Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Nettus skrivet 17 jun-08 kl 12:35
-
Nu har jag gjort min första (lyckade...) surkål. Men vad är fördelen med mjölksyrade grönsaker? En bra konserveringsmetod? Nyttigheten? Eller "bara" smaken? Och hur utvecklas smaken om man låter den stå och "mogna" längre?
-
Här är mina argument för surkål:
http://emeliem.wordpress.com/2008/01/15/179/
-
Jo, det var övertygande argument! Men hur utvecklas smaken om man låter kålen stå? Min kål stod sju veckor i kylskåpet.
-
I kylskåp tror jag inte det händer så mycket, men vem har plats för en stor omgång surkål i kylskåpet hela vintern? Om den står lite för varmt fortsätter den att jobba och blir surare. Om den står kallt (hade den i källarschaktet utanför fönstret) håller den sig bra. Man kan också värmekonservera surkål som de gör i fabriken om man vill att den ska hålla längre. Då förändras i o f sig också smaken, den smakar inte längre så friskt och gott, men det är fortfarande helt okej om man i alla fall ska använda den kokt. Som köpt surkål alltså.