Alternativ.nu
Djur => Får => Fårslakt & tillvaratagande => Ämnet startat av: nysse skrivet 02 jun-08 kl 13:45
-
Jag är nybörjare med Gutefår. Undrar om man måste kastrere bagglamm ett tag innan slagt. Är det så som med gris, att köttat får dårlig smak ?
-
Inte som "lamm" iallafall. Vi slaktar dom på hösten o det har inte funnits någon äckelsmak.
-
Ang får, slakt och illa smak.. Vi har slaktat baggar som varit flera år gamla, å de tar ingen smak. Det gäller att inte klippa dem en månad innan, samt se till så ullen inte rör köttet medan man flår dem. JÄTTEVIKTIGT!!
De ska inte kastreras för matens skull.
-
Va? har det med ullen att göra? Berätta mer!
-
Om ullen kommer i kontakt med köttet kan en viss ullsmak inträda, men det har inget med baggsmak att göra. Har aldrig haft problem med ullsmak heller! Däremot ska man inte hålla slaktbaggar ihop med brunstiga tackor, eller slakta avelsbaggen i anslutning till betäckning. Då kan man riskera baggsmak.
Är baggen bara "neutral" vid slakt uppstår sällan baggsmak.
Angående grisar, har jag själv slaktat ett antal linderödssvin, från 5 år ner till runt ett, vi har aldrig kastrerat en galt och inte drabbats av galtsmak. Tror även där att det är viktigt hur man håller dem i anslutning till slakt osv.
-
Håller med Birgit.