Alternativ.nu

Hantverk => Metall => Ämnet startat av: sagoskog skrivet 15 jun-08 kl 21:12

Titel: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: sagoskog skrivet 15 jun-08 kl 21:12
Hej,
jag har hittat två äldre gjutjärnspannor som inte ser något vidare ut för världen.
Dock vill jag börja laga mat i dem så jag skulle behöva tips på hur man tar hand om dem på ett sådant sätt att maten inte bränns vid i botten?
Det jag gjort nu är att först koka vatten i dem i några omgångar samtidigt som jag skrapat bort rost och annan smuts. Sedan har jag smort in dem med olja, hettat upp dem och smort in dem igen. Maten bränner dock vid och pannorna doftar något av en blandning av rost och bränd kol.

Är väldigt tacksam för hjälp och tips.

/Jennie
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Kimma skrivet 15 jun-08 kl 21:27
Det är inte så att de är målade med nån svärta eller nåt inuti för att se snygga ut?

Annars har du gjort helt rätt. Använd ALDRIG nån form av fettlösare i gjutjärnsgrytorna. Diskmedel etc utan "koka dem rena" med vatten. Olja in dem med olivolja och låt de torka. Olja om och om igen, du behöver inte hetta upp dem med oljan i.

Blir vattnet missfärgat när du kokar upp det i grytorna? Prova annars att tvätta ur en tuss med svinto och skura den ordentligt med det ett par ggr.
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Abhay skrivet 21 sep-08 kl 02:55

Nedan är klippt från Skepphult

Vanliga symtom på bristfälligt underhåll
– och åtgärder.
Kärlet har blivit grått.
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort.
Åtgärd: Smörj in kärlet (fl ödigt) med matolja. Sätt in kärlet i ugnen på 175-200 grader i 15 – 30 minuter eller
tills oljan torkat in. När kärlet svalnat - torka ur överfl ödig olja med hushållspapper.
OBS! För produkter med trähandtag ställs kärlet i stället på spisplattan. Sätt plattan på medelvärme och låt kärlet
stå i 10-15 minuter. Stäng av spisen och låt sedan kärlet vara kvar på spisplattan tills det är helt kallt. Överhetta
inte kärlet. Tänk på att ha god ventilation – denna procedur kan ge upphov till kraftig lukt.
Om utsidan oljas, ställ kärlet på t.ex. en plåt, annars kan olja rinna ner på spisplattan eller i ugnen.

Kärlet har blivit rostigt
Orsak: Fettet från produkten har tvättats bort och/eller har mat förvarats en längre tid i kärlet. Ett vanligt fel
som orsakar rostbildning är att kärlet ställs undan med locket påsatt innan det hunnit bli riktigt torrt efter
avsköljning.
Åtgärd: Eventuella rostfl äckar tas bort med stålull (om svårt angripen med stålborste). Utför därefter samma
åtgärd som ovan.
En kompletterande metod som i första hand tycks användas av matlagningsproff s, och som också fungerar är;
Om pannan är för torr så att maten fastnar.
Åtgärd: Häll i rejält med salt och ställ pannan på en varm platta. Bränn ur pannan med saltet. Låt svalna och häll
bort saltet.

Har testat åtgärderna med blandade resultat, istället för matolja för inbränningen använder jag ister.
Saltbränningen funkar fint, släng inte varma saltet i soppåsen bara  ;)
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Non Profane skrivet 10 okt-08 kl 21:13
Vatten och salt fungerar också bra.
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: TorparMicke skrivet 11 nov-08 kl 19:42
har en gammal gjutjärnspanna som jag mot bättre vetande misshandlat med diskmedel och liknande kemikalier >:(. Den hällde jag olja i och lät oljan koka bort. Det blev inte helt bra men efter ett 2-timmars pannkaks-stek med mycket smör till varje lagg så är den numer jättebra att steka i. ;D
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: torbjorn skrivet 11 nov-08 kl 21:50
När jag har råkat på riktigt hemska gamla gjutjärnsstekpannor - rost, tjocka kolavlagringar osv, så som en panna ser ut när man hittar den bland bråte under huset där den säkert har legat i 50 år - så har jag med framgång sandblästrat dem. Men för att sandblästring ska ha en chans att fungera får det bara finnas hårda avlagringar kvar, så allt fett måste bort först (t ex genom att man kokar ur pannan med maskindiskmedel och sen låter den gå med i diskmaskin några gånger). Och så får man förstås göra sig besväret att steka in den på nytt efteråt.

Emaljerade ytor ska man så klart inte blästra.
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Appeltorp 12 skrivet 11 nov-08 kl 22:17
Precis som TorparMicke skriver, så är smör helt suveränt till att återuppliva gjutjärnspannor med. Jag tycker att det funkar avsevärt bättre än olja själv.
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Vitis skrivet 15 nov-08 kl 00:00
Håller med, bästa sättet att få ordning på en gjutjärnspanna är att steka pannkakor i massa smör tills den är fin igen.

Enligt Fred är ekorrfett det bästa man kan ha till grytor och pannor av gjutjärn ... men vi är nog tyvärr få som kan prova det.

Hur som helst, olja är skit, det blir som en gummihinna på ytan. Smör är mycket bättre och ister eller flott är antagligen bäst.
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: Trailrunner skrivet 19 jan-15 kl 23:13
Hej

Jag skakar liv i den här tråden igen eftersom jag fick tag i en gammal gjutjärnspanna som var riktigt igengrodd med gammal sot, fett och rost. Fick gå lös med stämjärn först, och gick sedan vidare med stålborste och en roterande sliptrissa på borrbaskin. Se bifogad bild hur den såg ut då. Rätt eller fel, det var bara så jag fick bort alla avlagringar. Därefter svinto och diskining med diskborste och en inbränning i ugn; två timmar, 150 grader med olivolja.

Min fråga gäller svärtan. Nu blev ju pannan ljusgrå där metallen är ren, men jag fick ju inte bort allt så den är ju flammig och inte speciellt vacker. Kommer svärtan tillbaks efter användning?
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: JFOT skrivet 15 apr-15 kl 10:03
Ja den blir svartare med tiden. Testade du med ättika innan du började hacka i pannan?
Titel: SV: Rusta upp gammal gjutjärnspanna?
Skrivet av: torpjens skrivet 15 apr-15 kl 11:15
Här är en gammal tråd med tips och länkar till hur man fixar och underhåller en gjutjärnspanna; http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151542.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=151542.0)