Alternativ.nu

Bygga & Bo => Bygga och renovera => Ämnet startat av: småbrukartanten skrivet 27 maj-08 kl 20:31

Titel: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: småbrukartanten skrivet 27 maj-08 kl 20:31
hur och med vad kan man isolera ett brädfodrat hus av liggtimmer utan att huset kommer till skada av t ex fukt o mögel mm?
finns det någon som har erfarehet av detta? ???
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Palleman skrivet 27 maj-08 kl 23:09
Mitt hus är bara vassmatta på timret och sedan nån slags lerblandning.. aldrig haft ett bättre hus än detta.. temp skillnader finns knappt..

Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: ersam skrivet 29 maj-08 kl 21:56
Börja med att få det vindtätt! Skivor, lera eller papp.

Gör i denna ordning:
Kolla över fönster. Innerbågen ska vara helt tät. Ytterbågen måste vara ventilerad.
Kolla bjälklaget mot vinden. Fyll på med spån eller vad du nu har där.
Kolla bjälklaget mot grunden. Fyll på med spån. Lite jobbigare då man får lyfta ur golvet.

Sist av allt är att börja isolera. Det ska mycket till om det ska löna sig och det finns risker med det. Men oftast är det inga problem. Rent generellt ska väl isoleringen ligga på utsidan och då max 10 cm. Tänk på att det ser trist ut med fönstren om de inte flyttas ut. Isolering på insidan funkar också men då förlorar du timmringens stora funktion att magasinera värme. Kanske 5 cm invändigt.

Mitt tips gå över huset med den prioritering jag skrev ovan och strunta i isolering av väggarna. Sätt någon sorts skivor på väggarna om de är ojämna och dragiga. Har personligen en förkärlek till tretex - då det andas och man kan sätta häftstift på väggarna. Lerklining är mycket bra men är ett jäkla meck och tar tid. Guldstjärna till alla som orkar med det!

Mycket av vad man kan tjäna vid isolering enligt företagen är rena fantasisiffror och är rent teoretiska.

ES
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: covboy skrivet 29 maj-08 kl 22:11
Oftast är det golvet som är dragit ;) ..förr hade man ju mullbänkar som man grävde ur på våren och fyllde på hösten, det fanns lösa plankor i golvet kring väggarna.. :)
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: javill skrivet 29 maj-08 kl 23:20
ersam, var inne lite på fönster. Se till att det är ordentligt drevat runt fönster och dörrar. Relativt enkelt och gör stor skillnad.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: covboy skrivet 30 maj-08 kl 09:47
Svårt att isolera ett timmerhus med skivor el bräder..

Men  börja med att se till att inte stockarna hänger upp sig nåt ställe,det brukar vara det vanligaste..

Se till att alla svärd löper kring dörrar o fönster..

För att man ska va säker att inte stockarna ska hänga upp sig så då ska man inte fästa nåt i stockarna..därför hade man inga väggskåp o dyligt förr  ;) alla skåp t.o.m klockan sto på golvet..

Det kan vara nån trätapp som kilat och hängt upp nåt stockvarv..sen när allt sånt är kollat så diktar man med linull i alla springor o skrymslen :P

Brädfodring hade man ju för att skydda stockarna..
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: TW skrivet 30 maj-08 kl 20:02
Jag håller med ersam.

Ofta är det bara mossa och jord på övre bjälklaget och då brukar det löna sig att skyffla ut fyllningen och ersätta med ekoull. Ekoull är gjord av malt returpapper och samlar inte fukt så som bergull gör, men isolerar bra.

Om det är torpargrund i huset kan det möjligen löna sig att byta till en bättre isolering där också. Om det är mullbänkar eller om golvplankorna ligger rätt på marken blir det att riva upp golvet och skyffla ut allting och bygga helt nytt golv.

Om du skall isolera väggarna så gör det på utsidan.

Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Vitis skrivet 31 maj-08 kl 22:34
.....

 ersätta med ekoull. Ekoull är gjord av malt returpapper och samlar inte fukt så som bergull gör, men isolerar bra.

......



Vill man hitta "ekoull" när man Googlar så kan man skriva "ekofiber" istället så hittar man en del.

