Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Diesel skrivet 03 jun-08 kl 22:05
-
Jag vill ha tips på goda och billiga guckor att ha på smörgåsen. Försökte mig på att vara huslig o hitta på något eget. Men det misslyckades ganska kraftigt. Vad brukar ni göra för geggor? Eller vad har ni på annars?
Vore fint med något bra brödrecept också, som man inte kan misslyckas med.. :-[
-
Ska det vara vegetarisk eller vegan gucka?
-
Egen färskost
Hummus
Baba Ganoush
Mosade avocados med citronsaft, salt, peppar
Sedan hittade jag en liten bra veganbok på loppis häromveckan (är själv lakto-ovo-veg). Där fanns en del recept som jag dock ej har provat själv:
Mandelsmör
Sesamsmör
Nötsmör (hassel-, cashew- mandel etc)
Sesamost
Örtpasta
Säg till om du vill ha recept!
-
Gröna ärtor som är sönderkokta ;D Supergott.
-
Är ganska säker på att det finns en tråd om det här nånstans. Förresten - Kartoffelkäs (citerar mig själv i spätzletråden - sökfunktionen hittade det inte): "Jag har hittat ett nytt vegetariskt recept från Alperna: Kartoffelkäs. Ännu billigare smörgåspålägg än Hummus, Zaziki och kompani. Ta resterna av pressad potatis, blanda med finhackad lök och lika delar creme fraiche och vispgrädde. Smaksätt med salt och peppar. Det är faktiskt gott!"
-
StorlyckansAnna: Till ! :D
Recept på Baba Ganoush och örtpasta vore fint (har nötallergiker i familjen).
-
Hmm, brukar nog bara köra på med Baba Ganoush, annars finns det massor av recept.
Ta några auberginer - det blir inte så mycket efter att man ugnsbakat dem, jag brukar ta 2 stycken. Dela på mitten längs med, lägg på plåt och in i ugnen, sådär 175 grader. Vänd halvorna 1 gång under tiden. När de är "mosiga" och riktigt mjuka när man sticker med gaffel är de klara.
Låt svalna, gröp ur allt "kött" ur skalet. Släng skalet och lägg moset i en skål. Lägg i en vitlöksklyfta, mixa med mixerstav eller i matberedare. Töm i olivolja, ett par matskedar. Salta, peppra, kanske lite paprika eller chilipeppar. Mixa lite till. Tills'ätt lite mer olja om du tycker det är för tjockt.
Man kan även ha i tahini istället för olja, men jag vet inte hur sesam funkar för nötallergiker? Det blir även gott med persilja i moset!
Örtpasta
2 dl helt bovete
1 1/4 l vatten
1 msk kanel
2 tsk mejram
1 tsk timjan eller oregano
3 lagerblad
6 kryddpepparkorn
1 tsk havssalt eller örtsalt
Blötlägg bovete i vattnet över natten. Koka sedan sakta i 30-40 minuter. Rör ihop med kryddorna och saltet. Låt smeten svalna och mal på köttkvarn (boken är från 80-talet - tror nog att mixer funkar lika bra!). Häll upp i vattensköljda burkar och förvara i kylen. Blir ca 8 hg, går bra att frysa in.
"Naturnära mat utan mjölk, smör och ost" - Ingrid Stén (1980)
-
Vegfabs gamla recept på Paprika-Mandel pastej:
2 röda paprikor
50g malna mandlar
1 tsk salt
1 bunt persilja
4 vitlöksklyftor
100g margarin
1/2 tsk svartpeppar
Koka paprikorna och vitlöksklyftorna hela och oskalade i ungefär 20 minuter. Låt dem svalna.
Skala vitlöken och rensa paprikorna. Mixa med de andra ingredienserna och sätt i kylen.
--
-
köp en påse med fågelfrön, solrosfrön och grodda eller spira dem. billigt och gott.
-
Prova Anna Skippers brödrecept. Vi har gjort med massor av variationer russin, krossade linfrö, valnötter, torkad frukt mm. Dinkelmjölet gör brödet otroligt saftigt. Som pålägg kör vi nu en enkel röra - värm 1 l kefir fingervarmt och låt rinna av i ett kaffefilter. Massan smaksätter vi med vanlig kaviar på tub och dill eller annat kryddgrönt.
