Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: skogsråetiskogen skrivet 14 jun-08 kl 19:18
-
Finns det några ovanliga marinadrecept därute? Man gör alltid samma, känns det som.
Olja, vinäger el vin, soya och så grillkrydda etc.
Men mera? Coca cola, öl, ovanliga kryddor - jag vill testa era marinadrecept!
Gärna mörande marinader...
-
Det marineras alldeles för mycket. I vårt hushåll har vi nästan helt slutat marinera eftersom vårt kött är så mört och smakar så mycket ändå.
På den tiden jag köpte kött för att grilla brukade jag göra en marinad till lamm på lika delar soja, citronsaft och olja, mycket pressad vitlök och en hel del svartpeppar. Marinera 8-16 timmar.
En gång blev en bit fläskkarre över och blev liggade i sin marinad, tror att det var nån färdigköpt, kan ha hetat Kaj P eller nåt sånt. När den sedan grillades efter att ha legat i blöt i två dygn hade den samma konsistens som fläsk kan ha på kinakrog, mycket mör och med en helt annan textur.
När jag grillar nu har jag på salt och peppar och sen grillar jag. Gott, inget onödigt slabb och mindre krav på framförhållning.
-
Citron är väldigt bra för marinader då det mörar köttet ordentligt, vitlök är också ett måste. Viltkött blir väldigt gott om man lägger till blåbärssaft.
Jag fick tipset att marinera köttet ordentlgit och sedan frysa ner det, det skulle då "spränga" sönder köttcellerna med större mörhet till följd när man tinar upp det igen. Har inte provat det ännu men det låter rätt sunt i mina öron!