Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Nettus skrivet 18 jun-08 kl 17:04
-
Hur mycket citronsyra motsvarar 30 g vinsyra? Är det bara att byta rakt över? Och hur hållbar är egentligen safter utan bensoat, t ex fläderblomssaft? Ska man göra mycket är det väl bäst att frysa in det... Funkar det att frysa in i glasflaska? Hur mycket kan man fylla dem i så fall?
-
Vet inte var jag läste det (här?), men ngn föreslog att frysa in saften i burkar och sen ta ut så mycket man behöver till en karaff med saft. Det är inte hårt alls, p g a sockret. Nu gör jag det så. Praktiskt. Har inget recept med konserveringsmedel och undviker sånt.
-
När jag gör fläderbloms-saft tar jag först halva vattenmängden i receptet.
Detta ger en saft som håller sig utan att mögla i kylskåp.
Sedan slår jag på en fjärdedel av ursprungliga vattenmängden, detta ger eftersaft som bör drickas inom några veckor.
Sedan slår jag på ytterligare en fjärdedel vatten, detta ger färdigutspädd saft som bör drickas inom några dar.
-
Vet inte hur det funkar med flädersaft men när det gäller tex jordgubbssaft och vinbärssaft som hälls kokhet på flaskorna så använder jag ALDRIG konserveringsmedel. Om flaskan är riktigt ren och fylls ända upp till toppen ( skruva på korken med en gång ) så bildas ett vaccum i flaskan och därmed finns inget syre för mögel eller bakterier. ;D Jag har haft rödvinbärssaft liggande i jordkällaren i flera år, något som dock inte rekommenderas, utan att bli dålig. Normalt räknar jag med 6 månaders garanterad hållbarhet för jordgubbssaft och 12 månader för övriga. Nema problema. Natriumbensoat behövs absolut inte. Blä för konserveringsmedel. >:(
-
Håller med dig Skånetösen, men just fläderblomssaft (som inte kokas som annan saft) är ökänd för sin mögelbenägenhet.