Alternativ.nu

Djur => Får => Fårraser & avel => Ämnet startat av: färnevik skrivet 22 jun-08 kl 19:34

Titel: Fina pälsskinn, ras?
Skrivet av: färnevik skrivet 22 jun-08 kl 19:34
Kort och enkel fråga:
Vilken ras/korsning är att fördra om man vill ha fins och attraktiva pälsskinn (och helst även någorlunda med kött) Vad skall man undvika?
Titel: SV: Fina pälsskinn, ras?
Skrivet av: vallhunden skrivet 23 jun-08 kl 09:10
Gotlandsfår är det som ger de vackra, glänsande grå skinnen. Viktigt dock att köpa djur som är avlade på skinnen och inte bara på kroppsstorlek.
Titel: SV: Fina pälsskinn, ras?
Skrivet av: javill skrivet 23 jun-08 kl 17:29
Ja, jag håller med om Gotlandsfår (grå skinn)! Även Leicester ger fina skinn (vita) och så har jag sett fina skinn efter ryafår också (de jag såg var vita) men, jag har ingen egen erfarenhet av andra får än Gotlandsfår. Sämst skinn tror jag typiska köttraser ger.
Titel: SV: Fina pälsskinn, ras?
Skrivet av: Henning skrivet 23 jun-08 kl 19:25
så har jag sett fina skinn efter ryafår också (de jag såg var vita)

Det är ju inte säkert att frågeställren vet vsd som avses med pälsskinn. Då kan det ju vara bra att som Javilll även nämna rya samt gute och finull. Även allmogeraserna kan bli bra som skinn. De är dock inte så stora och det sänker värdet. (hanering och beredning kostar lika mycket som för större djur)

Man skiljer på olika ullängder på skinnen

Pälsskinn ca 20 mm,
 lämpliga att göra plagg av, därav namnet pälsskinn. Även populära som babyfilt. Nästan enbart gotlandsfår och leicester bereds som pälsskinn. Skinn av äldre djur är inte lämpliga för tillverkning av plagg. De blir för tunga.

Plädskinn 35-50 mm.
Skinn med stor lock av gotlandsfår och leicester liksom skinn av äldtre djur lämpar sig bäst till plädskinn. Rya och finull bereds ibland till pläd. Finull ger väldigt mjuka skinn både i lädret och i ullen dock inte så tåliga.

Mattskinn hela ullängden kvar.
Avgörande för att mattskinnen ska bli bra är frihet från tovor och skräp i ullen. Finull och andra finfibriga raser är inte lämpliga till mattskinn.

Gotlansfåren har de i särklass populäraste skinnen, Det är de enda som Swedish Meats betalar tillägg för. De flesta med gotlandsfår väljer dock att ta hem skinnen efter beredning och sälja själva. Berederierna köper också en del gotlandsskinn.

För övriga raser är det den enskilde fårägaren som allt hänger på. Vissa jobbar upp en marknad för sina skinn och säljer bra. Andra tycker det är för mycket jobb och tar inte tillvara skinnen.