Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: Nettus skrivet 17 jun-08 kl 15:38
-
Livsmedelverket avråder från att använda kärl av aluminium till sura livsmedel, men hur är det med zink? Det är ju ändå nåt som vi själva behöver.
-
Vad är det för fel på rostfritt, glas eller plast?
Skall du använda zinkade kärl bör du ta reda på toxicitetsgränsen (även zink bör som det mesta vara toxiskt i för höga doser)samt försäkra dig om att att zinken i förzinkningen är kontrollerad avseende kadmium eftersom kadmium ofta finns i zinkmalm.
http://www.livsmedelssverige.org/odling/odling_kadmium.htm
http://www.occmed.uu.se/metal/cd1.html
-
Jag skulle ha det till t ex fläderblomssaft. Vattnet ska ju slås kokande över blommorna, så plast och glas är uteslutet. Och rostfritt är tyvärr ganska dyrt. Men jag lägger nog ner det där med zink...
-
Glas tål en hel del. Det beror på. Har köpt en ganska stor konserveringsburk (3l) av glas. Annars skulle jag använda min stora rostfria bunke (6l) och hälla om efter ett tag. Om du minskar på vattenmängden behöver du ett mindre kärl och får mer koncentrerad saft.
-
Om du minskar på vattenmängden behöver du ett mindre kärl och får mer koncentrerad saft.
Jo, det fick jag göra med rabarbersaften som blev klar igår. Jag fick helt enkelt inte plats med så mycket vatten som det stod i receptet. Men det kan ju knappast vara någon nackdel i alla fall...
-
De flesta glaskärl spricker inte om man lägger lite bestick i botten på kärlet, då leder värmen bättre och det blir mindre spänningar i kärlet. 2 gafflar ska väl räcka i en tvåliters kärl.
-
Livsmedelsplast tål utan problem kokande vatten, glasburkar värmer man i ugnen i förväg så blir det inga spänningar i glaset.
Rostfria bunkar brukar man hitta på billigt på loppisar emellanåt.
Själv har jag ett 20-tal i storlek mellan 0.5-18 liter, men jag är fortfarande på jakt efter fler. ;D ;D ;D
-
Skulle absolut avråda från att hälla vatten+citronsyra i ett förzinkat kärl. Syran kommer att lösa ut zink i större eller mindre grad. Många förzinkade kärl är också kromaterade och krom vill man inte heller få i sig i okontrollerade doser.
Skarvarna kan också vara lödda med blyhaltigt lod, speciellt om det är gamla kärl.
Livsmedelsplast, HD-polyeten (typ vinhink eller vit "engångs" plasthink från konditori/bageri) eller rostfritt stål, alt. förvärm glasbunkar i hett vatten.
-
Tack för alla svar! Nu har jag blivit mycket klokare på saker å ting!
-
Använder alltid min 10 l rostfria gryta till allehanda saft