Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Jordefamn skrivet 06 jun-08 kl 16:00

Titel: Marmelad med äppeljos istället för socker
Skrivet av: Jordefamn skrivet 06 jun-08 kl 16:00
I dagarna så var jag i Danmark med klassen från Holma och vi serverades på ett ställe vi var på mycket god marmelad.
Den hade inget tillsatt socker utan endast äppeljos, en marmelad var t.ex. ca 55% äppeljos och resten björnbär.
Är det någon som har testat detta hemma?
Är det bara att koka sylten som vanligt, men med äppeljos istället för vatten, och kanske längre?
Skulle vara härligt, särskilt ur självförsörjningssynpunkt att kunna slippa sockret och använda de mycker mer tillgängliga äpplena som ersättning.
Marmeladen var supergod!
Titel: SV: Marmelad med äppeljos istället för socker
Skrivet av: Vitis skrivet 06 jun-08 kl 20:57
Äppeljos eller äppeljoskoncentrat? Antagligen koncentrat för att komma upp i sockerhalt.

Låter gott, man kan också göra (lyx)marmelade med honung istf. socker.
Titel: SV: Marmelad med äppeljos istället för socker
Skrivet av: Jordefamn skrivet 06 jun-08 kl 21:35
Ja, de flesta butiksålda marmelader är nog gjorda med äppeljoskoncentrat.
Men det borde väl bara vara att koka bort mer av vattnet i josen när en gör marmeladen?
Titel: SV: Marmelad med äppeljos istället för socker
Skrivet av: koko skrivet 07 jun-08 kl 16:11
Ja visst det tror jag funkar bra. Kommer prova att "söta" med jos i stället vid nästa marmeladkok. Bra tips.
Jag gjorde rabarbersaft i går natt  med hälften honung, hälften socker. Anledningen till att jag bara tog halvdelen honung var priset... Smaken är ju oxå god!
Har även testat baka mjuka kakor sötade mej jos. Det funkar, men det smakar inte som vanlig sockerkaka så klart, men hundra gånger nyttigare ungefär.
Berätta gärna om ni provar den där marmeladen! man borde ju ha någon som konserverar lite i stället för sockret, som citronsyra eller nåt.