda är biodlarna i Sverige med sommaren? Ta svarsalternativen med en nypa socker, och svara med det som är närmast..
-
10 kg slungat redan.
Dubbelt så bra som i fjor, fast det är klart - nu har jag två hela samhällen och inte bara 2 avläggare. Kanske blir det 10 kg till.
-
ojämt i våra bigårdar första slungningen gav omkring 40 kg från nåt samhälle och andra bara nån ram...
-
I vårt distrikt har flera fått samma resultat som mig - helt tomt i vissa normalt "bra" sammhällen och medelmåttigt i övriga.
Jag sammanknippar det med kalkynglen i våras. Många biodlare härompring verkar ja haft problem med det - det har tydligen funnits sporer iluften.
En del samhällen har förlorat upp emot hälften av alla yngel. Då blev det inte mycket energi över till nektarinsamling, med små eller obefintliga skördar som följd.
-
jag hann inte rösta ...
men har inte haft något vidare år i år. regn på förmiddagen o sol på eftermiddagen. blommorna har inte hunnit torka ut som det verkar. innan bina kommit igång på allvar för dagen så har solen varit på väg ner.
förutom under de sista dagarna då, när solen har gassat som sjutton.
by the way. har sett att det är otroligt lite blåbär hos mig i år. hur mycket nektar ger dem? alla andra år (som jag har haft bin) har det varit bra/medelbra med blåbär (märkte stor skillnad på storleken när jag började med biodling.) och undrar om det kan finnas något samband: lite blåbär - lite honung. det VAR dåligt väder när blåbären blommade.
vad tror ni?
-
bina drar bra på blåbär
-
det var det jag misstänkte. inga blåbär i år ... däremot hallonen är underbara. pannkakor med färska hallon o nyslungad honung ... mmm :P ;D
-
plockade 5 liter blåbär idag, men det märks tydligt att det var rejält regnande under blomningen, man fick leta länge för att hitta dels bär, dels bär av någorlunda storlek.
När bina pollinerar så blir det enormt med bär och stora sådana.
Jag hittade ett otroligt bra ställe för blåbär idag på ett annat ställe än där jag faktiskt plockade, gott om blåbärsris, nära ett vattendrag, lagom skuggigt och blandskog. MEN inga blåbär, bara ihoptorkade blomknoppar. Funderar faktiskt starkt över att på detta otroliga område nästa vår placera en kupa under blåbärsblomningen, dels för att kontrollera resultatet, men framför allt för att nyttja ett eventuellt gott resultat för eget bruk.
När jag hade bin i Ångermanland hade de bara några hundratal meter till skogsbrynet, och där fanns mängder med blåbärsris. Varje år var det bara att gå ut och håva in skörden. Så bina ger inte bara honung, de ger mycket annat också...
Fick syn på en fantastisk fin slänt idag ner mot ett vackert vattendrag nån mil från mitt hem, med STORA härliga hallon, det blir plockning av sådana i morgon.
Så kokas hälften blåbär idag till sylt, andra halvan tillsammans med hallon i morgon till sylt, och de resterande hallonen blir renodlad hallonsylt - SÅÅ gott till nygräddade tunnpannkakor med vispad grädde.
Och JA, för er som undrar: Jag använder såväl pektin som Atamon i sylten och saften. Jag föredrar mögelfri och ojäst sylt och saft framför sådan som såväl möglat som jäst. Likaväl som jag föredrar att ha friska och produktiva bin. SÅ ekologisk är jag.
Och så cyklar jag ju givetvis ut i bärskogen, en tur på 30-40 kilometer, som jag alltid gjort alltsedan jag var 11 år gammal och plockade tonvis med blåbär och lingon varje år till avsalu. Det tror jag är mer ekologiskt än många andra "hobbyekologer".... som åker bil än hit och understundom även dit... och behagar beklaga sig över att jag använder skolmedicin till mina bin. Samma gnällspikar använder väl knappast heller penicillin till sina barn när de håller på att dö i lunginflammation?
