Alternativ.nu

Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: Pepparkaks gården skrivet 22 jun-08 kl 11:43

Titel: Kan jag hjälpa henne?
Skrivet av: Pepparkaks gården skrivet 22 jun-08 kl 11:43
Hej,

Min get har separerats från killing (killingen finns inte kvar på gården) då han var 3 mån i förra veckan.
Nu ser hennes juver väldigt stramt ut, fullt men inte med hårda knutor eller varmt/svullet. Har försökt mig på att mjölka  ur men inte lyckats. Antar att mjölkning är något man måste öva på, har tänkt mjölka henne regelbundet nästa år.
Kommer mjölken att sina snart? är det något jag ska tänka på?
Tacksam för svar.
tack alla ni som alltid svarar så snabbt och ger bra information i alla lägen.

Hanna
Titel: SV: Kan jag hjälpa henne?
Skrivet av: Kimma skrivet 22 jun-08 kl 12:44
Du kan lätta på trycket lite så hon slipper ömma. Mjölka är inte svårt. Ta ett stadigt tag längst upp på spenen, och mjölka från "lillfinger till tumme" ungefär som du slår fingertopparna rastlöst mot ett bord typ. Sakta och rytmiskt samtidigt som du drar neråt lite i spenen. det är inte svårt alls. Men hon är säkert lite öm och stram nu så det kan vara lite lurigt att få tag i spenen om hon inte står still.
Titel: SV: Kan jag hjälpa henne?
Skrivet av: Gruff skrivet 22 jun-08 kl 21:04
Ett litet tips bara. Putta uppåt mot juvret istället för att dra när du trycker med fingrarna. Och för handen nedåt en bit när du lättar på trycket och släpper ner mer mjölk i spenen, så simulerar du killingens rörelse vid digivningen.

Men mjölka inte för mycket så att produktionen stimuleras. Då sinar hon inte. Eller varför inte mjölka på allvar i år redan?
Titel: SV: Kan jag hjälpa henne?
Skrivet av: Trollmor skrivet 23 jun-08 kl 12:17
Väldigt bra tips av Gruff.  Men mjölka inte från lillfingret mot tummen utan tvärtom!!  Om juvret är spänt så kan det vara svårt att få tag med något annat än tummen och pekfingret.  Muta henne med lite havre ovanpå en högiva, så ägnar hon sej åt det och känner inte för att sparka lika mycket.  Egentligen borde Du aldrig ha rört juvret om Du inte är beredd att mjölka till sensommar/höst, men nu har Du gjort det, så då är infektionsrisken redan där.  Det VORE bra om Du kunde hindra bakterier utifrån att få fäste i mjölken.  De KAN komma in genom spenkanalen, störst är risken en halvtimme efter mjölkning.  Jag har inte en enda gång lyckats att få en get att sina så här års!  Betet är för gott, och "mjölkdrivande".  Så om Du kan lära Dig att mjölka så är det nog bäst för Din vän.  Räkna med att göra det dagligen till i augusti/september.  Knepet är att inte släppa mjölken tillbaka upp genom tumgreppet, utan tvinga den igenom slutmuskeln i spenspetsen.  Den är olika stark på olika getter, och alltid mest stängd innan man fått igenom de första strålarna.

Bäst om Du har en hylla att locka upp henne på, så att Du kan stå med rak rygg.  Om det är svårt, så börja med en hand och en spene, men försök att träna båda händerna så snart som möjligt.  Om juvret är mycket spänt, kan puffandet göra ont, då får Du smeka försiktigt i stället.  Bra om Du kan tömma juvret varje gång (så att bakterierna inte får någon mat under den första halvtimmen), och det sker enklast genom att massera juvret en liten stund när Du tror att Du fått ut allt.

LYCKA TILL, och glöm inte att göra pannkakor, vetebröd, filmjölk, keso ...

Titel: SV: Kan jag hjälpa henne?
Skrivet av: Anna-Pia skrivet 23 jun-08 kl 16:23
Det är nästan inget att tilllägga, men om geten är INTE lantras (mjölkgetter) då kan det kanske funkar att sina henne -men å andra sidan har jag inte mycket erfarenhet med dvärggetter och andra raser..., jag tror bara att dom har inte lika mycket mjölk...