Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Persilja skrivet 22 jun-08 kl 07:23

Titel: KOMBUCHA!
Skrivet av: Persilja skrivet 22 jun-08 kl 07:23
Hej , jag har haft en kombucha kultur i flera år men
av någon anledning fick jag mögel i den för ett tag
sedan och fick således göra mig av med den.
Söker nu febrilt efter en frisk ny Kombuchasvamp
och är djupt tacksam om någon här kunde hjälpa mig finna en.
Mvh Persilja
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 26 jan-10 kl 10:49
Jag har också fått mögel på den ena av mina två kombucha-odlingar. Det är lite grönt mögel på den nybildade svampen överst i burken.

Finns det något sätt att rädda modersvampen på botten?
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 27 jan-10 kl 21:07
Det kan ibland i nödfall gå att tvätta ren en sula och prova igen,
men jag rekomenderar dig nog att skaffa ny och inte ta onödiga risker!
har man för lite startkultur/kombucha med när man sätter nytt dvs mindre än 10% får man högre ph och lättare mögel!
har även fått höra att blöta på sulan genom att röra burken försiktigt minskar risk för mögel.
har tyvärr inte svampar så jag kan hjälpa er nu, men vi får hålla tummarna att någon har extra!
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 27 jan-10 kl 21:13
Jag har en burk till, som än så länge är mögelfri. Kam stämma att det beror på att den nya svampen fastnade i kanten på burken, och därmed blev möglig. Jag provade med att ta bort den mögliga svampen, som var torr på ovansidan där möglet satt och spara modersvampen på bottnen. Vätskan luktar gott och syrligt. Vi får se vad som händer, jag är nybörjare på kombucha, detta är min första omgång.

Ska gå och vippa lite på den friska burken, håller tummarna för att den blir bra, även om den andra burken kanske inte funkar.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Mata skrivet 28 jan-10 kl 10:50
En fråga, någon påstod att kombucha är hallucinogent. Det har jag inte hört ngt om... Stämmer det?
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Eulalia II skrivet 28 jan-10 kl 11:31
En fråga, någon påstod att kombucha är hallucinogent. Det har jag inte hört ngt om... Stämmer det?
:D va!
Jag har druckit kopiösa mängder, och än så länge har jag inte hallucinerat...mer än vanligt, vill säga. Däremot så kan man få en rejäl energikick när man börjar dricka kombucha.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Eulalia II skrivet 28 jan-10 kl 11:37
Persilja, jag kan skicka ny om ett tag. Kasta den gamla mögliga.
Den är förmodligen hallucinogen  ;D
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Mata skrivet 29 jan-10 kl 08:19
Hahaha... Inte mer än vanligt. HMmm... ::) ;D

Okej, det låter betryggande!
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 jan-10 kl 08:25
Om man tagit bort en kombuchabebis (liten nybildad), kan det då bildas en ny i samma sats eller ska jag börja om med nytt te?

Hur "vet" svampen om det finns en bebis eller inte? Vad avgör om det börjar bildas ny svamp?
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 29 jan-10 kl 17:31
nya bebisar bildas på ytan när det inte är något på ytan!
men det behövs mat till dem för att bildas dvs. te och socker!
så jag rekomenderar dig att starta ny med nytt socker och te!
lycka till med bebis skapandet !
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 jan-10 kl 17:33
Tack Televinken_73, för all hjälp!

Är ju ny på kombuchaområdet. Har nyss fått en ca 3 l burk, och har tyg och gummiband, så det får bli en nystart i den burken.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 29 jan-10 kl 17:49
Ha gärna en burk du gör bebisar i, då de måste stå så länge för att få en
fin och tjock bebis att det ej är drickbart(kan användas som startkultur).
så kan du ha en du gör härlig dryck i  ;)
man kan dela svamparna i nödfall med, de blir inte vackra men de fungerar bra om man behöver till en extra burk !
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 29 jan-10 kl 18:06
Växer bebisen efter att man lagt den i en egen burk, eller ska man vänta tills den är av lagom storlek innan man ger den en egen burk? Hur ser man när bebisen är "mogen" är det när den är lagom stor, sjunker den, eller ser man det på något annat?
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 29 jan-10 kl 18:30
när den är mellan 0,5-1cm tjock är den nog ganska lagom.
flyter och sjunker gör de lite som de känner för  ;)
ligger de på ytan brukar det bildas mer och mer och de blir tjocka och fina.
även små svampar fungerar men då de är svagare och jäser saktare.
kan vara bra att ha lite mera startkultur till en liten svamp för att få lägre ph och då minska risken för mögel och annan tok.
så ibland får man smaka av för att se om det är klart, då det blir klart lite olika fort beroende på mängden svamp.
hoppas detta hjälper lite!
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 31 jan-10 kl 18:19
Är det någon som provat att använda ett emaljerat kärl att göra kombucha i? Jag har en stor "kaffekanna", som rymmer minst 10 l som jag skulle vilja använda till att göra kombucha i. Den är ju stor, mörk, och har naturlig ventilering i pipen. Emaljen är helt hel på insidan.

Dela gärna med er av erfarenheter och tankar.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Eulalia II skrivet 03 feb-10 kl 12:48
Är det någon som provat att använda ett emaljerat kärl att göra kombucha i? Jag har en stor "kaffekanna", som rymmer minst 10 l som jag skulle vilja använda till att göra kombucha i. Den är ju stor, mörk, och har naturlig ventilering i pipen. Emaljen är helt hel på insidan.

