Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Frances skrivet 30 maj-08 kl 11:59
-
fasen också, satte maskrosvin för ett par dagar sen.. sockret räckte inte riktigt..tänkte fylla på mer.. Men idag var det mögel på några av citronskivorna som låg överst. Fiskade upp dom försiktigt..men är det kört för hela skiten???? Ska jag lägga ner något mer arbete på den eller hiva ut det?
-
Hiva. Eller ta fram destillatorn.
-
Hiva iväg det. Det finns nån sorts "svavlingspulver" att använda när man gör vin själv som motverkar flera sorters vinsjukdomar som du kanske kan fundera lite på innan nästa försök.
-
Kan det ha varit värmeböljan som gjorde det? Har gjort enligt samma recept förut och det blev jättelyckat!
-
Läser precis i Niklas Lindbladhs bok "Eget vin..." (som jag citerat ur förut :-[ ) att mögelöar på ytan kan tas bort och i undantagsfall kan man få ta till en lätt svavelbehandling. Problemet uppkommer, skriver han, när jäsningen inte kommit igång tillräckligt snabbt och mögelsporerna slåss tillsammans med de övriga organismerna om herraväldet i brygden... När jäsningen sedan tar fart ordentligt så är problemet ur världen.
Så jag skulle ha testat att plocka bort möglet och få igång jäsningen, ev med tillsats av lite svavel som någon tidigare också skrev. Speciellt med tanke på hur mycket tid jag antar att du lagt ned på själva plockningen så vore det synd att inte testa men det var väl ett alltför sent råd antar jag, men till nästa gång :)
-
Säger som föregående.
Det ska inte vara någon större fara om det inte bildats en stor mängd.
Ta bort möglet, släng i socker och kanske lite jästnäring så vinner jästsvamparna och alkoholen slår ut alla otrevligheter.