Vi har fläskat på massor av sånt på vårt vindsbjälklaget i vårt gamla lerstenshus och det verkar funka bra. Precis som i timmerhus är det väldigt viktigt att lerhus kan "andas".
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: DeadMan skrivet 01 jun-08 kl 00:31
Den första isoleringen brukar jag ha är fårskinstofflor lusekofta....ibland är man löjligt bekväm med tropisk värme hemma. Men mitt tips att gör inget dumt med plast i konstruktionen. och släng inte ut fönstrerna renovera dessa!! MVH DeadMan 8) 8) OBS lite full med svaret men nyckter i tanken .....
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Filip Skräplund skrivet 01 jun-08 kl 01:38
Plantera växter som ger lä.
Inget stort problem att hålla värmen när det är bitande kallt och vindstilla, men kan vara när det snålblåser.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 01 jun-08 kl 09:23
Som andra skriver, det är mycket viktigare att få väggarna vindtäta än att isolera. Vore det mitt hus skulle jag överväga att ta ner panelen försiktigt och numrera brädorna på baksidan, spika upp masonit och sätta tillbaka panelen som den satt från början. Enkelt, billigt och fördärvar inte utseendet.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: covboy skrivet 01 jun-08 kl 11:28
Ett stockhus sätter sig alltid så länge det finns ! Viktigt är att se till att det har möjlighet att göra det,hänger det upp sig vid dörrar fönster o andra väggskarv , då blir det ju dragit.. Säkert går det att sätta vindskivor på ett stockhus men ventilationen ska man nog se till att bibehålls.. Som sagts ett stockhus lever och rör på sig så länge det finns  8)

F.D. Stockhus byggarelev  :P
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Ulric Eriksson skrivet 01 jun-08 kl 23:37
Masoniten är mjuk och rör sig med timret. Den är dessutom tillverkad av tuggat trä utan lim eller andra läbbiga tillsatser och kan inte fördärva den naturliga fuktvandringen genom timret.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Nilsdotter skrivet 06 jun-08 kl 20:10
Jag skulle först se till att lindreva, särskilt runt fönsterbågar och dörrkarmar samt mellan vägg och golv. Det är oftast där det mesta "golvdraget" kommer in. Själv kommer jag sedan att sätta papp på mitt hus, på utsidan innanför panelen, eftersom det blåser kraftigt norrifrån. En södervägg bör nog inte "pappas", om man ska vara värmeeffektiv...(men det beror väl på läget) Huvudsaken är att materialet du sätter upp andas ordentligt.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Johannes i Stavre skrivet 08 jun-08 kl 08:28
Enligt uppgifter står energiförlusten genom väggen av en gammaldags timmerhus bara för 10%. Förlust genom skorsten(oeffektiv kamin/spis)och ventilation (bl.a. otäta fönster och golv) nästan 50%.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Menteverde skrivet 02 nov-09 kl 13:04
Jag gör en liten bump av denna tråd.

Hur är det egentligen med tilläggisolering av timmerhus?

Detta här är vad jag hört, men jag skulle vilja ha riktiga belägg för alla påståenden:

1. Vid tilläggisolering av utsidan kan timret bli varmare och därmed torka ur för mycket. Detta ger risk för sättningar i timret. Ångspärr förstärker denna effekt. Stämmer?

2. Vid tilläggisolering av insidan på huset är risken att timret blir kallare och daggpunkten hamnar i mitten av timret. Detta ger såklart fuktskador. Detta låter ju helt rimligt, men jag vill gärna ha mer information om detta.

3. Kan effekten som invändig tilläggisolering ger isåfall utjämnas av utvändig tilläggisolering?

Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: stedevil skrivet 02 nov-09 kl 14:45
1. Vid tilläggisolering av utsidan kan timret bli varmare och därmed torka ur för mycket. Detta ger risk för sättningar i timret. Ångspärr förstärker denna effekt. Stämmer?

"Torka ut för mycket" vet jag inte riktigt vad det skulle vara, men visst ändrar sig timmrets storlek beroende på fukthalt. Mellan ca 10-30% fukthalt så kan tex fur&gran ändra storlek på hela 3-4% i radiell riktning (ändringen i trädets längsled är helt försumbar). Så visst kan en vägg "sätta sig" om miljön ändras till avsevärt torrare än tidigare. Men samtidigt så går träts isolervärde upp något då det blir torrare, så det är inte nödvändigtvis oönskat. Och tänk på att "sättningen" blir lika stor överallt om allt isoleras lika, så det behöver inte vara ett problem.

Vad en ågspärr gör beror ju väldigt mycket på var den sitter.

Citera
2. Vid tilläggisolering av insidan på huset är risken att timret blir kallare och daggpunkten hamnar i mitten av timret. Detta ger såklart fuktskador.

Trä transporterar vatten, så fuktskador är inte garanterade inne i timret så länge man inte hindrar fukttransporten. Låser man in vattnet i trät, ja då har man garanterat problem.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Menteverde skrivet 02 nov-09 kl 16:39
3-4%  :o Det blir 6-8 cm på 200 cm höga vägg.  :o

Har du någon litteratur du kan hänvisa till som styrker dina påståenden?

Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Höjden skrivet 02 nov-09 kl 21:33
Hej, ny här men känner att nu måste jag skriva lite...
Vi bor i ett timmerhus byggt 1830. Vi har behållit originalpanel på utsidan och renoverat/restaurerat alla fönster, har inte plockat ned någon panel. Huset är 140m2 på nedre plan övre plan är inte färdigt ännu. Alla golv (som är original de också= handhyvlade timmerplank) är isolerade som gamla tiders mullbänk men nu med grus och lecakulor plus vindpapp ut mot grunden, förutom i kök och badrum där vi gjöt en platta. Vi har jordvärme med en årsförbrukning på 16 000kw då har vi ca 19-20 grader varmt inomhus. Vill man ha villakomfort med perfekt temperatur inne och golvvärme bor man inte i gamla hus eller hur?
Ett hörn i salen drar det ifrån, timmerknuten kan vara en svag punkt i täthet, likaså tak, golv och fönster, i övrigt är timmer ett trögt material när det gäller genomsläpp av värme/kyla och fukt. Vi har renoverat själva och bott här i 10 år. Bor i Norrbotten 14 mil från polcirkeln våra vintrar är kalla, mellan 10-30 minusgrader.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Temeriaire skrivet 02 nov-09 kl 22:30
Vi satte upp isover fasadboard på timret i ett sånt hus i våras, då kunden ville ha det så.
Dessa skivor ska vara vindtäta och är hårda och tunna (20mm) så man spikar dom på väggen, och jag tror inte att dom orkar stå emot rörelser i timret. Tror att det kanske isolerar en skitaning också.
Fast jag skulle vilja se värden på detta jämfört med asfaboard, tveksamt om det ger så mycket bättre resultat.
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: stedevil skrivet 03 nov-09 kl 07:53
3-4%  :o Det blir 6-8 cm på 200 cm höga vägg.  :o

Har du någon litteratur du kan hänvisa till som styrker dina påståenden?

Du som gillar att göra saker själv, testa själv. :)

1) Såga ca en 2 cm tjock skiva av ett nyhugget träd
2) Mät omkretsen på cirkeln
3) Såga 1 spår från ytterkant in till mitten med tex en sticksåg
4) Dra ett blyertsstreck från ytterkanten till mitten på ett annat ställe och mät sträcket
5) Stoppa in skivan i 110grader i ugnen några dagar
6) Ta ut biten
7) Leta i ugnen efter den mus som ätit upp en ordentlig tårtbit av skivan
8 ) Inse att det finns ingen mus, det är bara trät som krympt
9) Mät kvarvarande längd på cirkelbågen och blyertssträcket
10) Räkna ut den radiella minskningen i % (ca 4%) och den tangentiella (ca 8%)

Man kan hoppa över steg 7-8 om man vill.  ;D
Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Menteverde skrivet 03 nov-09 kl 10:58
Temeriaire: Finns inte tretex längre?

stedevil: Hehe jag tror dig angående träets expansion.  ;) Men jag tror inte det är någon vidare bra idé att flytta daggpunkten längre in i timret.

EDIT: M.h.a en återförsäljare av Paroc isolering så fick jag kontakt med Anders Olsson som jobbar där med teknisk support. Han menade att ett timmerhus ska isoleras max 100 m.m invändigt generellt. Han sa att det inte gällde någon speciell tjocklek på timmer, utan är en standardangivelse. Detta gällde om man monterar Paroc Vindtät på insidan för att minska diffusionen, eller en ångspärr av plast. Det verkade som att han kommit fram till detta mestadels erfarenhetsmässigt.

Gällande att han tyckte det är en bra idé att sätta ångspärr i ett timmerhus hänvisade han till Ingemar Samuelsson på Lunds tekniska universitet.

Han menade på att det är inga problem att tilläggsisolera ett timmerhus både in- och utvändigt. Isolerar man utvändigt också, kan man isolera ännu mer invändigt än annars. Han menade på att ett timmerhus som stått ett tag i sig har en låg fukthalt på runt 15% och det lilla det kan torka ytterligare inte gör något.
Han sa att dom stora problemen med invändig isolering är för hus som har putsad fasad. Dessa fasader fryser lätt sönder då.








Titel: SV: hur isolera ett timmerhus?
Skrivet av: Temeriaire skrivet 03 nov-09 kl 21:17
Temeriaire: Finns inte tretex längre?

Jodå, jag har sett nya såna häromdagen, men bakom klädseln utvändigt på en vägg skulle iaf inte jag montera nåt som liknar läskpapper....
Jag är förövrigt lite skeptisk mot isover´s fasadboard också, men där rekommenderar ju tillverkaren användningen..

Jag skulle nog regla på invändigt och spruta ekofiber i väggen, då slipper man ju plast och elände, och får istället en helt naturlig fuktvandring i väggen.