Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Nettus skrivet 12 jun-08 kl 12:36
-
Finns det nån här med erfarenhet av att torka fläderblommor och att använda dem?
-
Inte jag - än. Men väl andra: Uppå ett gammalt gods, ett arv av gamla fäder, en skinntorr grevlig änka satt,
var skral, drack ständigt te på fläder och hade ben som spådde väder.
(Anna Maria Lenngren: Porträtterna, 1790-tal)
Fast jag ska börja med det här projektet i år. Får se hur torkade blommor går att använda.
-
Hur funkar det att göra saft på torkad fläder, tror du?
-
Vet inte. Men jag kanske ska prova på i vinter.
-
Tørrede blomster fra fläder (eller hyld, som vi siger på dansk) giver en god te, som i Danmark tradionelt er anvendt ved forkølelse. Den virker lettere sveddrivende.
-
Ska man göra saft kanske det är bättre att frysa in flädern... Det tar ju i alla fall inte stor plats i frysen.
-
Hej,
Är det ingen mer än jag som använt de svarta bären till saft??? Jag har i alla fall provat detta, till full belåtenhet.
Det talas bara om fläderblommor..... Men bären är vitaminrika och fina... Som svarta vinbär men olika smak förståss...
Har du missat plocka någon blomma så kommer det bär där....
-
Hej,
Är det ingen mer än jag som använt de svarta bären till saft??? Jag har i alla fall provat detta, till full belåtenhet.
Det talas bara om fläderblommor..... Men bären är vitaminrika och fina... Som svarta vinbär men olika smak förståss...
Har du missat plocka någon blomma så kommer det bär där....
Jag vill minnas att jag någon gång gjort vin på fläderbär.
Blev väldigt gott!
-
Jodå, förra året testade jag fläderbärssaft - kanongott! Så det blir det i år igen. Och falsk kapris ska jag testa.
-
...vad är falsk kapris? ???
-
Det blir bättre resultata om man gör Falsk Kapris av Krassefrön.
;D ;D
-
Hej,
Är det ingen mer än jag som använt de svarta bären till saft??? Jag har i alla fall provat detta, till full belåtenhet.
Det talas bara om fläderblommor..... Men bären är vitaminrika och fina... Som svarta vinbär men olika smak förståss...
Har du missat plocka någon blomma så kommer det bär där....
Jodå, här är en till. Min far och mor kommer från Danmark resp Tyskland och där är det vanligare att man använder sig av bären istället för blomman och jag är således uppväxt på blädebärssaft eller hyldebär som vi kallar det hemma.
Bären är mycker rika på c-vitaminer och antioxidanter och har även en lugnande antiinflammatorisk effekt. Mot maginfluensa är fläderbärskräm bättre än vilka piller som helst. Man ska bara lyckas få ner de första skedarna ;)
Bladen är också mycket användbara som "plåster" särskilt på infekterade sår, där man lägger den släta ovansidan av bladet direkt mot sårytan efter man sköljt det noga under vatten. Låt sitta 1 dygn innan du byter. Bladplåster från fläder hjälper även till så att ärrbildningen blir minimal.
-
Förra året gjorde jag saft, sylt, vin (första satsen röd, andra - med samma bär - rosé). Jättebra resultat, förutom att jag personligen inte gillade konsistensen på sylten (men det gjorde andra).