Dela gärna med er av erfarenheter och tankar.

Nej, det rekomenderas att man undviker metall helt och hållet.
Det har inte bara med korrosion att göra, utan nåt annat (el-energier?) som svampen inte gillar. Ska kolla och återkomma om jag hittar info.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 03 feb-10 kl 15:21
Men emalj är ju nästan som glas, det blir ingen direktkontakt med metallen, och emalj tål syra mycket bra, så länge den är hel, vilket den oftast är på insidan av ett kärl, om man inte tappat något i det. Min emalj är helt hel, och jag har för tillfället inget annat kärl som är så stort, så jag tror att jag provar. Återkommer med rapport om resultatet.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Eulalia II skrivet 04 feb-10 kl 22:24
Citat från: ieenilorac

Men emalj är ju nästan som glas, det blir ingen direktkontakt med metallen, och emalj tål syra mycket bra, så länge den är hel, vilket den oftast är på insidan av ett kärl, om man inte tappat något i det. Min emalj är helt hel, och jag har för tillfället inget annat kärl som är så stort, så jag tror att jag provar. Återkommer med rapport om resultatet.

Jo, emalj funkar fint, enligt vad jag kan läsa, iallafall så länge emaljen är hel och fin.  Själv undviker jag att blanda kombucha och metall, av diffusa orsaker...
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Televinken_73 skrivet 07 feb-10 kl 16:24
Man ska undvika,plast,metaller och andra skumma material!
Även om de är behandlade invändigt, enligt information på nätet har förgiftning hänt !
Då kombuchan absorberar metaller och en hel del gifter anses den vara bra att dricka !
Men om den görs i en behållare med gifterna kommer den absorbera dem och bli skadlig!
Det fallet jag läste om så hade de gjort drycken under lång tid i ett kärl som var behandlat med en lack eller lasyr som hade bly i sig.
Vet ej om det är den låga ph eller om det är svamp/bakterie uppbyggnaden av kombuchan som gör att den absorberar så bra!?
Men man ska inte ta onödiga risker! Så jag rekomenderar glas !
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Tapio skrivet 05 maj-10 kl 21:08
när den är mellan 0,5-1cm tjock är den nog ganska lagom.
flyter och sjunker gör de lite som de känner för  ;)
ligger de på ytan brukar det bildas mer och mer och de blir tjocka och fina.
även små svampar fungerar men då de är svagare och jäser saktare.
kan vara bra att ha lite mera startkultur till en liten svamp för att få lägre ph och då minska risken för mögel och annan tok.
så ibland får man smaka av för att se om det är klart, då det blir klart lite olika fort beroende på mängden svamp.
hoppas detta hjälper lite!

Halaj!

Ursäkta, jag kapar lite.
Vilken del är det som är morsan?
Hur ser man det?
Eller ligger den alltid underst/överst?
Min kombucha är en enda stor blobba. Jag måste dela den och slänga en del.
Då är det väl smartast att slänga morsan. Så blir ju kombuchan föryngrad.

//T
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: ieenilorac skrivet 05 maj-10 kl 22:40
Den mörkare svampen, som alltid, om du inte flyttat runt dem manuellt, ligger underst är modersvampen. Ovanför den bildas dottersvampen, som är ljusare och mer genomskinlig.

Tapio, släng inte din kombucha, den ser inte gammal ut, gör två burkar, vill du inte behålla båda kan du ge bort den ena. Det finns många som vill ha kombucha, och ännu fler som skulle vilja ha den om de visste att den fanns.
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Tapio skrivet 06 maj-10 kl 07:15
Halaj!

Tack för svar.
 Men jag vet inte ens om den lever längre. Den låg i träda nästan hela vintern och dessutom nära nollgradigt, bitvis. Jag har satt en ny sats och skall nog se om det blev något idag.
För den som vill ha –kanske död – svamp är det bara att hämta gratis, i Gbg.

//T
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Mata skrivet 25 okt-10 kl 22:37
Rolig artikel:

http://wellandgoodnyc.com/2009/12/04/a-fringe-fermented-tea-takes-over-nyc%E2%80%94and-has-its-fanatics/ (http://wellandgoodnyc.com/2009/12/04/a-fringe-fermented-tea-takes-over-nyc%E2%80%94and-has-its-fanatics/)

Citera
Kombucha Brooklyn’s biggest problem is supply. “We can’t make enough of the stuff,” says Eric Childs, owner of the year-old business that supplies Brooklyn’s haute barnyard food purveyors: Marlow & Sons, Urban Rustic, Brouwerij Lane, and the wholesome Park Slope Food Coop. For the uninitiated, kombucha, or ‘buch, is a fermented health elixir that hails from Russia or Japan, depending on whom you ask. Despite its very acquired taste—a yeasty, hoppy version of ginger ale with mysterious organisms floating in it—it’s wildly popular with New Yorkers right now.


(Följ länken till artikeln)
Titel: SV: KOMBUCHA!
Skrivet av: Mata skrivet 25 okt-10 kl 22:42
Och denna om hur det är bra för huden (ja, på ytan):

http://wellandgoodnyc.com/2010/09/07/kombucha-migrates-from-beverage-to-beauty-aisle/ (http://wellandgoodnyc.com/2010/09/07/kombucha-migrates-from-beverage-to-beauty-aisle/)