Att vara ekologisk börjar kanske inte alltid i den ände som man först tror. När man tänker tanken en gång till så får den en ny dimension, och kanhända börjar vissa saker klarna.
Såsom att hallon och blåbär är gott. Och de behöver bin. Friska bin!
-
Här har vi nästan inte heller några blåbär, men massor av hallon. Jag träffade en dam i skogen idag (var också ute och plocakde hallon... ;)) som trodde att det var våres köldknäpp som tog blåbärsblommorna? Jag tror nog mer på torkan, för det var massor av blommor i år.
Jaja, man får använda det som finns i sylt och saft. Mycket vinbär, hallon och jordgubbar blir det i vinterns sylt.
Även jag använder atamon i sylt o saft (om nån undrar ;)), pektin i marmelad när det behövs. Jag hittade ett recept på eget pektin gjort på äpple, det skall jag prova när äpplena mognar!
-
Inga blåbär alls här hos oss i år. Torkan tog kål på dem och det föll inte en enda droppe under mer än 7 veckor. Även linden tog stryk av den långvariga torkan och har inte satt en enda blomma i år. Ljungen torkade bort på de flesta markerna och det återstår att se om det blir nån mer honung än den vi fick före och kring midsommar. Som det är nu så är det knappt att bina har så att de kan klara sig själva och sin yngeluppdragning.
Men nästa år......då jäklar!! ;D ;D ;D
-
Hej.
Hittills är jag nöjd .
Har slungat ca. 360 kg på sex samhällen med 92 kg som topp. Jag räknar med att få ytterligare 15-20 kg på varje vid slutskattningen i slutet av augusti.
Hälsar en mycket nöjd Jano
-
Hej.
Hittills är jag nöjd .
Har slungat ca. 360 kg på sex samhällen med 92 kg som topp. Jag räknar med att få ytterligare 15-20 kg på varje vid slutskattningen i slutet av augusti.
Hälsar en mycket nöjd Jano
Grattis!! Får man fråga vad du har för dragväxter?
-
Kul Jano!
Hittiills har jag fått 65 kilo på två och ett halvt samhälle.
Det blir kanske 10-20 kilo till. Men mina tre samhällen har fått bidra till 8 avläggare så jag är egentligen rätt nöjd ändå!
-
Hej.
Ja det är kul när man får lite utdelning.
Mina kupor står på vår villatomt i utkanten av Slöinge samhälle så jag har de bästa dragförhållanden bara vädret är det rätta.
Dragen är i år höstraps, maskros, hallon, vitklöver, brakved samt alla samhällets trädgårdar.
Vissa år är det vårrybs istället för höstraps eller är det båda delarna. Ibland blommar lindarna på kyrkogården.
På fem av kuporna har jag gjort avläggare, det sjätte var lite svagare så det fick vara.
Annars brukar jag dela samtliga samhällen i månadsskiftet maj-juni
-
Tack alla ni som röstade... Den lilla undersökningen visar att det är ett ganska normalt år, och även att det finns många ¨nybörjare¨ här på forumet. Kul! Biodling är en mycket givande hobby...
-
YES!!!
Två burkar kollade och båda hade en vattenhalt under 18 %
I år kanske jag får 15 kg godkänd honung... ;D
*tillägg*
20 kg på två år. Vem sade att biodling betalar tillbaka sig på de första två åren? :(
-
Jag! Men inte från honungen... Jag köpte mazzor beg material billigt... Mycket skit, mycket att elda (gratis ved), mycket fint att spara, mycket halvtaskigt att sälja... Endel fixande, och aningen donande så landade jag på plus minus noll (efter ett och ett halvt år). Och detta innan honungsskörd andra året.. :)
Men i år lär det inte bli något att sälja, har fortfarande inte slungat, det är inte lönt förns det är dags att invintra. Det blir nog honung till hemmabruk, och till de som är givna ¨honungsemottagare¨...