Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: morellen skrivet 10 jun-08 kl 10:46
-
Vi har funderat på att bli med gris av o till. Skulle vara trevligt att få lite hjälp att böka upp slänten jag vill odla i men som vimlar av stenskärv o rötter... Har läst på trådarna här men har några dumma frågor kvar
Om man inte slaktar djuren hemma utan skickar till slakt, får man nått för en Linderödare? eller ger det mer att hålla vanliga produktionskorsningar? Funkar alla grisar som utegrisar?
-
Om du inte vill slakta själv, eller har nån `gubbe´på bygden som gör det, så bör du ju först och främst ta reda på om det finns nåt slakteri i närheten dit du sen kan köra dina grisar.
Är det då ett stort slakteri så lär du inte få nåt extra för en linderödare, utan dom går efter sina vanliga kvalitetstabeller. Ett mindre, lokalt, slakteri kanske skulle kunna tänka sig att betala lite extra. Och det är nästan ett måste, eftersom linderödarna växer långsammare och därmed förbrukar mer foder.
Så ekonomiskt sett så är det ju bättre att välja en gris av vanlig korsning, t.ex piggham. Som utegrisar funkar det ungefär lika, en gris är en gris så att säga :)
Men om du bara ska ett par stycken så är det väl knappt lönt att sälja dom, utan då är det väl bättre att lämna dom till ett slakteri och sen ta hem köttet färdigstyckat, eller bara delat om du nu styckar själv.. Det brukar gå till runt 10 kr kg att få det slaktat och styckat.
Har du gjort på det sättet så kan du ju även sälja köttet med gott samvete eftersom det då är besiktigat, något det ju inte blir om nån gubbe på bygden slaktar, och då brukar åtminstone jag dra mig för att sälja det, känns alltid skönt att ha ryggen fri, även om jag tror att köttet är ok.
-
jag har kollat att det finns ett ställe som kan ta emot dem, men jag glömde kolla priser vid det laget... Jag tvivlar på att vi kan göra slut på två grisar på egen hand men det är klart, om man får det besiktigat kan man ju sälja... så långt tänkte jag inte...
-
En väninna till mig, född på 50-talet, som växte upp hos sin ungerskfödda mormor i Tyskland, var med om att hennes mormor köpte en griskulting varje halvår, hade den längst bak i trädgården och födde upp den på matrester mm. Sen blev den slaktad och nästa kulting flyttade in i stian.
-
vad behöver man tänka på mer innan grisarna blir verklighet?
SE-nummer vet jag men mer?
Behöver de vaccineras mot rödsjuka eller annat?
vad bör man ha hemma?
Hur sjutton fraktar man grisar enklast?
-
Jag rekommenderar Linderödare.. underbara tåliga grisar..
Slaktar du på slakteri och tar på återtag så kommer du inte ha några problem att sälja köttet :)
Vi vaccinerar inte mot rödsjuka.. men det måste du bestämma själv..
Du ska inte ha en gris ensam utan skaffa två.. de mår inte bra av att vara själva..
Du behöver halm till dom på vintern naturligtvis.. och om du vill föda upp dem på annat än köpefoder är det bra om du har en kokare så du kan koka potatis, ärtor, grönsaker och frukt tex.
Ja de måste ha spannmål också naturligtvis.. vi använder kornkross.. som tillskott ger vi Selen/E-vitamin..
Ensilage får dom också..
Fraktar dom gör du lättast i en hästtransport..
-
Det här var en bra tråd, för en som går i kanskeskaffagrisnågongång-tankar :). Ni på Oskarsgården kommer alltid med bra tips, passar på att tacka så mkt!
-
Vad menar du med "kokare"?
/Chili
-
tack för alla svar!
Nästa fråga, hur gamla grisar skall man skaffa?
-
Kokarna som vi har är gamla vattenkokare.. vedeldade..
Köpte dom på annons.. bara sätt ut en i lokaltidningen.. ni anar inte hur mycket användbara saker det står ute på gårdarna.. :D
Vi har en i rostfritt och en med koppargryta.. den med koppar kan man inte ha maten stå kvar i så länge så den använder vi bara om vi måste..
Till dessa kokare har vi en 150l mjölktank att ösa över i när det är färdigkokt så man kan bränna på en laddning till medans den andra svalnar..
Då har vi alltid ljummen mat att servera på vintern för mjölktanken är ju som en termos och håller även värme kvar.. det uppskattas i kylan.. :)
Den har ju tempmätare på utsidan oxå..
Smågrisarna kan köpas alltifrån 6v.. oftast är de uppemot 12v när man får köpa dom..
Beror på hur snabba de är på att börja äta riktig mat och växa till sig..
-
En till två grisar är inte särskillt mycket för ett hushåll på årsbasis. Det bruka löna sig att slakta hemma och behålla köttet själv i denna skala.
Vi är två i hushållet och använder en och en halv gris per år.
Jag ska föresten hämta en halv gris idag( vi dräpte i går kväll), jag delar den med en bekant, som är ensam i sitt hushåll och använder en halv gris per år.
Det blir en ny torkad skinka, klar någon gång i februari.
Jag köper grisen levande av bonden, och sedan "hemslaktar" jag den. Den som hjälper mej får 350:- för slakt och styckning, han håller med köttsåg och allt som behövs, utom skållvattnet.
Priset blir i slutändan ca 20:-/kg.