Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Lexie skrivet 10 jun-08 kl 16:42
-
Hej..
Jag älskar att laga mat, gärna helt från grunden men känner för tillfället att jag har fått akut idétorka och allt för ofta blir det något halvfabrikat :-\
Har du något favorit recept du skulle vilja dela med dig av??
Gärna en lite sommrigare variant ;)
-
Känner i o f sig också lite idétorka, men något som brukar fungera på sommaren är 1. Titta i en italiensk kokbok 2. Kolla vilken grönsak som det är säsong på och sen leta efter recept med den i.
-
Samma bekymmer... jag har ett jättebra tips som jag nyttjat några gånger.. Använd chatten att gnälla på så får du hjälp! ;D
-
Ljummen potatissallad
Koka färskpotatisen, låt den svalna av lite. Blanda en dressing med äppelsidervinäger, olja, peppar
och rör ned och lägg på locket så den får stå ljummen och dra in dressingen ett tag. Klipp ner lite
gräslök, servera med tomatsallad och något "protein", (eller om du vill kan du röra ned bönor samtidigt
som dressigen.)
-
Quinoasallad som jag fick beröm för härom veckan:
Kokt quinoa
Kokade svarta bönor
finskuren skjälkseleri
zuccini i bitar
sockerärtor i bitar
häll över en vinegrett med vitlök och färsk persilja
salt och peppar
-
Vår allra mest sommriga mat som är ett måste på midsommarbordet är ett bröd som mer liknar en hel måltid.
Bakas i långpanna, ta två förpackningar Chiabatta mix eller gör en liknande deg som jobbas ordentligt med degkrokarna, jäs den i en stor bunke först med olivolja ringlad över sig.
Under tiden den jäser tillverka extrakanter av aluminiumfolie till långpannan för detta bröd blir ca 1 dm högt. Pensla botten och kanterna med olivolja, stjälp i degen som man drar och plattar ut så att den täcker.
Tryck i fullt med färsk basilika, soltorkade tomater i olja, fetaost, svarta oliver och rökt skinka. Ringla över lite mer olja, jag brukar ta den som följer med tomaterna. Det ska stå olja lite här och var, jäs ca 30 min till och sedan grädda, jag brukar ta den temp som står på förpackningen. När det kallnat skär i kuber.
Sedan har man ett bröd/måltid som lämnar fina "fetrosor" på bordet men är så gott att man dör och blir bara bättre till nästa dag.
-
Världens enklaste soppa på få ingredienser men som blir kanon god
en burk/kartong krossade tomater med chilikrydda
hälften så mycket kokosmjölk
en buljongtärning av ngn bra sort
Koka och ät. Varför inte tillsammans med brödet som tipsades om tidigare i tråden
Hepp!
-
ta två förpackningar Chiabatta mix
Det kallar då inte jag att göra mat från grunden, kan det bli mer halvfabrikat! :-\
Plupp! Din quinoasallad lät smaskig, den skall serveras här hemma i morgon!
-
Det kallar då inte jag att göra mat från grunden, kan det bli mer halvfabrikat! :-\
Det var väl därför jag tillade att det går precis lika bra (eller bättre) att göra en egen chiabatta deg ;)
-
mums ska prova soppan :D