Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Dollar skrivet 08 jun-08 kl 18:24
-
Nu har jag väntat och väntat..... Och äntligen är caprin klar att smakas.... Då den hade möglat färdigt var den fast och fin. Nu när den har lagrats ett par 3 veckor så har den blivit alldeles krämig innuti...
Har jag syrat den för dåligt? Törs man äta den eller ska den slängas? Den smakar inte dåligt.
-
Det kan vara mycket som gör att osten har blivit krämig...du kan ha syrat lite för mycket, du kan ha brutit lite för stort, rört lite för litet, vänt lite mindre än du skulle haft gjort men om osten är god så njut av den. .....för anteckningar och dra slutsatser till nästa ystning. En mjuk och krämig ost kan du inte lagra så länge som en fastare ost men det betyder inte att det behöver vara något fel på den.
Själv gör jag en Caprin som är mjukare än vad den traditienellt är och det tycker jag blir godare...
-
Vilken lycka! jag blir alldeles avundsjuk! En färdig vit caprin!!!
-
Mmm nu blev jag sugen....
Har ngn ett tips/recept/anteckningar på hur man får denna guldklimp?
/lena
-
Törs man äta den eller ska den slängas? Den smakar inte dåligt.
Ja, den ska nog slängas, den är så dåligt att du inte ens kan lägga den på komposten. Jag kan hämta alltihopa och ta hand om den åt dig.... Visst är jag snäll.
-
Men.....men....vad ÄR det med folk?! Det är ju den krämiga som är godast :)
-
Å vilken tur.... man kan äta med gott samvete och ja faktiskt så är den ju god när den är krämig. Påminner om brie ost. Men det var ju kanske inte riktigt så jag hade tänkt ;)
Jag skulle tippa på att jag har rört den lite för lite kanske....syrat med frystkultur och skulle kanske syrat den längre då för det visste jag inte innan att den frysta behöver lite mer tid.
Har gjort med min egen kultur med, men den får jag vänta på ett tag till. Den har precis möglat färdigt men nu ska den lagras en stund då....
-
När du använder DVS kulturer så ska du förlänga förmognadstiden med minst 20 minuter. Det är svårt att få till rätt mängd kultur också för dom där påsarna innehåller så liten mängd pulver så ska man ysta i liten gryta så får man nog ett jämnare resultat om du sätter en förkultur på fil dan innan.
-
Ja jag håller med dig Ninna b att det är mkt svårt att dosera i en liten 10 liters kastrull. Så därför ska det bli intressant att få se hur den osten som jag använde min egen kultur på blev. Men jag får ju som sagt ge mig till tåls ett tag till....
-
Med facit i hand blev den vita caprin på egen kultur bra tyvärr så hade jag ju naturligtvis glömt att salta så den blev ju inte så god utan salt. :-[
-
Vissa saltar mer eller mindre. Andra inte alls. Så det är inte "fel" att låta bli. Du kan alltid säga att du låtit bli med flit ;)
-
fast den blir ju inte lika god enligt min mening
-
Ja....nä....smaken är ju olika. Menade bara att det inte var "fel" och att andra kanske uppskattar den ändå. Själv saltar jag nog lite mer än många.
-
nä jag förstod att det var så du menade... :)