Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: sagoskog skrivet 15 jun-08 kl 21:15
-
Hej,
jag har hittat två äldre gjutjärnspannor som inte ser något vidare ut för världen.
Dock vill jag börja laga mat i dem så jag skulle behöva tips på hur man tar hand om dem på ett sådant sätt att maten inte bränns vid i botten?
Det jag gjort nu är att först koka vatten i dem i några omgångar samtidigt som jag skrapat bort rost och annan smuts. Sedan har jag smort in dem med olja, hettat upp dem och smort in dem igen. Maten bränner dock vid och pannorna doftar något av en blandning av rost och bränd kol.
Är väldigt tacksam för hjälp och tips.
/Jennie
-
Kanske skulle du kunna ta pannorna till en bilverkstad eller liknande som kan glasblästra dom.
Sen är dom nästan som nya, så du får "steka in" dom med matfett.
-
använd inte vegetabiliskt fett, det bräänner fast, fetta in med riktigt smör istället. Ett jättebra tips för att vårda gjutjärnspannor är att seteka plättar/pannkakor (vilket ni nu kallar dem här) i dem, då blir de blanka och fina.
När de ska diskas, så använd aldrig diskmedel! varmt vatten funkar bra....och om det har fastnat ordentligt så koka ur dem (det brukar jag även göra om jag lagat fisk i dem, för då släpper smaken). torka sedan ur med en bit hushållspapper.
-
jag lämnade in 2 gjutjärnsgrytor till blästring...det kostar bara 50- per del där jag brukar blästra.
grytorna blir jättefina. Jag brukar använda mig av rapsolja för infettning och inbränning. ister fungerar också. matfett har jag aldrig provat.
då jag diskar använder jag ibland diskmedel...men fettar alltid in de efteråt. torkar mina pannor och grytor gör jag på eftervärme.
men om du nu blästar dom fetta in dom direkt för det sätter sig snabbt rost annars.