Annas nyttiga bröd
Ett bröd bakat på dinkelmjöl och fullkornsprodukter ger lång mättnadskänsla och ger tarmen
något att jobba med. Oerhört lättbakat. Bara att röra ihop – kommer bli en favorit för
familjen. Till och med barnen älskar detta nyttiga brödet!
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
Sätt ugnen på 175 c.
Blanda alla torra ingredienser. Rör ned filen o sirapen. Smöra o bröa två 1.5 liters avlånga formar.
Grädda ca 100 minuter.
Alternativ – gör halva satsen i en brödform och grädda i 60 minuter.
-
Jag har hittat ett helt fantastiskt gott valnötssmör på Willys. Det är i konstistensen som jordnötssmör, men gjort på valnötter och starkt kryddat. Heter Mouhammara Spicy Walnut Spread :P
-
Överbliven potatismos och persilja.
Hörde nyss att rönnblad kan användas för att få mandelsmak på potasismosen.
-
Örtpesto och tapenade är enkelt att göra själ och supergott
Örtpesto: Massa färska örter. Basilika eller persilja är gott
vitlök, lite salt, citronsaft, peppar, olja.
mixa och njut.
Tapenade: Oliver (gröna eller svarta eller blandat)
kapris
peppar
ev lite persilja i är gott.
Mixa och bre.
kombinera med olika grönsaker efter smak.
-
På www.vegan.nu finns hur mycket recept på smörgåsröror som helst.
-
Jag brukar göra en gegga som påminner lite om färskost men deen är vegansk. Ta en burk sojabönor (eller koka egna om du är inte är så lat som jag ;)) Mixa till en slät pure och smaksätt med massa örtkryddor och vitlök, paprika, chili eller kanel och honung eller vad du känner för. Blir jättegott och är väldigt enkelt.
-
Här kommer ett smidigt brödrecept som du sen kan ha under alla påläggen.
25 gr jäst
5 dl fingervarmt vatten
2 tsk salt
2 1/2 dl rågmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl (ev ersättas av grov dinkel)
1 1/2 dl vetekli
Smörj en avlång brödform (storlek 1 1/2 liters)
Sätt ugnen på 150 gr
Rör ut jästen i vattnet och tillsätt salt och sedan mjölet. Arbeta ihop allt i en bunke det ska bli som en kletig massa, inte som en vanlig deg. Häll massan i formen och sätt in i ugnen direkt. ( om den har nått 150 gr)
Låt stå och "jäsa" i 40 minuter. Höj sedan ugnen till 250 gr och låt stå ytterligare ca 40 min.
Om brödet börjar bli för brunt lägg över en bit folie i slutet.
-
Jag har ett linspålägg som är supergott på mackan. Minns inte om det är jag själv som kommit på det eller om jag lärt mig det av någon jag bott tillsammans med. Hursomhelst.
Koka gröna linser tillsammans med buljong till dess de är mjuka. Man får prova sig fram med vattnet, eller hälla bort det överflödiga.
Hacka gul lök och mixa ihop alltsammans till en smet.
Smaksätt med rödvinsvinäger,salt och peppar. Blir det för rinnigt kan man blanda i lite mjöl.
Allting tas efter behag. Så lätt och så gott...
-
Egen "snabb-färskost" av filmjölk eller yoghurt är supergott!
Värm lagom mängd (4-5 dl) fil/yoghurt tills det är lite varmare än fingervarmt. Det ska absolut inte bli för varmt, då blir färskosten torr och tråkig, men värmer man för lite blir den rinnig istället. Man får helt enkelt testa sig fram!
När filen blir varm börjar den skära sig, man ser att det blir små klumpar. Filtrera filen, jag brukar använda vanligt kaffefilter och en tratt. Det tar ett tag, så det kan vara smart att ha det i kylen medan det rinner av.
Sen är det bara att smaksätta med allt vad du tycker om! Vitlök, kummin, kanske gräslök eller bara vanligt örtsalt.
-
Vanliga pimento oliver skiva dem eller kör dem lätt i mixern
Färska tomater med dragon på.
Eller:
Solmogna tomater i olja, kör dem lätt i mixer eller hacka dem.
Oliver i mixern eller hacka dem.
Blanda oliver och tomaterna.
Mums!