Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: flygtyg skrivet 03 jun-05 kl 11:42
-
Man vill ju gärna ta vara på "allt", som man gjorde förr i tiden.
Vi har nyss slaktat några getter och jag tog till vara på de där feta hårda "mojset" som sitter lite här och var mellan muskler och intill ben, speciellt mycket runt bakdelen...
så ställde jag det i en skål i kylskåpet.
Tänkte att detta kanske är ister, eller talg!!
Kul tänkte jag, och alla saker som man kan anvnda det till började spruta upp i huvudet på mig. ljus, slavor, infettning, korv, stekning.... ;D
Men ska man inte rena det först?!?
Ska det inte se ut som en homogen massa eller en hård sammansält klump? ???
Hittar ingenting om sådana här bestyr, i gamla kokböker (men den äldsta jag har är från 38, så), och inte på internet heller...
Vore tacksam för lite svar, eller erfarenheter.... :D
-
vet inte hur det är med getter.
men med renar vet jag,det finns många olika sorters fett som man kan ha till olika saker. jag ser framför mig att du skurit bort lösa fettslamsor,det går inte att göra något särskilt av vad jag vet,sån låter man gå med i köttkvarnen när man gör färs.
är det så eller? fetthinnor,ryggfeta,magfeta,njurfeta osv. går att göra mycket av men vad är det du har mer exakt?
-
Om jag ska vara ärlig, så har jag ingen aning om vilket sorts fett det är, kanske är lite av varje, men det är nog inte mag, eller njurfett. ???
Jag gav mig i alla fall på att experimentera lite i dag. Kokade fettklumparna i rikligt med vatten och sedan silade jag av och samlade upp vattnet som ochså innehöll en del fett (som måste ha smält från klumparna). Fettvattnet ställde jag i en skål i kylen och effter ett tag så samlades allt fett till en kaka ovapå vattnet.
Frågan är nu hur hållbart det här fettet är och om det går att använda. ::)
Jag vill nämligen göra kådsalva, eftersom jag har samlat in massa kåda från all trasig skog (bor i Småland). ;D Och i kådsalva ska man tydligen ha en ister och bivax och kåda förstås.
Min kille har lite kådsalva kvar sen en kurs som han har gått och den kådsalvan är värsta mirakelsalvan när det gäller mindre åkommor, som självsprickor, fästingbett och andra bett, flisor och småsår. Den är nämligen väldigt antiseptisk.
Tack så hemskt mycket för svaret. ska någ gå en slakterikurs eller nåt, så att jag kan skilja alla fetter från varandra ;D
-
I min gamla Husmoderns kokbok står det om kokning av ister och talg. Kokning med vatten är helt rätt, och det som blir över (bindväv?) mals ner till korvkaka :-)
-
Fett används i tvåltillverkning. Har ej prövat.
Detta går kanske att användas till salvor. liniment..
Mvh Häx