Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Erik Röde skrivet 26 jun-08 kl 14:51

Titel: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Erik Röde skrivet 26 jun-08 kl 14:51
Kan man ha en egen jäst, som i frysen eller så så att man inte alltid behöver handla ny när det är dags för matbröd eller bullar. En egen liten jäst som växer till som man kan ta lite lagom av då och då.

Surdeg sparar man en klatt av, går det att göra likadant med bakjäst? Här handlar det inte om att spara pengar, men väl bensin och tid. Men visst, bensin är pengar...
Vet någon?

MVH
Erik
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 26 jun-08 kl 15:00
Det finns torrjäst också.
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Inga-Karin skrivet 26 jun-08 kl 15:06
Ja det finns torrjäst och jag har precis startat användning av det iom bakmaskinen. Nu undrar jag om det torra bröd den åstadkommer beror på torrjästen?

Vore så tacksam om någon kan föreslå ett recept på  garanterat "segt" bröd med mjukare skorpa. Jag har massor med recept, men av de fem jag testat har endast tre gått att få ur formen, men samtliga är som sagt var torrare än vad vi uppskattar.

MVH

Ps. det går att frysa både surdegs"starter" och vanliga jästpkt med bättre resultat än torrjäst!? Ds
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 26 jun-08 kl 15:09
För experimentsugna - vildjäst: http://mariesmat.blogspot.com/search/label/vildjäst (http://mariesmat.blogspot.com/search/label/vildjäst)
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Byracka skrivet 26 jun-08 kl 18:03
Det går alldeles utmärkt att spara jästkultur, jag har bara erfarenhet av färsk kultur, där jag sätter en ny deg i samma odiskade bunke omgående eller så torkar jag lite deg tills nästa gång.
Det kommer inte jäsa lika kraftigt och med tiden kan den degenerera men ett halvår brukar inte vara något problem.
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Skytten skrivet 26 jun-08 kl 21:03
Det går bra att spara jäst, den löper risk att infekteras av vildjäst.

Jag använder torrjäst, och tar mycket lite i en söt ,varm vattenlösning, blåser in luft då och då, på några timmar har jästen förökats sig mycket.
Detta går även med vanlig jäst.

Jästen förökar sig snabbt om den får syre, i bak eller öljäsning sker jäsningen med långsam förökning, när jästen inte får syre då blir inte slutprodukten endast CO2 utan även alkohol.
Titel: SV: Fråga om bakjäst
Skrivet av: Erik Röde skrivet 26 jun-08 kl 21:27
Tack för svaren. Sidan med vildjästen var trevlig.

mvh
Erik