Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: javill skrivet 28 jun-08 kl 15:30
-
Tänkte göra rosengelé och enligt receptet skulle burkarna paraffineras. Har inget paraffin men, väl paraffinljus. Skulle man kunna smälta ner dem och använda? Eller är det speciellt matparaffin som avses tro?
-
Tänkte göra rosengelé och enligt receptet skulle burkarna parafineras. Har inget parafin men, väl parafinljus. Skulle man kunna smälta ner dem och använda? Eller är det speciellt matparafin som avses tro?
jag har inte testar men jag tro detta ska fungera, så länge det inte är några suspäkta färgämnen i ljuset.
-
Rätta sortens paraffin finns i alla välförsedda livsmedelsbutiker, så varför experimentera?
-
Det var mest för att slippa köra in till stan som jag undrade men, nu har jag varit och handlat paraffin som är avsett för ändamålet. Någon gelé har inte hunnits med ännu.
-
Jag har förlagt mitt recept på rosengelé.
Skulle bli tacksam och glad om det gick att få tag på igen.....
Någon som vill dela med sig? ;)
MVH
Alvin
-
Här är ett recept på rosengelé.
Har dock inte blivit färdig att göra något själv ännu ::) så jag kan inte säga om det funkar.
Ingredienser,
2-3 liter sammanpressade rosenblad, gärna röda eller rosa för färgens skull.
1 l vatten
1 citron
1 kg socker (ungefär 1,2 l)
Fruktpektin (tex certo) enligt förp. anvisningar
Gör så här,
Blanda rosenblad och vatten i en gryta, koka upp och koka på svag värme i ca 10 min.
Sila bort bladen, blanda saft med citronsaft och socker, koka upp och koka i ett par minuter.
Rör ner fruktpektin och stormkoka 1 minut.
Skumma och häll upp på varma, rena geléglas.
Parffinera och sätt på lock eller bind över.
Berätta gärna om resultatet! :)